
Izbjegavajte pretoplu i prehladnu hranu, previše ljuti i namirnice jakih mirisa, a nije poželjno ni preskakanje obroka, ističe u svojoj knjizi neurologinja, akademkinja Vida Demarin
Lifestyle
Komentari 0Izbjegavajte pretoplu i prehladnu hranu, previše ljuti i namirnice jakih mirisa, a nije poželjno ni preskakanje obroka, ističe u svojoj knjizi neurologinja, akademkinja Vida Demarin
Česte promjene vremena, hormonalne promjene (menstrualni ciklus kod žena), veliki pozitivan ili negativan stres, pušenje i dehidriranost, kao i podražaji snažne buke ili svjetla, samo su neki od mogućih 'okidača' za migrenu. No, to mogu biti i neke namirnice, ističe u svojoj knjizi 'Pobijedimo migrenu i druge glavobolje' naša poznata neurologinja, akademkinja Vida Demarin.
POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice koje jačaju imunitet
Pokretanje videa...
Glavni prehrambeni pokretači migrene su određeni spojevi koji se razvijaju tijekom pripreme ili konzumacije, koji uzrokuju suženje krvnih žila. Jedan od njih je tiramin, kojega ima u jogurtu, kiselome mlijeku i sirevima s plemenitom plijesni te u crnom vinu, jetricama i suhomesnatim proizvodima. Trigeri za migrenu, osim toga, mogu biti i određene vrste hrane, kao što je kofein, crno vino, neki jaki začini, agrumi, zreli sirevi, morski plodovi, pa čak i banane.
No, čak i temperatura hrane igra ulogu: Poželjno je da namirnice koje konzumirate budu sobne temperature ili tek malo toplije. Ljudi koji su skloni migrenama obavezno bi trebali izbjegavati pretople juhe, kao i - sladoled, ili napitke s ledom. Okidač za migrenu mogu biti i dijete, odnosno preskakanje doručka.
Zato je dobro voditi dnevnik prehrane kako biste utvrdili "smeta" li vam nešto od namirnica, ili određena navika, kako biste ju s vremenom mogli izbjegavati, ističe neurologinja Demarin. Među njima su jaja, brokula i cvjetača, rukola, kupus i prokulice. Također, u prehranu treba uvrstiti zeljasto povrće, crveno meso, jaja, sjemenke i orašaste plodove koji sadrže određene vitamine i minerale koji pomažu u prevenciji migrena.
To su prije svega vitamini B skupine te magnezij,pa je u dane kad se napadi jave dobro staviti naglasak na namirnice koje ih sadrže. Tako se, na primjer, preporučuje doručak s dva jaja, zbog visokog udjela riboflavina (vitamina B) koji sadrže. Orašasti plodovi preporučuju se, pak, kao dobar izvor magnezija.
Radi prevencije migrena možete posegnuti i za dodacima prehrani. Preporučuje se 200 ili 400 miligrama riboflavina (vitamina B2) na dan, što će doprinijeti smanjenju učestalosti glavobolja. Birajte složene ugljikohidrate i vlakna (heljda, ječam, bulgur, zob, cijela zrna, kruh, quinoa i farro), koji također doprinose smanjenju učestalosti glavobolja.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+