
Kao što joj samo ime kaže, ovo je dijeta sa sirovim namirnicama. Preporuka je da se namirnice termički ne obrađuju i da se ne procesuiraju nikakvim metodama već da budu sirove i iz ekološkog (bio) uzgoja
Lifestyle
Komentari 0Kao što joj samo ime kaže, ovo je dijeta sa sirovim namirnicama. Preporuka je da se namirnice termički ne obrađuju i da se ne procesuiraju nikakvim metodama već da budu sirove i iz ekološkog (bio) uzgoja
Više od 75 % prehrane čine voće i povrće, a konzumiraju se razne klice, alge, sjemenke, orašasti plodovi. Većina osoba koja se odluči na ovu vrstu prehrane su vegani i raw food dijeta predstavlja njihov životni stil. Izlaganje namirnica višim temperaturama od 50 °C negativno utječe na enzime u samim namirnicama, udio vitamina i drugih mikronutrijenata pada i prema ovoj dijeti evidentan je gubitak hranjivih sastojaka, a možemo ga spriječiti ako sve konzumiramo svježe i sirovo.
POGLEDAJ VIDEO: Tajni jelovnici šampiona: Ronaldo i Messi
Pokretanje videa...
Cilj ove dijete nije gubitak kilograma iako ova dijeta može bit osmišljena kao redukcijska budući da se u pravilu ovakvim načinom prehrane unosi manje kalorija. Cilj je djelovati pozitivno na organizam i pomoći kod određenih bolesti i stanja u procesu ozdravljenja.
Ovakav način prehrane neupitno je bogat visokokvalitetnim nutrijentima poput antioksidansa, fitokemikalija, vitamina i dr., moramo uvažiti i činjenicu da našem enzimatskom sustavu u nekim slučajevima nije takvu hranu lako probaviti. Apsorpcija pojedinih nutrijenata iz hrane, primjerice željeza, likopena, beta-karotena upravo je bolja nakon termičke obrade.
U koliko niste vegan i konzumirate jaja morate znati da je njihova iskoristivost bolja upravo nakon termičke obrade i denaturacije bjelanjka. Grahorice i mahunarke svakako su neprobavljive sirove pa ih pobornici raw food prehrane namaču i dugotrajno fermentiraju kako bi bile prihvatljivije i pogodne za jelo Ovakvim načinom prehrane možemo doći i u opasnost da smo u deficitu s vitaminom B12, cinkom, vitaminom D i željezom, kao i manjkati u količini esencijalnih aminokiselina pa je poželjna suplementacija s nadomjescima iz primjerice alge spiruline i često izlaganje sunčevom svjetlu, kazala je nutricionistica Vedrana Dučkić.
Prehrana sirovom hranom osigurava dovoljno blagotvornih tvari poput prehrambenih vlakana, većine vitamina i minerala te osobito antioksidativnih fitokemikalija, no istovremeno je siromašno vitaminom B12, kalcijem, željezom i omega-3 masnim kiselinama. Potvrđeno je smanjenje ukupnog kolesterola i razine triglicerida u krvi uz ovakvu prehranu, no istovremeno se smanjio i HDL ("dobar") kolesterol te su se povećale razine homocisteina što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, pojašnjava prof. dr. sc. spec. gastroenterolog Miroslava Katičić.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+