Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
MLADE KUHARSKE NADE

Iz školskih klupa do Michelinove zvjezdice: Kako škola u Splitu mijenja budućnost gastronomije

Škola ili svemirski brod? Turističko-ugostiteljska škola Split blista s modernim kuhinjama i vrhunskom opremom! Učenici pripremaju delicije, a mentori ih vode kroz svijet kulinarstva i tradicije

Sadržaj donosi Podravka

Već pri ulasku u Turističko-ugostiteljsku školu Split dočekali su nas neodoljivi mirisi svježe pečenih fritula, domaćeg soparnika, štrudli od višnje i jabuke... To su samo neki od prepoznatljivih mirisa koji su ispunili prostor, a iza njih stoje marljive ruke talentiranih učenika ove škole. Pod vodstvom svojih mentora, učenici su pokazali ne samo iznimne kulinarske vještine nego i ljubav prema tradiciji i domaćoj kuhinji.

Izgleda kao svemirski brod, a zapravo je škola! Turističko-ugostiteljska škola Split toliko je moderna i vrhunski opremljena da je mnogi uspoređuju sa space shuttleom. Od najsuvremenijih kuhinja do dizajna, ova škola pomiče granice strukovnog obrazovanja. Cijeli objekt ukupno je koštao oko 18,5 milijuna eura, 15,5 milijuna za gradnju i dodatna tri milijuna eura za vrhunsku opremu. Većinu tog iznosa, čak dvije trećine, odnosno više od 12 milijuna eura, osigurala je Splitsko-dalmatinska županija. Bez njihove podrške ovaj projekt jednostavno ne bi bio moguć.

Turističko-ugostiteljska škola Split

U prostorijama škole nalazi se čak osam moderno opremljenih "učionica kuhinja", koje učenicima pružaju idealne uvjete za učenje i usavršavanje kulinarskih vještina.

Usred mirisa svježe pečenih delicija i žamora učenika u jednoj od moderno opremljenih školskih kuhinja zatekli smo Nikolinu Nikollu, nastavnicu kuharstva, kako s nekoliko učenika vrijedno radi na pripremi jela.

Turističko-ugostiteljska škola Split

- Prije otprilike mjesec dana preselili smo se u novu zgradu, što nam je svima bilo golemo olakšanje. Nakon godina rada na različitim lokacijama s našim učenicima, konačno smo dobili prostor koji potpuno odgovara potrebama nastave. Uistinu uživamo u novim prostorijama i resursima koji su nam sada dostupni, mogućnosti su gotovo neograničene. Nova zgrada, moderna infrastruktura i vrhunska oprema koju imamo čine golem iskorak u kvaliteti nastave - rekla nam je nastavnica Nikolina Nikolla.
Imali smo priliku posjetiti učenike upravo kad su s mnogo koncentracije i predanosti dovršavali posljednje finese jela za kongres koji je organiziran u prostorima njihove škole.

Turističko-ugostiteljska škola Split

- Volim kuhati, ali sad kad radimo u ovako uređenoj kuhinji, osjećam se kao da već radim u pravom restoranu - rekla nam je učenica Ameli Babin Čaljkušić.

- Već odmalena me privlačila kuhinja, oduvijek sam voljela kuhati i stvarno se pronalazim u tome. Volim spoj tradicije i modernih jela. Učimo pripremati klasike, poput pašticade ili domaćih kolača, ali i moderna, kreativna jela koja se danas traže u restoranima. Svaki dan naučimo nešto, a rad u ovako opremljenim prostorima to čini još posebnijim - istaknula je Petra Kurilj.
Zahvaljujući praktičnoj nastavi, učenici se već od prve godine susreću s realnim situacijama u kuhinji, uz stalnu potporu mentora.

Turističko-ugostiteljska škola Split

U okviru nove Akademije praktične nastave učenici Turističko-ugostiteljske škole Split imaju priliku učiti od iskusnih stručnjaka iz realnog sektora, a jedan od njih je i šef Ivica Katić.

