

Nije sve za 'limun, ocat i sodu'. Na ovih pet mjesta u kući prirodna sredstva nemaju šansu
Prirodnim sredstvima možete očistiti sve površine u domu, no jeste li pritom zaista uništili i bakterije? Doznajte u kojim se prostorijama bakterije najviše sakupljaju te kako uništiti one koje su otporne na limun, ocat i sodu bikarbonu
Nakon pojave toplijih dana počelo je i temeljito čišćenje doma, a u tom procesu ljudi često pribjegavaju prirodnim sredstvima na bazi limuna, octa ili sode bikarbone. Međutim, istraživanja su pokazala kako određene bakterije preživljavaju u našim kuhinjama i kupaonicama unatoč primjeni ovih pripravaka.
Primjerice, bakterije koje se prenose hranom, kao što su Escherichia coli i Salmonella, mogu se u manjoj mjeri suzbiti pomoću octa ili limuna, no oni nisu pouzdani za dubinsko čišćenje ili potpunu dezinfekciju. Doznajte koje još bakterije uspješno odolijevaju djelovanju prirodnih sredstava i čime ih možete učinkovito tretirati.
Omiljena mjesta bakterija
Bakterije se mogu pojavili u bilo kojoj prostoriji u domu, no kuhinja i kupaonica njihov su glavni izvor. Naime, velik broj bakterija obitava u sirovoj ili nedovoljno kuhanoj hrani, peradi i neopranim proizvodima, kao i na vlažnim i tamnim područjima.
Ipak, važno je istaknuti da se kontaminacijom mogu prenijeti u bilo koju drugu prostoriju. Dovoljno je samo da rukama kojima ste rezali meso, ili dirali drugi predmet koji je bio u kontaktu s bakterijom, poslije dotaknete kvaku ili prekidač u spavaćoj sobi i dnevnom boravku.

Zato je učinkovita dezinfekcija od iznimne važnosti za očuvanje higijene doma, a na sljedeće površine trebate obratiti posebnu pozornost.
1. Daske za rezanje i radne ploče
Drveni pribor posebno upija vlagu i bakterije, pa je kuhinjskim daskama i drvenim radnim pločama potrebno dubinsko čišćenje. Poželjno je promijeniti dasku za rezanje kad uočite pukotinu jer su upravo pukotine, utori i pore idealna mjesta za razmnožavanje bakterija.
2. Spužve i krpe
Istraživanja su više puta pokazala kako je spužva za pranje posuđa najpopularnije mjesto za rast i razmnožavanje bakterija. Zato ih redovito mijenjajte. Kuhinjske krpe također mogu lako ''pokupiti'' bakterije, pa ih je potrebno češće prati na visokim temperaturama.
3. Kuhinjski pribor i posuđe
Noževe kojima ste rezali meso temeljito operite kako ne bi došlo do kontaminacije prilikom rezanja drugih namirnica, poput kruha. Nedovoljno oprano posuđe u koje ste poslije stavili drugu hranu također može biti način prenošenja bakterija.
4. Tuševi i umivaonici
Obratite pozornost na kupaonicu jer ondje obitavaju bakterije koje vole vodu i uspijevaju u vlažnim okruženjima poput kuhinjskih sudopera, tuševa, odvoda, pa čak i ovlaživača zraka. U više američkih studija otkriveno je kako je glava tuša mjesto na kojem se nastanjuje golem broj bakterija.

5. Kvake i prekidači
Ukućani mogu prenijeti bakterije nepravilnim pranjem ruku, ali i diranjem kućnih ljubimaca, koji mogu nositi bakterije poput Salmonelle i E. coli u svom krznu, slini ili izmetu. Kasniji doticaj s kvakama i prekidačima pogoduje njihovu širenju u ostale prostorije.
Dva ključna sastojka u čišćenju
Kad se bakterije udomaće na spomenutim mjestima, limun i ocat neće ih ni pomilovati. No natrijev hipoklorit (izbjeljivač) i vodikov peroksid (hydrogen peroxide), odnosno sredstva za čišćenje koja sadrže ove sastojke, uspješno će obaviti posao.
Zato pri odabiru sredstava koja sprečavaju razmnožavanje bakterija u vašem domu birajte ona sredstva koja među sastojcima sadržavaju izbjeljivač ili vodikov peroksid. Primjerice, u Eurospinu možete pronaći liniju sredstava za čišćenje doma Dexal, koja sadrže neki od ovih sastojaka, a među njima su sprej Dexal Sgrassatore, Dexal Spray Mousse i drugi.

To je važno, ne samo zbog čistoće doma nego i zdravlja ukućana jer neke bakterije mogu predstavljati rizik za ljudsko zdravlje te stvoriti mnoge zdravstvene tegobe.
Bakterije otporne na 'prirodna sredstva'
Prirodna sredstva poput limuna, octa, a u nekim slučajevima i sode bikarbone, mogu naštetiti bakterijama, ali često u nedovoljnoj mjeri da ih zaista uklone. Primjerice, u slučaju sljedećih bakterija koje se pojavljuju u domovima jedina učinkovita sredstva za njihovo uklanjanje su jači dezinficijensi.
Pseudomonas aeruginosa
Na vlažnim područjima stvara zaštitne biofilmove i pritom je riječ o vrlo otpornoj bakteriji koja ima robusnu vanjsku membranu, pa prirodna sredstva za čišćenje nisu dovoljno učinkovita. Istraživanja su pokazala kako su izbjeljivač i vodikov peroksid učinkoviti u ubijanju ove bakterije, osobito kad se koriste u pravim koncentracijama.

Campylobacter jejuni
Stručnjaci su u prosincu 2024. upozorili kako je riječ o najraširenijem patogenu koji se prenosi hranom u Europi. Najčešće obitava u kuhinji te se nalazi u sirovom pilećem i purećemu mesu. Prirodna sredstva mogu usporiti njezin rast, ali ne mogu jamčiti uništenje.
Escherichia coli
Bakterija koja ima dodatnu vanjsku membranu, što je čini još otpornijom na slabe kiseline i lužine. Studije su pokazale da dezinficijensi koji sadrže Izbjeljivač ili hidrogen peroksid učinkovito djeluju na njeno uništavanje jer remete staničnu membranu bakterije, proteine ​​i DNK.
Salmonella
Natrijev hidrogenkarbonat (soda bikarbona) ima blaga antimikrobna svojstva, koja ne mogu naštetiti bakteriji, a ocat i limun mogu napraviti određenu štetu, no oni ne prodiru kroz membrane jednako učinkovito kao što to čine izbjeljivač i vodikov peroksid.

Listeria monocytogenes
U tijelo najčešće dospijeva putem kontaminiranog delikatesnog mesa, sirove hrane, neopranog povrća ili mekih sireva, pa tako daska za rezanje možete biti idealno mjesto za njeno razmnožavanje. Izbjeljivač uništava ovu bakteriju svojim oksidirajućim svojstvima na isti način kao u slučaju E. coli.