

Lani su imali najraniju berbu grožđa u povijesti, a danas ta vina osvajaju svjetske medalje
Ekstremni klimatski uvjeti bili su problematični za mnoge proizvođače vina, no enologinja i kolege iz Vinarije Orahovica uspješno su se izborili s izazovima u vinifikaciji. Rezultat toga su vina nagrađena srebrnim medaljama
Strastveni zaljubljenici u vina dosad su se vjerojatno upoznali s pojmom terroir, francuskom riječi koja opisuje specifično okruženje u kojem se uzgaja grožđe za proizvodnju vina, koje ovom piću daje specifičan karakter.
Tako za proizvodnju hrvatskog limited edition brenda vina Martin Albus, tvrtke PP Orahovica, koriste isključivo grožđe s najboljih položaja (Albus i Martin), koji su poznati po iznimnim mikroklimatskim uvjetima i optimalnom terroiru. Vina ovog brenda također se ističu modernim pristupom vinogradarstvu i vinarstvu te su proizvedena kao vina iz pojedinačnih vinograda (single vineyard), što im omogućuje izraženiji karakter.
Iz PP-a Orahovica otkrivaju koji još faktori utječu na kvalitetu vina, kako su se nosili s izazovnom 2024. godinom i koje su posebne karakteristike vina iz prošlogodišnje berbe, koja su sada dostupna na tržištu.
Detaljna selekcija i strogi kriteriji
Prethodno smo pisali o statusu PP-a Orahovica kao najvećeg proizvođača lješnjaka u regiji te njihovom nagrađivanom likeru od lješnjaka, koji je na IWSC-u u Londonu ponio titulu najboljeg likera na svijetu. No osim po likerima raznih okusa, ovaj brend osobito je prepoznatljiv po vrhunskim vinima iza kojih stoji kompleksan proces uzgoja i proizvodnje.
- Martin Albus ekskluzivni je limited edition brend vina, što znači da svaka berba dolazi u ograničenim količinama, a svako vino iz ove linije pažljivo se odabire prema strogim kriterijima kvalitete. Namijenjen je HoReCa kanalu i specijaliziranim trgovinama (vinotekama) - objašnjavaju iz PP-a Orahovica te dodaju kako se grožđe bere ručno u trenutku idealne zrelosti kako bi se sačuvala njegova prirodna aroma i struktura.

- Grožđe se odmah nakon berbe transportira na hlađenje, prije prerade, čime se osiguravaju svježina i stabilnost arome. Tek nakon detaljne selekcije i stručne vinifikacije najkvalitetnija vina postaju dio limitirane serije Martin Albus - kažu iz PP-a Orahovica te dodaju kako svaka etiketa nosi priču jedinstvene berbe i terroira, a ograničena proizvodnja jamči ekskluzivnost i vrhunsku kvalitetu u svakoj boci.
Srebrne medalje za vina iz 2024.
Još jedan dokaz kvalitete svojih vina brend je dobio ove godine na internacionalnom natjecanju Mundus Vini Spring Tasting 2025., na kojem su vina iz nove berbe, Silvanac zeleni, Pinot sivi i Sauvignon, ponijela srebrne medalje. Zanimalo nas je što je ovu berbu učinilo tako posebnom.
- Berba 2024. jedna je od najranijih u povijesti, čime su grožđe i vina dosegnuli iznimnu zrelost u rekordnom vremenu. Optimalni vremenski uvjeti omogućili su savršenu ravnotežu između svježine i kompleksnosti, a kraći rokovi ubrali su puni potencijal svake sorte - objašnjavaju iz PP-a Orahovica te dodaju kako su samim time ova vina brže spremna za tržište, s izraženim aromama i karakterističnom strukturom koja će oduševiti ljubitelje vrhunskih vina.

- Prve reakcije publike izuzetno su pozitivne. Hvale intenzivne arome, izražene sortne karakteristike i elegantnu strukturu vina. Silvanac zeleni posebno je iznenadio jer donosi neočekivanu svježinu i mineralnost s umjereno intenzivnim voćnim aromama, a Pinot sivi oduševio je punoćom i raskošnim okusima s dugom postojanošću, što ga čini izuzetno privlačnim za široku publiku - ističu iz PP-a Orahovica te objašnjavaju kako sve četiri sorte imaju izniman potencijal na međunarodnom tržištu.
Primjerice, Silvanac zeleni je raritet koji donosi svježinu i eleganciju, s umjereno intenzivnim voćnim aromama, a Pinot sivi globalno je prepoznata sorta, no ima višu razinu kompleksnosti i terroirski karakter. Rosé prati svjetski trend suhih gastronomskih ružičastih vina koja su tražena u restoranima i vinotekama, a Sauvignon dolazi s izuzetnim balansom herbalnih i voćnih nota, što mu daje snažan potencijal u premium segmentu.
Terroir ima ključnu ulogu
Jedan od najvećih faktora koji pridonose kvaliteti ovih vina svakako je položaj na kojem se grožđe uzgaja. Naime, sva vina brenda Martin Albus dolaze iz pojedinačnih vinograda s pažljivo odabranih položaja koji osiguravaju vrhunsku kvalitetu grožđa.

