Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Stručnjak: Ove tri vrste kruha vam neće uzrokovati nadutost

Stručnjak: Ove tri vrste kruha vam neće uzrokovati nadutost

Kruh je omiljeni obrok mnogima, no za neke osobe može postati izvor probavnih smetnji. Gastroenterolog Joseph Salhab otkriva tri alternative kruha koje ne uzrokuju nadutost

Od sendviča do hrskavih kriški tosta, teško je zamisliti obrok bez kruha. No, za neke osobe, upravo kruh može biti uzrok neugodne nadutosti i probavnih smetnji. Čest razlog je osjetljivosti na gluten ili pšenicu, što može izazvati stres na probavni sustav i dovesti do plinova, nadutosti, a ponekad i bolova u trbuhu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

probava 00:47

Ako ste i vi među onima koji se nakon svakog zalogaja kruha osjećate napuhano, gastroenterolog doktor Joseph Salhab, poznatiji na društvenim mrežama kao The Stomach Doc, otkriva tri odlične alternative.

@thestomachdoc Eat these foods when you’re taking antibiotics to help heal your gut #ibs #constipation #probiotics #prebiotics #doctor #medicine #healthyfoods ♬ original sound - Dr. Joseph Salhab

Proklijali kruh – bolja opcija za osjetljive probave

Prema HuffPost-u, na popisu dr. Salhaba je proklijali kruh, koji se pravi od cijelih žitarica kojima se dopušta da klijaju prije nego što postanu brašno. Ovaj proces može pomoći u razgradnji glutena i FODMAP-a, koji su česti krivci za nadutost. Za razliku od klasičnog bijelog kruha koji se pravi od rafiniranog brašna, proklijali kruh koristi cjelovite žitarice, čineći ga lakšim za probavu.

Savjeti za čuvanje kruha i kako ga 'spasiti' ako se već osušio
Savjeti za čuvanje kruha i kako ga 'spasiti' ako se već osušio

- Proklijali kruh može biti lakši za probavu jer njegove klice smanjuju količinu tvari koje uzrokuju nadutost - objašnjava doktor Salhab.

Kruh od lanenih sjemenki – bogat vlaknima i omega-3 masnim kiselinama

Kruh od lanenih sjemenki je prava alternativa za sve koji žele unositi više vlakana i omega-3 masnih kiselina, a da ne trpe posljedice nadutosti. Ovaj kruh može biti malo teže dostupan u trgovinama, ali ga možete lako pripremiti kod kuće koristeći mljevene lanene sjemenke.

- Lanene sjemenke imaju mnoge prednosti, uključujući poboljšanje probave, a kruh od njih neće izazvati probleme kao obični kruh od pšenice - dodaje doktor Salhab.

Close up view of fresh brown crispy loaf of bread lying on the wooden table sprinkled with flour.

Kruh od kiselog tijesta – prirodno fermentirani kruh

Kruh od kiselog tijesta, poznatiji kao i 'sourdough', koji je posljednjih godina postao vrlo popularan, a jedan od glavnih razloga je taj što je lakši za probavu. Ovaj kruh se priprema fermentacijom tijesta s prirodnim kvascima i mliječnim bakterijama, što pomaže u razgradnji glutena i fruktana – sastojaka koji često uzrokuju nadutost.

Fini kruh punjen sirom i lukom
Fini kruh punjen sirom i lukom

- Fermentacija pri pripremi kruha s kiselim tijestom razgrađuje gluten i fruktane, koji ga čine lakšim za probavu - objašnjava doktor Salhab.

Bakery concept background. White sliced bread and knife

Iako ove alternative kruhu mogu smanjiti simptome nadutosti, važno je napomenuti da ne eliminiraju gluten u potpunosti, pa nisu prikladne za osobe s celijakijom ili ozbiljnom alergijom na gluten.

Ako vam nadutost traje dulje od tri tjedna, posavjetujete se s liječnikom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost
ODLIČAN SASTOJAK

Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost

Ne treba je brkati s poznatim kuhinjskim kimom koji često posipamo po pecivima – ova biljka dolazi iz sasvim druge botaničke obitelji i ima drugačija svojstva
ANKETA Koliko se danas treba staviti u kuvertu za mladence?
STIGLA SEZONA SVADBI

ANKETA Koliko se danas treba staviti u kuvertu za mladence?

Stolice su sve skuplje, a plaće mnogima nisu rasle. Običaj je da se 'pokrije' stolica i ostavi nešto za mladence. Ipak, mnogi smatraju da je došlo vrijeme kada je odlazak na svadbu postao luksuz
Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože
OPREZ U PRIRODI

Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože

Krpelji su najaktivniji tijekom svibnja i lipnja pa treba voditi računa o zaštiti, pogotovo ako planirate odlazak u prirodu. Nosite duge rukave i nogavice, a gole dijelove tijela zaštitite repelentima