

Roštilj za prste polizati: super recepti kojima ćete oduševiti sve generacije! Probajte ih
Hrana pripremljena na roštilju zdrava je za organizam, a roštiljanje savršen oblik druženja s obitelji i prijateljima. Kulinarski znalci reći će da postoje pravila kojih se uvijek treba držati, a mi znamo koja su
Proljeće je stiglo, priroda se probudila, a zbog sve viših temperatura savršeno je vrijeme za roštiljanje. Ovo doba godine pruža idealne uvjete za uživanje u hrani pripremljenoj na otvorenom, a roštilj je odličan način da se opustimo u prirodi ili na balkonu, u vrtu ili dvorištu. Za mnoge je roštilj pravi gurmanski doživljaj, pa zaslužuje posebnu pažnju u svakom koraku – od odabira namirnica i pripreme marinada pa sve do pečenja. Kultura roštiljanja kod nas je vrlo razvijena, pa gotovo da nema osobe koja barem jedanput u životu nije probala obrok s drva, ugljena ili, općenito, s "rešetke". Hrana pripremljena na roštilju vrlo je zdrava za organizam, a roštiljanje kao takvo savršen je oblik druženja s obitelji i prijateljima. Kulinarski znalci reći će da postoje pravila kojih se uvijek treba držati. Sveto pravilo je da se teletina, piletina i riba peku na umjereno ugrijanom roštilju. Da bi meso bilo sočno i još ukusnije, na pečeni odrezak dobro je staviti žličicu maslaca.

A želite li aromatičnije meso, začinite ga krupnom solju, koja će stvoriti slasnu koricu na odresku. Pripremate li ražnjiće, dobro je drvca potopiti u hladnoj vodi barem pola sata prije pečenja, kako se ne bi zapalila. A ako koristite metalne ražnjiće, obrišite ih papirnatim ručnikom umočenim u biljno ulje da se hrana ne bi lijepila! I naravno - ne zaboravite na dobru marinadu. Ona je temelj i glavni sastojak vrhunskog roštilja. U marinadu uvijek ide obično biljno ili maslinovo uz ostale sastojke i začine po želji. Također možete dodati bilo koji začin koji može pustiti svoj okus ili aromu kad se uroni u obično ili maslinovo ulje. Začini mogu biti sol, papar, mljevena paprika, češnjak, ružmarin, peršin... Žar ima svoj čar, pogotovo kad je sve spremno za uživanje, a i kad imamo dobre recepte.
Ukusna pileća prsa

Sastojci: 4 polovice pilećih prsa bez kože i kostiju, pola šalice limunova soka ( plus kriške za posluživanje), maslinovo ulje, 2 žličice sušenog origana ili peršina, 1 žličica začinske soli, ½ žličice mljevenog crnog papra, češnjak
Priprema: Radeći s jednim po jednim pilećim prsima, stavite pileća prsa između dva sloja plastične folije ili pergamentnog papira na dasci za rezanje. Pomoću čekića za meso ili valjka nježno istucite prsa. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje, sušeni origano ili peršin, začinsku sol, crni papar i ostale začine po želji u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem; dodajte piletinu i istisnite što je više moguće zraka prije zatvaranja vrećice. Lagano masirajte piletinu da se marinada rasporedi. Marinirajte piletinu u hladnjaku najmanje 30 minuta a najdulje 12 sati.
Zagrijte roštilj na srednje jaku temperaturu i malo nauljite rešetku. Stavite pileća prsa, glatkom stranom prema dolje; kuhajte poklopljeno dok ne postane ružičasto i dok ne počne biti bistro, oko 5 minuta po strani.
Prebacite piletinu na dasku za rezanje i pokrijte je aluminijskom folijom. Pustite da se odmori 5 minuta. Poslužite s kriškama limuna.Ostatke pečene piletine (ako ih ima) koristite za salatu sutradan.
Tikvice na roštilju

Sastojci: 3-4 srednje tikvice, 4-5 žlica maslinova ulja, češnjak (obični ili u prahu), ostali začini po želji
Priprema: Tikvice izrežite na ploške cijelom dužinom, i to s korom. Pomiješajte maslinovo ulje i začine u maloj posudi.
Premažite tikvice mješavinom maslinova ulja i stavite ih na roštilj da se peku.
Pecite 5-7 minuta na svakoj strani
Orada ili brancin na žaru

Sastojci: 4 očišćene orade, grančica ružmarina; maslac s peršinom: 100 g omekšanog maslaca, žličica naribane limunove kore, žličica limunova soka, žlica sjeckanog peršina
Priprema: Odrežite četiri velika komada aluminijske folije da svakim možete omotati ribu. Svaku ribu posolite i stavite na komad folije. Listićima ružmarina pospite ribu, zamotajte je u foliju i spojite krajeve da tijekom pečenja ne izlazi tekućina. Pecite na slabijoj vatri 20-30 minuta. Na pola vremena okrenite folije, odnosno ribu. Za maslac s peršinom izmiksajte sve sastojke i poslužite uz ribu.
Ražnjići od lososa

Sastojci: 2 žlice nasjeckanog svježeg origana, 2 žličice sjemenki sezama, žličica mljevenoga kima, žličica soli, 1/4 žličice mljevenih pahuljica crvene paprike, 700 g fileta lososa bez kože narezanog na komade, 2 limuna, vrlo tanko narezana na kolutove, 2 žlice maslinova ulja
Priprema: Pomiješajte origano, sjemenke sezama, kumin, sol i pahuljice crvene paprike u maloj posudi da se sjedine. Smjesu začina ostavite sa strane. Nabodite komade lososa i presavijene kriške limuna na 8 štapića za ražnjiće. Premažite uljem i začinite mješavinom začina. Pecite na roštilju, povremeno okrećući, 5-8 minuta.
Srdele na roštilju

Sastojci: 1 kg svježih srdela, sol, maslinovo ulje, limun, svježi peršin, morska sol, maslinovo ulje, limun (za posluživanje), svježi peršin
Priprema: Srdele očistite. Lagano ih operite i dobro posušite kuhinjskim papirom. Posolite ih samo izvana krupnom morskom soli neposredno prije pečenja. Nema potrebe za mariniranjem — prirodan okus ribe dolazi do izražaja! Nemojte jako zagrijati roštilj.
Pecite ih 2-3 minute s jedne strane pa isto toliko s druge. Gotove su kad kožica postane lagano hrskava.
A gdje pronaći sve sastojke za roštilj? U Eurospinu vas čekaju super ponuda i povoljne cijene. Kod njih "Žar ima svoju čar, pogotovo kad je sve spremno za uživanje“.
Istražili smo što sve može Perplexity AI asistent. U jednoj stvari zaista mu nema ravnog
Veliki tjedni horoskop: Bik treba vježbati, Rak će šarmirati, a Djevice će kritizirati na poslu
Evo što nas čeka u omiljenim sapunicama: Mato je došao do dokaza tko je zapravo ubio Anu