
Ako vam nije do mesa, zamijenite ga zdravim proteinima kao što su grah i slanutak, koje, jednako kao i meso, možete kombinirati s raznim povrćem, kako biste dobili kompletan uravnotežen obrok
Lifestyle
Komentari 3Ako vam nije do mesa, zamijenite ga zdravim proteinima kao što su grah i slanutak, koje, jednako kao i meso, možete kombinirati s raznim povrćem, kako biste dobili kompletan uravnotežen obrok
Ne postoji isprika za to da se ne hranite zdravo i uravnoteženo, čak i ako ste pretrpani obavezama. Postoji niz recepata od tjestenine, riže ili povrća, u kombinaciji s bijelim pilećim ili purećim mesom, tunom, pa i ribom, koje možete spremiti za 15-ak minuta, a neke od njih i tako da mogu stajati i do tri dana u hladnjaku, pa imate obroke spremne unaprijed.
POGLEDAJTE VIDEO: Mala škola ribljeg stola
Pokretanje videa...
Neke od njih možete pripremiti i tako da pripremite sastojke pa ih kombinirate na više načina. Važno je samo dobro isplanirati objede i nabaviti sve namirnice koje su vam potrebne te pronaći malo vremena za pripremu. To je i dobar način da iskoristite ostatke mesa ili povrća koje imate u hladnjaku.
Na primjer, ako imate paket od pola kilograma pilećeg mesa, možete ga podijeliti na tri obroka za jednu osobu. Jedna verzija može biti sendvič s povrćem i manjom pilećom šniclom, druga salata od piletine i povrća, a treća rižoto s piletinom. U osnovi, piletinu možete pripremiti jedan dan, tako da bijelo meso narežete na šnicle, pa ih začinite s malo soli i papra te ih ispečete na grill tavici ili roštilju.
Jednu šniclu iskoristite za pripremu sendviča za sutrašnji ručak (dodajte tome integralno pecivo, pola žličice senfa, krišku pečene paprike ili malo zelene salate), a ostatak podijelite na dva dijela i narežite na kockice. Jedna porcija može biti osnova za salatu, kojoj ćete dodati malo mladog luka, malo cvjetače, brokule i dvije kuhane mrkve. Po želji, možete tome dodati malu konzervu kukuruza, desetak maslina i narezati jednu papriku, koja će salati dati posebnu svježinu. Salatu začinite s bučinim uljem i acetom balsamico ili prelijte s tri žlice jogurta u koje ste ocijedili pola limuna i začinite sa začinima po želji.
Ostatak piletine može vam odlično poslužiti u kombinaciji s lukom, češnjakom i pireom od rajčice, od čega možete napraviti preljev za tjesteninu. Poslužite uz deblje špagete ili pužiće.
I konzerva tune može biti dobra osnova za salatu s tjesteninom i povrćem ili šugo za tjesteninu. U pripremi salata možete i izbjeći meso, odnosno zamijeniti ga zdravijim proteinima. Slanutak i grah (posebno crni grah) idealne su zamjene za meso, kao i zelene mahune. Dodajte im samo zdrave ugljikohidrate - integralnu tjesteninu, ječmenu ili heljdinu kašu i slično. Grah, s druge strane, možete kombinirati s mladim lukom ili rezanim slatkim kupusom. Dobar izbor je i pečena ili kuhana kisela paprika ili rajčica.
To su samo neki od primjera brzog i efikasnog kombiniranja namirnica u pripremi zdravih i uravnoteženih obroka unaprijed kako biste svaki dan jeli svježe spravljene obroke, umjesto polugotovih i gotovih proizvoda, lisnatog tijesta ili krafni kupljenih u pekarnici, odnosno fast food hrane. Ako u pripremu ubacite maslinovo ili bučino ulje, lanene, chia i bučine sjemenke, kao i orašaste plodove, dobit ćete iznimno hranjive obroke koji će pridonijeti i očuvanju zdrave razine šećera u krvi i triglicerida.
