Hrvatska udruga UNUO i ove godine pruža osobama s invaliditetom iz cijele Europe jedinstvenu priliku da javno pokažu svoje talente i vještine kroz umjetnost gastronomije
CUPI'S SPOON 2025: Treće Međunarodno gastro natjecanje osoba s invaliditetom
CUPI'S SPOON je amatersko gastro natjecanje namijenjeno osobama s invaliditetom, koje se održava već petu godinu zaredom, a posljednje tri godine ima i europski karakter. Ovogodišnje izdanje započelo je sredinom ožujka i do sada je uspješno realizirano u pet europskih zemalja. Natjecanje okuplja sudionike iz različitih država, pružajući im priliku da kroz umjetnost gastronomije javno predstave svoje talente, steknu nova znanja i iskustva te doprinesu širenju svijesti o važnosti inkluzije i osnaživanja osoba s invaliditetom u društvu.


Bukurešt u Rumunjskoj bio je prva postaja ovogodišnjeg CUPI'S SPOON gastro natjecanja, gdje je u suradnji s Asociaţia Caritas Bucureşti službeno otvorena treća sezona natjecanja. Na događanju su se okupile osobe s različitim vrstama invaliditeta, koje su kroz pripremu hrane i pića pokazale svoje vještine i natjecale se za titulu nacionalnih CUPI'S SPOON pobjednika 2025. godine. Stručni žiri, sastavljen od pobjednika rumunjskog MasterChefa, proglasio je Mingescua Costela najboljim barmenom, a Petrisora Ionut Catalina najboljim kuharom. Obojica su zasluženo stekla priliku za daljnje usavršavanje u Zagrebu, gdje će se natjecati protiv ostalih europskih pobjednika za prestižnu titulu međunarodnog CUPI'S SPOON pobjednika 2025. godine, ističe Vedran Habel, predsjednik udruge UNUO.


Sofija, glavni grad Bugarske, bila je druga postaja CUPI'S SPOON gastro natjecanja, koje je ove godine održano u suradnji s hotelom Hilton Sofia. Na ovom događanju okupili su se bugarski natjecatelji s invaliditetom, a tročlani žiri imao je iznimno zahtjevan zadatak odabrati nacionalne pobjednike, s obzirom na to da su svi sudionici pokazali iznimnu pripremljenost i vještine. Titulu najbolje kuharice osvojila je Stanislava Boyanova, dok je za najboljeg barmena proglašen Julian Kostov. Oboje će predstavljati Bugarsku na velikoj završnici CUPI'S SPOON natjecanja, istaknula je Silvija Habel, dopredsjednica udruge UNUO.


Atena je bila treća postaja CUPI'S SPOON gastro natjecanja, a ovogodišnji nositelj licence u Grčkoj bila je organizacija Pammakaristos Children’s Foundation. Oni su preuzeli program i pravilnik natjecanja te, uz mentorstvo organizatora, uspješno proveli grčko izdanje ovog događaja. Cilj natjecanja je u svakoj zemlji pronaći licencirane partnere koji će preuzeti know-how i samostalno provoditi natjecanje, kao i odlučivati o nacionalnim pobjednicima, što značajno doprinosi očuvanju tradicije njegova održavanja. U grčkom izdanju, titulu najbolje kuharice osvojila je Christina Sardi, dok je najboljim barmenom proglašen Hykja Mariglen. Silvija je istaknula kako ovakav pristup dodatno jača održivost i prepoznatljivost natjecanja.

Tirana u Albaniji bila je četvrta postaja ovogodišnjeg CUPI'S SPOON gastro natjecanja, koje je u suradnji s Caritas Albania Shqiptar održano u prostoru centra Don Bosko. Albansko izdanje ovog amaterskog natjecanja za osobe s invaliditetom okupilo je brojne sudionike, a događaju su nazočili predstavnici gradskih vlasti, diplomatskog zbora, crkvenih institucija i građani, što svjedoči o rastućoj podršci i važnosti ove inicijative1. Valeriol Balliu, koji se istaknuo kao najbolji u pripremi hrane, jedini je predstavnik Albanije koji je osvojio priliku za daljnje osposobljavanje u Zagrebu, gdje će predstavljati svoju zemlju na europskoj završnici, nastavlja Habel.


Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini bio je peta postaja ovogodišnjeg CUPI'S SPOON natjecanja. U suradnji s Centrom Nova Nada i uz podršku pobjednika MasterChefa 2024., proglašeni su nacionalni pobjednici Bosne i Hercegovine. Josip Mlakić osvojio je titulu najboljeg kuhara, dok je Bernard Ćurčija proglašen najboljim barmenom. Obojica će u listopadu predstavljati svoje vještine i svoju zemlju na velikoj završnici u Zagrebu, zaključuje Habel.
CUPI'S SPOON inicijativa nastavlja osvajati Europu do kraja lipnja, a svi nacionalni pobjednici u listopadu će sudjelovati na velikoj završnici koja se tradicionalno održava u Zagrebu. Profesionalni mentori i iskusni barmeni vodit će ove šampione kroz izazove polufinalnog i finalnog natjecanja, sve do proglašenja međunarodnih pobjednika i dodjele medalja. Vrhunac velike završnice i ove godine bit će održan u Vatikanu, gdje će svi pobjednici CUPI'S SPOON 2025. imati čast predstaviti zastave svojih zemalja na povijesnom Jubileju.
Za dodatne informacije o natjecanju, zainteresirani se mogu obratiti udruzi UNUO ili posjetiti njihovu službenu web stranicu.
Kontakt:
Udruga UNUO
Vedran Habel: +385 91 6003 076
Silvija Habel: +385 95 340 4856
Email: udrugaunuo@gmail.com
Počela je proizvodnja EPAL - Euro paleta bez emisija CO₂ - i to u Hrvatskoj
Ceresit nagrađuje vašu lojalnost: nagradni natječaj “Kantu plati, euro sebi vrati!”
Bijelo Dugme i Dino Dvornik - najavljuje treći koncert u Areni Zagreb!