Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Uskršnji recepti TV zvijezda: Špičekova šunka u kruhu, fini uskrsni kolač Aline Pantseyeve

Uskršnji recepti TV zvijezda: Špičekova šunka u kruhu, fini uskrsni kolač Aline Pantseyeve

Chef Špiček otkrio je tajne savršene uskrsne šunke, a Alina iz Života na vagi i Marinko iz Večere za 5 su također podijelili svoje omiljene blagdanske specijalitete

Kuhana šunka, tradicionalni hrvatski specijalitet, posebno dolazi do izražaja kad se priprema prema uputama omiljenog zagorskog chefa Tomislava Špičeka. Prvo se skuha, zatim zapeče i rezultat je pravo uskrsno remek-djelo koje će oduševiti i najzahtjevnija nepca. Špiček naglašava da je prvo pravilo kuhanja šunke da se kuha onoliko sati koliko ima kilograma, pa je potrebno prvo izvagati šunku i odrediti vrijeme kuhanja (1 kg = 1 sat, 2 kg = 2 sata...).

Šunku stavite u veliki lonac s hladnom vodom i dodajte začine prema vašem izboru (list lovora, luk, češnjak, a možete dodati i papra, mrkvu i celer).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Uskrs u Zoološkom vrtu u Londonu 00:56

Kad je šunka skuhana, ostavite je da se malo ohladi i ocijedi pa nakon toga zagrijte pećnicu, u kojoj ćete je zapeći, a možete je i glazirati da bi imala bolju koricu i okus. Za glaziranje uklonite kožu, pazeći da na mesu ostane masnoća, pa nožem zarežite po šunki uzorak mreže, a glazirati je možete medom, senfom, šećerom u kombinaciji s vinom ili bez njega. Glazura se radi tako da se sjedine šećer ili med sa senfom, uz dodatak vina, te se pomiješaju u gustu smjesu kojom se premazuje šunka. Šunku premažite glazurom i pecite na 160 stupnjeva od 15 do 20 minuta, a kad je gotova, narežite je i poslužite uz ribani hren, mladi luk i kuhana jaja.

spicek

Pobjednica "Života na vagi", Alina Pantseyeva iz Bjelorusije, njeguje uskrsne običaje iz rodnoga kraja.

- Osim s pahuljastim grančicama cica mace, Uskrs povezujem s lukom, a evo i zašto: nismo nikad bacili ljuske od luka prilikom kuhanja nego smo ih spremali u vrećicu, a onda smo na Uskrs vadili tu čarobnu vreću i u ljusci luka kuhali bijela jaja, koja su dobivala bordo i smeđu boju - rekla je.

Najbolji recepti za Uskrs: Od fine pogače do punjenih jaja
Najbolji recepti za Uskrs: Od fine pogače do punjenih jaja

- Što se tiče blagdanskog stola, obavezno jelo za Uskrs, prema tradiciji naše zemlje, jest uskrsni kolač koji se kod nas i Ukrajinaca zove Paska, a na ruskom je Kulić. To je mali kruh punjen grožđicama, obično cilindrična oblika, s glazurom i drugim ukrasima na vrhu. Da budem iskrena, kao mala voljela sam pokrasti glazuru s kolača, uvijek sam voljela jesti slađe, finije i kaloričnije dijelove jela, a isto sam radila i s kremom na tortama - rekla je.

Marinko Vukobratović, kojeg smo gledali u emisiji "Večera za 5", dao nam je recepte za salatu od jaja, uskrsni umak i kuhani buncek.

- Uskrsu se veselimo i sjetimo ga se još i prije Božića, kad na svinjokolji obradimo buncek, usolimo ga, dimimo i čuvamo samo za tu prigodu. Ta kombinacija kuhanog mesa, jaja i hrena toliko nam je u tradiciji da, svaki put kad vidim ili jedem hren, sjetim se Uskrsa i veselim se svake godine tom kršćanskom blagdanu, koji provodimo s obitelji - kaže Marinko. 