Donosimo nekoliko recepata koji vam mogu biti inspiracija za ovakvu vrstu prehrane.
Sastojci za 4 porcije: 4 žlice kukuruza, 4 žlice kiselih krastavaca, sitno sjeckanih, 500 g konzerviranih komada tune u salamuri, 2 žlice svježeg peršina, nasjeckanog, 1 žlica senfa, 1½ žličice majoneze, 200 g grčkog jogurta, sok pola limuna, sol i papar po želji, 4 tortilje, 4 lista salate po izboru
Priprema: Za pripremu nadjeva u većoj posudi sjedinite kukuruz, sitno sjeckane kisele krastavce, ocijeđenu tunu, nasjeckani peršin, senf, majonezu, grčki jogurt, sok od limuna, sol i papar po ukusu. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri, smanjite pa dodajte tortilju. Zagrijte je 30 sekundi sa svake strane, prebacite na tanjur te u sredinu stavite list salate i dvije žlice nadjeva. Na kraju zamotajte tortilju kako nadjev ne bi curio. Svaku tortilju dijagonalno prerežite i poslužite.
Sastojci: 1 jaje, 150 ml tekućeg jogurta, 200 g glatkog brašna, 0,5 vrećice praška za pecivo, 1 prstohvat soli, 500 ml suncokretovog ulja za prženje
Priprema: Uštipke oblikujte pomoću dvije žličice i spuštajte u zagrijano ulje. Sami će se okretati prilikom pečenja, ako se to ne dogodi, samo pogurajte uštipak vilicom. Kad dobiju zlatnožutu boju gotove su. Izvadite ih na kuhinjski papir da se ocijede.Poslužite još vruće uz sir i šunku, kobasice ili po volji.
Sastojci za 6 porcija: 400 g kuhanog ili graha iz konzerve (cannellini ili bilo koji drugi), 200 g svježeg kelja, 2 režnja češnjaka, maslinovo ulje, svježe iscijeđeni limunov sok, sol, papar
Priprema: Birajte mladi kelj jer on neće biti žilav kao starije glavice. Narežite ga na trakice. Grah isperite pod hladnom vodom i ocijedite. Nasjeckajte češnjak što sitnije, tako da se pretvori u pastu. Pomiješajte ga s maslinovim uljem, limunovim sokom, soli i paprom te dobro promiješajte. Grah i kelj stavite u veliku zdjelu i prelijte dresingom pa dobro promiješajte.
Ovu salatu treba dobro ohladiti prije konzumacije, a dobro će doći i da salata malo odstoji, što će pridonijeti tome da kelj omekša od kiseline.
Sastojci: 1/2 režnja češnjaka, 4-5 žlica pelata, 1 žlica maslinovog ulja, sol, bosiljak, 3 jaja, 50 g mozzarelle
Priprema: U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte češnjak pa pustite da se omekša. Dodajte pelate da se zagriju. Jedno po jedno, dodajte jaja, tako da ostanu razdvojena u tavi. Kad su jaja pri kraju, dodajte na sitno narezanu mozzarellu.
Sastojci: 200 g kus-kusa, 1 crveni luk, 2 tikvice, 1 crvena paprika, 1 žuta paprika, 200 ml suhog bijelog vina, 400 g pilećih prsa, maslinovo ulje, sol i papar po želji
Priprema: Izrežite pileća prsa na manje kocke, pa operite paprike i tikvice i izrežite ih na kocke. Luk očistite i izrežite na tanke polumjesece. Na malo maslinova ulja u tavici popržite crveni luk. Kad požuti, dodajte piletinu i pržite još nekoliko minuta uz stalno miješanje.
Smanjite vatru na srednju temperaturu. Dodajte papriku i tikvice te kuhajte još 20-ak minuta. Dodajte bijelo vino i kuhajte povremeno miješajući dok ne ispari. Skuhajte kus-kus prema uputama na pakiranju. Stavite ga u zdjelu i dodajte povrće i piletinu. Posolite, popaprite i dobro promiješajte.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+