- Vinogradi Albus i Martin smješteni su na idealnim nadmorskim visinama, s optimalnom ekspozicijom suncu i bogatim mineralnim tlima, što omogućuje sporije dozrijevanje i intenzivniji razvoj aroma. Pritom terroir igra ključnu ulogu u karakteru vina jer se kombinacija tla, klime i mikroklimatskih uvjeta odražava u strukturi, aromatskom profilu i kompleksnosti vina - objašnjavaju iz PP-a Orahovica te ističu kako specifičan sastav tla pridonosi mineralnosti, a dnevne i noćne temperaturne razlike omogućuju savršenu ravnotežu između svježine i bogatstva okusa.
Klimatski ekstremi posljednjih godina nisu zaobišli ni ovu tvrtku, no izazovna godina na kraju je ipak polučila vrhunska vina.
- Visoke temperature prošle godine dovele su do najranije berbe u našoj povijesti. Visok udio šećera u grožđu rezultirao je vinima s izraženijom punoćom i intenzivnim aromama, ali i novim izazovima u vinifikaciji. Svako vino nosi prepoznatljiv potpis svojeg vinograda, a klimatske promjene dodatno ističu dinamičnost i jedinstvenost Martin Albus terroira - kažu iz PP-a Orahovica te dodaju kako im to što koriste grožđe iz vlastitih vinograda daje potpunu kontrolu nad cijelim procesom proizvodnje, od vinograda do boce.
Tako u svakom trenutku mogu pratiti rast, reagirati na vremenske uvjete i prilagoditi pristup da bi osigurali vrhunsku kvalitetu. Pritom nisu ovisni o vanjskim dobavljačima, što im omogućuje dosljednost iz berbe u berbu i jedinstven terroirski potpis vina.

Spoj tradicije i moderne tehnologije
Balansiranje između očuvanja autentičnih aroma i suvremenih tehnika proizvodnje nije nimalo jednostavan zadatak, no tvorci brenda Martin Albus navode kako je ključ u preciznosti i poštovanju prirode. Pritom ističu kako enolog mora imati jasnu viziju, ali istodobno osluškivati što tržište traži i prilagoditi pristup bez kompromisa kad je riječ o kvaliteti.
- Koristimo najnovije tehnološke inovacije u preradi, fermentaciji i dozrijevanju, ali pritom pazimo da očuvamo autentične sortne karakteristike, dajući svakom vinu prepoznatljiv terroirski potpis. Martin Albus postavlja nove standarde za hrvatska premium vina i pokazuje da naša vinska scena može konkurirati najboljima u svijetu. Ovim projektom ne samo da promoviramo jedinstveni terroir i autohtone sorte nego i suvremeni pristup vinarenju koji privlači globalne ljubitelje vina - poručuju iz PP-a Orahovica.
Koja vina odabrati i s čim upariti?
Ako ste nakon impresivne vinske priče i vi poželjeli isprobati neko od nagrađivanih vina iz nove berbe, stručnjaci otkrivaju s kojim se jelima ova vina najbolje slažu.

- Silvanac zeleni savršeno se slaže s ribom, morskim plodovima i zapečenim štruklama. Pinot sivi odlično ide uz foie gras, rižoto od jadranskih kozica i paškog sira, gregadu od grdobine, losos na žaru ili lungić s vrganjima. Rosé je odličan aperitiv, ali i pratnja laganijim jelima poput salata i plodova mora, a Sauvignon osvježava uz azijsku kuhinju, rižoto od šparoga, školjke na buzaru, salatu od hobotnice i vegetarijanske menije - kažu iz PP-a Orahovica te dodaju kako je pri odabiru vina najbolje istraživati različite stilove i bilježiti koje vam se arome i strukture sviđaju.
- Nema strogih pravila, samo slušajte svoje nepce. Kad jedna čaša vina vuče drugu, znate da ste pronašli ono pravo, a najbolji način uživanja svakako je u dobrom društvu, s pravom hranom - zaključuju iz PP-a Orahovica.