
Ako vam je dosadio onaj klasični grah, zavirite u naš izbor recepata, od kojih je nekoliko s grahom iz konzerve za one koji vole brzinu, a ostali će razveseliti sve koji uživaju u sporom kuhanju i bogatim okusima
Lifestyle
Komentari 46Ako vam je dosadio onaj klasični grah, zavirite u naš izbor recepata, od kojih je nekoliko s grahom iz konzerve za one koji vole brzinu, a ostali će razveseliti sve koji uživaju u sporom kuhanju i bogatim okusima
Sastojci:
Priprema;
Večer prije grah operite i namočite u većoj količini vode. Ujutro ga u punom loncu posoljene vode prokuhajte.
Zapalite laganu vatru, namjestite tronožac i kotlić te u njega stavite malo ulja i nasjeckanu slaninu. Promiješajte i ostavite nekih desetak minuta. Potom dodajte nasjeckani luk, mrkvu, češnjak, posolite i ostavite da se kratko prodinsta.
Zatim dodajte ranije prokuhani grah i vodu. Odmah stavite više vode kako bi se grah lagano krčkao, a zbog isparavanja da vam ne bi ispao presuh. Ostavite da se krčka do 30 minuta.
Potom dodajte kobasice i pred sam kraj dodatno začinite crvenom paprikom, ljutim papričicama, peršinom i ostalim začinima po želji. Pustite da se kuha još 15-ak minuta i poslužite.
Sastojci:
Priprema:
Grah namočite preko noći kako bi omekšao. Nasjeckajte luk, slaninu i paprike i dinstajte na laganoj vatri dok luk ne požuti. Nakon toga dodajte grah i prelijete vodom tako da ga prekriva.
Kuhajte oko dva sata na umjerenoj vatri, a pri kraju dodajte zapršku i miješajte. Ako koristite grah iz konzerve, vrijeme kuhanja je upola kraće, dovoljno vam je sat vremena.
Zapršku napravite od druge glavice luka, nasjeckanog češnjaka, slatke mljevene paprike i par žlica juhe u kojoj se grah kuhao. Dodajte je pri kraju kuhanja i promiješate.
Sastojci:
Priprema:
Nasjeckajte luk, dodajte mrkvu, sol, papar, lovor list i češnjak te dinstajte na laganoj vatri. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije grah. U posebnoj tavi popržite kobasice koje ste prethodno narezali na kolutove i ubacite u grah.
Kuhajte dva sata do dva i pola sata na umjerenoj vatri, a ako je grah iz konzerve dovoljno je i sat vremena. Pred kraj na ulju popržite brašno i mljevenu papriku, pa zapršku dodajte u grah da bi se zgusnuo.
Sastojci:
Priprema:
U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta.
Ocijedite grah, pustite da se ohladi i potom dodajte sol, papar, ocat i bučino ulje. Promiješajte i grah salate je spremna za posluživanje.
Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a može i bez mesa
Sastojci:
Priprema:
Grah skuhajte nakon što se preko noći namakao u vodi. Nasjeckajte luk, propržite ga sa mljevenim čilijem pa dodajte sjeckanu papriku, kratko pržite i dodajte sjeckanu rajčicu. U to ubacite sve začine, nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte lovor i ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo vode.
U to ubacite ocijeđeni grah pa sve prebacite u keramičku ili zemljanu posudu, dodajte suha rebarca pa pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok se ne zgusne.
Napomena: Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte, već stavite u posudu sa svim ostalim i dodajte malo vode. Tijekom pečenja provjerite treba li dodavati još tekućine ili ne, a jelo je gotovo kada je grah mekan, a dio tekućine je ispario. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a vrlo ukusna je i vegetarijanska varijanta u kojoj mesa nema.
1. Quesadillas od graha i batata
Sastojci:
*šalica 2,4 dl
Priprema:
Batate nekoliko puta izbodite vilicom i stavite u mikrovalnu pećnicu na jaču temperaturu i pecite dok ne postanu mekani (ili ih skuhajte na pari). Potom ih ohladite, prerežete na pola, izvadite pulpu i stavite na polovicu tortilje - po pola batata na svaku. Na to dodajte grah i sir pa preklopite.
Zagrijte tavu od lijevanog željeza ili rešetku na srednje jakoj temperaturi i pecite tortilje dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a sir se ne otopi (po 2 do 3 minute sa svake strane). Poslužite uz salsu.
2. Hummus od graha
Ovaj namaz se po originalnom receptu priprema od slanutka, ali može se napraviti i sa grahom iz konzerve.
Sastojci:
Priprema:
U blender stavite sve sastojke i miksajte dok smjesa ne postane glatka. Potom prebacite u malu zdjelicu i poslužite uz kruh, pecivo ili hrskavo povrće, sirovo ili kuhano na pari.
3. Varivo od graha i šunke
Sastojci:
Priprema:
Sve sastojke stavite na laganu vatru i kuhajte dok krumpir ne bude mekan. Po želji dodajte drugih začina, poput čilija, crvene paprike...
4. Hrskavi curry grah
Sastojci:
Priprema:
Isperite i ocijedite grah pa ga stavite na papirnate ubruse i osušite. Protvan premažite maslinovim uljem i pospite začinima. Dodajte grah, protresite ga da se začini i ulje uhvate sa svih strana pa pecite na 230 stupnjeva dok ne postane hrskavo.
5. Bijeli grah sa špinatom
Sastojci:
Priprema:
U veliku tavu stavite vodu, češnjak i špinat. Kuhajte poklopljeno na srednje jakoj vatri dok ne omekša (2 do 3 minute), povremeno miješajući. Potom umiješajte sve ostale sastojke i servirajte. Možete to poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz pohanu ribu.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+