Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Recepti po uzoru na Anitu iz 'Večere za 5': Pripremite klasične krafne ili princes krafne

Recepti po uzoru na Anitu iz 'Večere za 5': Pripremite klasične krafne ili princes krafne

Donosimo dva prigodna recepta za fašnik - jedan za klasične krafne, a drugi za popularne princes krafne, kojima je domaćica Anita Vlaović oduševila goste u ‘Večeri za 5’!

Fašnik je, a to znači da sve druge slastice padaju u drugi plan jer danas svi jedu krafne! Legendarne fašničke krafne razveselit će apsolutno sve, od najmanjih do najstarijih, a ako ih kojim slučajem još niste pripremili, donosimo dva recepta - jedan za klasične krafne, a drugi za popularne princes krafne, kojima je domaćica Anita Vlaović oduševila goste u ‘Večeri za 5’.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Tri puta veće od običnih: Naše XXL krafne su samo za hrabre 00:52

Marmelada, čokolada ili samo prazne - svatko ima najdražu verziju klasične krafne. Niže vam donosimo recept za pripremu klasičnih krafni.

Sastojci: 

1 jaje, 1 žumanjak, prstohvat soli, 500 g glatkog brašna, 4 g suhog kvasca, 300 ml mlijeka, limunova korica, 3 žlice margarina, 2 žlice ulja, 2 žlice šećera, šećer za posipanje, 1 vanilin šećer

Trikovi za bolje krafne: Sastojci neka budu sobne temperature
Trikovi za bolje krafne: Sastojci neka budu sobne temperature

Priprema:

U malo mlakog mlijeka razmutite kvasac, malo šećera, malo brašna i ostavite na toplom da nadođe, desetak minuta. Umutite jaja, dodajte šećer, sol, rastopljeni margarin, kvasac, rum i koricu limuna. Kad se sastojci povežu, dodajte par jušnih žlica brašna, pomiješajte, dodajte malo mlijeka i tako naizmjence dodajte brašno i mlijeko. Postepeno dodavanje brašna je bitno kako bi se dobilo glatko i elastično tijesto koje se ne lijepi za posudu. Kad vidite da se tijesto počelo odvajati od posude, krenite ga mijesiti rukama na pobrašnjenoj podlozi.

RTL/Krafna

Dodajte još brašna po potrebi, a kad dobijete glatko tijesto, preselite ga u posudu i prekrijte krpom da mu se veličina utrostruči. Tijesto nakon dizanja još kratko dodatno mijesite pa razvaljajte na debljinu od jednog centimetra. Okruglim kalupom izrezujte oblike i ostavite ih da se dignu. Potom ih okrenite na drugu stranu kako bi se i ona dizala. Sada u loncu zagrijte ulje te u njega polako stavljajte krafne i to tako da prvo u ulju bude ona strana krafne koja nije bila na stolu već okrenuta prema gore. Smanjite vatru te nakon 20-ak sekundi okrenite krafne na drugu stranu. Kada je i druga strana gotova, izvadite ih iz ulja te ih špricaljkom za kreme napunite željenim punjenjem. Na kraju po njima posipajte bijeli šećer koji će im dati dodatnu slatkoću i originalni izgled.

Objavljena je lista najfinijih kolača na svijetu - među njima su se našle i neke naše slastice
Objavljena je lista najfinijih kolača na svijetu - među njima su se našle i neke naše slastice

Želite li pak isprobati nešto novo ili iznenaditi ukućane nešto manje uobičajenom verzijom krafne, preporučujemo princes krafne po uzoru na one kojima je domaćica Anita Vlaović oduševila svoje goste u 'Večeri za 5'!

Sastojci: 

brašno, šećer, vanilin šećer, jaja, mlijeko, maslac, soda bikarbona, vrhnje za šlag, šećer u prahu, Kremfix

RTL/Princes krafna

Priprema: 

Prvo pripremite kremu jer se mora dobro ohladiti. Za kremu izmiješajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom, brašnom te oko 2 dl mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte pa u njega polako sipajte smjesu sa žumanjcima i miješajte dok se krema ne zgusne (oko 7 minuta). Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte prstohvat soli i žlicu šećera pred kraj te snijeg umiješajte u kremu od žumanjaka. Pokrijte kremu folijom.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

FOTO Profesionalna jedačica pobijedila je u trpanju krafni u Engleskoj: Ima gooolema usta!
FOTO Profesionalna jedačica pobijedila je u trpanju krafni u Engleskoj: Ima gooolema usta!

Za tijesto prokuhajte vodu s maslacem. Kad se maslac otopi, sklonite ga sa štednjaka i dodajte brašno, malo soli te prema želji sodu bikarbonu pa miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Posebno umutite jaja pa ih brzo dodajte u smjesu i umiješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Kuhinjskom špricom ili žličicom na masnom papiru u kalupu oblikujte krafnice (ako radite špricom spustite vrhove da ne zagore). Ostavljajte razmak između krafnica jer tijekom pečenja narastu i prošire se. (otprilike na 2 velika kalupa stane po 20 krafnica). Pecite u zagrijanoj pećnici 10 minuta pa smanjite na 200C i pecite još 15-ak minuta. Ne otvarajte pećnicu tijekom pečenja jer će krafnice splasnuti! Tek kad dobiju tamno smeđu boju vadite ih, ne prije. Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag. Dodajte žličicu šećera u prahu, a da bi šlag bio čvrst, u njega dodajte Kremfix. Kad se fila i krafne ohlade, kremu položite u kuhinjsku špricu, oštrim nožem presijecite krafnice, špricom ih nafilajte, prvo kremom pa šlagom te poklopite drugom polovicom. Pospite šećerom u prahu ili prelijte otopljenom čokoladom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost
ODLIČAN SASTOJAK

Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost

Ne treba je brkati s poznatim kuhinjskim kimom koji često posipamo po pecivima – ova biljka dolazi iz sasvim druge botaničke obitelji i ima drugačija svojstva
ANKETA Koliko se danas treba staviti u kuvertu za mladence?
STIGLA SEZONA SVADBI

ANKETA Koliko se danas treba staviti u kuvertu za mladence?

Stolice su sve skuplje, a plaće mnogima nisu rasle. Običaj je da se 'pokrije' stolica i ostavi nešto za mladence. Ipak, mnogi smatraju da je došlo vrijeme kada je odlazak na svadbu postao luksuz
Dnevni horoskop za petak 2. svibnja: Blizanci uređuju dom, Vagama je napeto u vezi...
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za petak 2. svibnja: Blizanci uređuju dom, Vagama je napeto u vezi...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 2. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje