Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Stari običaji u vrijeme došašća: Djevojke su se nadale udaji, jele su se prikle i kitile štale

Stari običaji u vrijeme došašća: Djevojke su se nadale udaji, jele su se prikle i kitile štale

Donosimo niz narodnih običaja uvriježenih između blagdana sv. Andrije do Badnjaka. Nekad se u to vrijeme kolendavalo, išlo na zornice, ostavljalo slamu magarčiću sv. Lucije...

Iako početak adventa “službeno” pada oko blagdana sv. Andrije (30. studenog), u nedjelju koja mu je najbliža, u mnogim krajevima Hrvatske u vrijeme pripreme za dolazak na zemlju mladog boga, božića Isusa Krista, računa se već i razdoblje od Svih svetih, koji se u Dalmaciji naziva i “prvo čelo Božića”, prvi ili mali Božić. Osim Svih svetih, tim pridjevkom častili su se blagdani svetog Martina, svete Katarine, Bezgrešnog začeća, Materica i svete Lucije. I gotovo svaki kraj ima posebne običaje vezane za obilježavanje i značenje tih blagdana u razdoblju došašća. No sve ih povezuje običaj da se u to vrijeme nisu priređivale svadbe ni plesala kola, iako se u mnogim prigodama išlo u ophodnju i pjevalo prikladne božićne pjesme, rekao je svojedobno za 24sata o narodnim običajima iz razdoblja adventa ili došašća voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, viši kustos Ivica Kipre.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože
OPREZ U PRIRODI

Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože

Krpelji su najaktivniji tijekom svibnja i lipnja pa treba voditi računa o zaštiti, pogotovo ako planirate odlazak u prirodu. Nosite duge rukave i nogavice, a gole dijelove tijela zaštitite repelentima
Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost
ODLIČAN SASTOJAK

Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost

Ne treba je brkati s poznatim kuhinjskim kimom koji često posipamo po pecivima – ova biljka dolazi iz sasvim druge botaničke obitelji i ima drugačija svojstva