Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: Shutterstock
VRIJEME JE ZA ROŠTILJ

Želite napraviti roštilj, a sve što imate je balkon? Nema veze, samo slijedite ova pravila

Topliji dani prizivaju dobar roštilj, a oni koji žive u stanu također mogu omastiti brk. Doznajte što vam je sve potrebno za otvaranje sezone roštiljanja, ali i kojih se pravila morate držati pri roštiljanju na balkonu. Na kraju donosimo i tajnu savršenog paca

Sadržaj donosi Lidl

Nakon što ste se uvjerili da vam kućni red dopušta roštiljanje, vrijeme je da zasučete rukave i pripremite sve što vam je potrebno kako biste napravili roštilj za pamćenje.

Za početak, korisno je dobro poznavati komade mesa koje pripremate. Stručnjak iz The Guardiana savjetuje da obratite pozornost na ulogu kolagena u mesu kako biste čvrsti komad mesa bogat kolagenom pretvorili u nešto sočno i nježno. Zato je mišić potrebno peći na ravnomjernoj laganoj vatri, što mu daje priliku da se razgradi i otopi u mekanu želatinu, koja natapa i vlaži meso iznutra.

No osim pečenja, važno je znati kako marinirati meso za vrhunski okus, što je korisno imati od pribora za roštiljanje, ali i čega se trebate pridržavati tijekom grilanja na balkonu.

Alati za grilanje

Primjerice, osim pregače, od alata je potrebno osigurati kvalitetne rukavice za roštilj koje su otporne na visoke temperature, otprilike 250 stupnjeva Celzija. Potom će vam trebati kist za marinadu, hvataljke i velike vilice za baratanje komadima mesa, ali i četke za posao koji svi izbjegavaju - čišćenje roštilja

Set za mariniranje osigurat će vam najsočnije komade mesa, a držač za rebrica te kalup i pokrov za hamburgere poslužit će kao vrlo korisna dodatna oprema.

Važan korak pri roštiljanju je i znati kad maknuti meso s rešetke. Eksperti preporučuju da meso skinete malo ranije nego što mislite da treba te ga pustite da se odmori. Ono će se nastaviti kuhati na preostaloj toplini, tkivo će se opustiti, a vi ćete dobiti mekše i ukusnije komade. 

Iskusni grill&chill majstori ‘’od oka’’ mogu procijeniti ovaj trenutak, ali ako ste početnik, možete se osloniti na termometar za meso.

Najbolji pomoćnik

Osigurajte kvalitetan roštilj koji će vam pružiti najfinije meso. Za balkone se preporučuju električni i plinski roštilji, a oni koji mogu izaći u vrt, odnosno koji žive u prizemlju zgrade s izlazom u dvorište, mogu posegnuti za roštiljem na ugljen

U svakom slučaju, vodite računa o dimu. U tome značajnu razliku čine roštilji s poklopcem, poput Grillmeister roštilja s kromiranom rešetkom iz Lidlove ponude Grill&ChillOvaj roštilj ima poklopac s podesivim odvodom zraka, kao i ložište s podesivim ventilacijskim otvorom ako roštiljate u vrtu.

Postoje i aplikacije koje vam mogu pomoći u praćenju smjera i jačine vjetra, poput Windyja, a sve što trebate je postaviti svoju lokaciju. Također, imajte na umu da loš ugljen stvara više dima, kao i da je nužno izbjegavati upaljače na bazi parafina jer mnogo dime. Dan prije roštiljanja obavijestite susjede kako biste pokazali obazrivost.

Savršen pac

Naravno, savjeti za najbolji roštilj nepotpuni su bez recepta za savršen pac. Ovaj recept možete primijeniti za svinjetinu, piletinu, vratinu ili ćevape, a najvažnije je da ćete njime oduševiti obitelj i prijatelje.

Sastojci:

  • 100 ml maslinova ulja
  • 3 žlice senfa (Dijon za ekstra štih)
  • 4 češnja češnjaka (zgnječena)
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica jabučnog octa
  • 1 žlica dimljene crvene paprike
  • 1 žličica ružmarina (suhi ili svježi)
  • sol, papar (bez milosti pri začinjavanju)

Postupak:

  1. Sve sastojke izmiješajte u gustu pastu.
  2. Utrljajte meso temeljito sa svih strana, neka uđe u pore.
  3. Pokrijte, ostavite minimalno 6 sati, idealno tijekom noći.
  4. Izvadite iz hladnjaka 30 minuta prije pečenja, ne smije ići hladno na vatru.

Preporučuje se meso osušiti prije začinjavanja, tapkanjem ubrusom, kako biste poslije dobili bolju koricu. Također, morska sol bolji je odabir od obične kuhinjske jer ima blaži okus, lakše se upija te je teže presoliti meso.

Svježe komade mesa, kobasice, gotove burgere i druge potrepštine za roštiljanje potražite u asortimanu Lidla, u okviru ponude Grill&Chill. Katalog je aktualan od 22. do 27. travnja, a u njemu možete doznati i kako u nagradnoj igri osvojiti roštilj Kamado Madness Premium 16''. 

Sadržaj donosi Lidl

Komentari 3
Istražili smo što sve može Perplexity AI asistent. U jednoj stvari zaista mu nema ravnog
NEZAMJENJIV POMOĆNIK

Istražili smo što sve može Perplexity AI asistent. U jednoj stvari zaista mu nema ravnog

Umjetna inteligencija omogućila je svakome da u svakom trenutku kraj sebe ima digitalnog asistenta koji će odgovoriti na sva njegova pitanja. A kad je riječ o točnosti i preciznosti, sad imate priliku besplatno isprobati najnaprednijeg AI asistenta
Veliki tjedni horoskop: Bik treba vježbati, Rak će šarmirati, a Djevice će kritizirati na poslu
od 23. do 29. ožujka

Veliki tjedni horoskop: Bik treba vježbati, Rak će šarmirati, a Djevice će kritizirati na poslu

Ovan će biti pun ideja i proširit će poslovnu mrežu, no ljubavni izazovi dolaze s Venerom. Također, Ovnovi bi trebali razmisliti o prestanku pušenja i biti na oprezu zbog Marsa koji donosi umor
Evo što nas čeka u omiljenim sapunicama: Mato je došao do dokaza tko je zapravo ubio Anu
PREGLED TJEDNA

Evo što nas čeka u omiljenim sapunicama: Mato je došao do dokaza tko je zapravo ubio Anu

Doznajte što vas očekuje ovog tjedna u omiljenim serijama i sapunicama na domaćim programima, 'Sjene prošlosti', 'La Promesa', 'Chicago u plamenu', 'U dobru i zlu', 'Kumovi', 'Cacau...