
Stručnjaci upozoravaju na sve veći broj oboljelih od raka debelog crijeva. Tvrde kako bi namirnice bogate vlaknima i mliječni proizvodi mogli biti ključni u sprečavanju bolesti uz česte kontrole i kolonoskopije
Lifestyle
Komentari 1Stručnjaci upozoravaju na sve veći broj oboljelih od raka debelog crijeva. Tvrde kako bi namirnice bogate vlaknima i mliječni proizvodi mogli biti ključni u sprečavanju bolesti uz česte kontrole i kolonoskopije
Porast slučajeva raka debelog crijeva kod mlađih osoba postaje sve veći javnozdravstveni izazov. Međutim, nova istraživanja pokazuju da svakodnevna konzumacija mlijeka u kombinaciji s namirnicama bogatim vlaknima, poput batata i jabuka, može igrati važnu ulogu u prevenciji bolesti.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Nedavne studije otkrile su da mlijeko, mliječni proizvodi, ugljikohidrati i vlakna mogu smanjiti rizik od razvoja kolorektalnog karcinoma. Iako su potrebna dodatna istraživanja, stručnjaci vjeruju da pametnim svakodnevnim prehrambenim odlukama možemo značajno smanjiti rizik od razvoja ove vrste raka.
Za razliku od prijašnjih savjeta koji su često podrazumijevali izbacivanje pojedinih skupina namirnica, najnoviji nalazi naglašavaju prednosti dodavanja određenih ugljikohidrata i vlakana, kao i mliječnih proizvoda, u uravnoteženu prehranu.
- Ovo novo istraživanje dublje proučava složen odnos između prehrane, zdravlja crijeva i razvoja raka. Naglašava važnost uravnoteženog i informiranog pristupa prehrani kao dijela sveobuhvatne strategije za prevenciju raka debelog crijeva." izjavio je Steven Lee-Kong, dr. med., voditelj Kolorektalne kirurgije.
Kolorektalni ili rak crijeva javlja se bilo gdje u debelom crijevu, uključujući kolon i rektum, i jedan je od najčešćih oblika raka u Hrvatskoj. Stručnjaci ističu nekoliko ključnih elemenata u novom pristupu prevenciji bolesti. Sve više dokaza ukazuje na ključnu ulogu crijevne mikrobiote – složene zajednice mikroorganizama u našem probavnom sustavu – u očuvanju zdravlja i zaštiti od bolesti poput raka crijeva.
Pojavljuju se dokazi da mliječni proizvodi, posebno mlijeko, mogu imati zaštitni učinak protiv kolorektalnog raka. Taj učinak mogao bi biti povezan s prisutnošću kalcija, vitamina D i drugih biološki aktivnih spojeva u mliječnim proizvodima. Ipak, potrebno je još istraživanja kako bi se ove potencijalne prednosti potpuno razumjele.
- Dok prehrana igra značajnu ulogu, redovito testiranje i dalje ostaje najučinkovitiji način za rano otkrivanje i liječenje raka debelog crijeva - izjavio je Glenn S. Parker, zamjenik voditelja Odjela kirurgije i voditelj Odjela za kolorektalnu kirurgiju.
- Većina ljudi bi trebala započeti s pregledima za kolorektalni karcinom u dobi od 45 godina. Zlatni standard za probir ostaje kolonoskopija jer liječnik može ukloniti polipe odmah tijekom zahvata, nastavlja.
Dr. Parker ističe da bi pojedinci s visokim rizikom od raka crijeva – uključujući one s obiteljskom anamnezom bolesti, određenim genetskim stanjima poput obiteljske adenomatozne polipoze (FAP), te čimbenicima poput pušenja, pretjerane konzumacije alkohola, prehrane bogate crvenim i prerađenim mesom, niskog unosa cjelovitih žitarica, povrća i voća, kao i tjelesne neaktivnosti – trebali razmotriti početak pregleda u mlađoj dobi, tvrdi mirror.co.uk
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+