Šunka u kruhu Tomislava Špičeka

Sastojci: 600 g kuhane šunke, 450 g glatkog brašna, 20 g svježega kvasca, 230 ml vode, 50 ml biljnog ulja, 1 jaje, 8 g soli, 1 korijen hrena, 2 vezice mladog luka, 8 kuhanih jaja

Priprema: Zamijesite tijesto od brašna, kvasca, vode i ulja te ga ostavite da se diže na toplom. Tijesto razvaljajte na centimetar debljine, u sredinu stavite skuhanu šunku i zamotajte je u tijesto. Na vrhu tijesta napravite nožem križić kako bi para mogla izaći. Premažite tijesto razmućenim jajetom i stavite u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva, 45 minuta. Bitno je da tijesto ne bude previše tanko jer, kad se počne peći, stvara se para i zbog toga će se tijesto raspuknuti ako je previše tanko. Zato imamo ‘dimnjak’ da bi šunkica mogla disati, objašnjava Špiček zašto je važno napraviti križić gdje je tijesto najdeblje kako bi šunka pri pečenju imala dovod zraka.

Savršeni Šime otkriva recept za savršenu blagdansku tortu koju mu mama sprema svaki Uskrs
Savršeni Šime otkriva recept za savršenu blagdansku tortu koju mu mama sprema svaki Uskrs

Uskrsni kolač Aline Pantseyeve

Sastojci: 300 grama pšeničnog brašna, pola čaše mlijeka, 3 jaja, 100 grama maslaca, 100 grama šećera ili zaslađivača, 15 grama svježega kvasca ili 10 grama suhoga kvasca, 50-100 grama grožđica, suhog voća na kocke ili orašastih plodova, vanilija ili cimet po ukusu, svi proizvodi trebaju biti na sobnoj temperaturi.

Priprema: Žumanjke odvajamo od bjelanjaka i miješamo sa šećerom, u toplome mlijeku razmutimo kvasac, dodamo pola brašna, promiješamo da ne bude grudica, poklopimo i stavimo na toplo mjesto. Kad se volumen udvostruči, potrebno je dodati sol, žumanjke sa šećerom i vanilijom, omekšali maslac, tučene bjelanjke i ostatak brašna, zamijesiti tijesto tako da ne bude vrlo gusto, ali se dobro odmiče od stijenki posude. Pokrit ćemo i staviti tijesto na toplo. Kad se tijesto udvostruči, dodati grožđice, dobro izmiješati s tijestom, a prilikom oblikovanja kolača potrebno je paziti da grožđice ne strše iz tijesta jer će zagorjeti tijekom pečenja. Stavit ćemo tijesto u kalupe, dno kalupa obložiti nauljenim krugovima od papira, stijenke premazati maslacem. Kad se tijesto digne do 2/3 visine, stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva na 35-40 minuta. Glazura: 1 bjelanjak, 100 g šećera u prahu, 1/2 čajne žličice soka od limuna. Pet minuta mikserom mutiti bjelanjak, šećer u prahu i limunov sok tako da dobijete bijelu kremastu masu, konzistencije grčkog jogurta, pa tom masom treba prekriti vrh ohlađenoga kolača i ostaviti da se suši nekoliko sati.

Recepti Marinka Vukobratovića iz ‘Večere za 5’

Kuhani buncek

Priprema: Dimljeni svinjski buncek kuhati u vodi oko tri sata te ga potom ostaviti da se ohladi u vodi u kojoj se kuhao.

Salata od jaja

Sastojci: 10 jaja, 200 g kuhane šunke, 5 rotkvica, malo svježeg peršina, jogurt, 2 žlice majoneze, 1 žlica senfa, malo mljevene ljute paprike, sol, sok od 1/2 limuna

Priprema: kuhana jaja, kad se ohlade, isjeći na kolutiće, kao i rotkvice, šunku isjeći na trakice i sve staviti u zdjelu za serviranje. Preliti sve umakom koji je napravljen od ostataka sastojaka. Aranžirati s još malo svježe sjeckanog peršina.

Uskrsni umak

Sastojci: mala staklenka hrena, 200 g majoneze, jedan mileram, dva češnja češnjaka, malo peršina, 8 jaja, zeleni dijelovi mladog luka za dekoraciju

Priprema: sve sastojke za umak pomiješati i staviti u pliću posudu. Kuhana jaja narezana na polovice poredati u umak okrenuta ravnom odrezanom stranom prema gore. Umak ukrasiti sitno sjeckanim zelenim dijelovima mladog luka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'

Bivši barmen objavio je priču o jednom od najgorih vjenčanja na kojima je ikad bio. Iako je to bilo prije deset godina, i dalje mu je muka kad se svega sjeti