Turističko-ugostiteljska škola Split

- Zaposlen sam u ovom dijelu Akademije, gdje se provodi praktična nastava temeljena na učenju kroz rad. Svi učenici koji dolaze ovamo prolaze kroz ovu hotelsku kuhinju, gdje rade kao da su u stvarnom restoranu - kaže nam Katić.

Dodaje kako učenici ovdje borave i do pet dana u tjednu, oslobođeni teorijske nastave, te prolaze sve faze pripreme obroka, od doručka do večere, u dvije smjene, jutarnjoj i popodnevnoj.

- Mislim da je ovo vrlo zanimljivo i potpuno novo iskustvo u ovim prostorima. Učenici kroz ovakav rad dobiju pravu sliku kako izgleda posao u ugostiteljstvu. U usporedbi s dosadašnjim uvjetima za praksu, kuhinja nove škole zadovoljava sve profesionalne standarde. Kuhinja je opremljena prema svim normama kao bilo koji hotelski objekt, bilo u javnom bilo u privatnom sektoru. Ovdje učenici rade na vrhunskoj opremi i imaju stručnu potporu. Mi mentori dolazimo iz realnog sektora i prenosit ćemo im znanje točno onako kako se radi vani, u restoranima i hotelima - nastavio je Katić.

Ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split, Ivo Bilić, ne skriva ponos zbog svega što su postigli u višegodišnjem projektu modernizacije škole. Pod njegovim vodstvom škola je postala primjer vrhunske obrazovne ustanove, a danas je i Regionalni centar kompetentnosti.

Turističko-ugostiteljska škola Split

- Riječ je o mjestu izvrsnosti u strukovnom obrazovanju, jedinstvenome modelu kakav trenutačno gotovo da ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj. Imamo ukupno šest regionalnih centara, ali ovo je jedini koji na jednome mjestu objedinjuje sve, od općeg obrazovanja, preko strukovnih predmeta i praktikuma za vježbe, pa sve do simulacija stvarnih radnih uvjeta. To ga čini iznimno važnim za razvoj kontrolirane praktične nastave, odnosno učenja temeljenog na radu - rekao nam je ravnatelj Bilić te pojasnio koncept obrazovanja.

Turističko-ugostiteljska škola Split


- Naš je cilj da svi učenici, njih čak 660, prođu tjedan ili dva kroz ovaj sustav kako bi se pripremili za realni svijet rada. Glavninu praktične nastave odrađivat će u gospodarstvu, ali ova faza u kontroliranom, edukacijskom okruženju, predstavlja neprocjenjivu dodanu vrijednost. Sve je ovdje napravljeno s ciljem kvalitetne edukacije. Primjerice, dok u školi traje kongres, 30-40 naših učenika sudjeluje u njegovoj realizaciji. Neki su u kuhinji, pripremaju stvarne obroke u stvarnim uvjetima, hostese dočekuju goste, a konobari ih poslužuju. Tako se zatvara ciklus od obrazovanja do stvarnog sektora, a sve na jednome mjestu - opisao je ravnatelj.

Turističko-ugostiteljska škola Split

On nakon obnove škole očekuje još veći interes učenika prilikom odabira srednjoškolskog obrazovanja.

- Već smo imali veliku potražnju za upisom u školu, a s ovakvim uvjetima očekujemo da će interes biti još veći. Bit će izazovno odgovoriti na sve zahtjeve i pritom zadržati razinu kvalitete koju pružamo. Naši učenici nakon srednje škole automatski postaju traženi na tržištu rada, upravo zbog toga stvorili smo ovakvo mjesto: moderno, funkcionalno i potpuno usmjereno na stvarne potrebe poslodavaca. Ovaj centar možda neće sasvim riješiti manjak radne snage, ali će značajno podignuti razinu kompetencija naših učenika i polaznika programa cjeloživotnog učenja. Njih ovdje pripremamo tako da već sutra mogu raditi u stvarnim uvjetima, spremni, osposobljeni i samopouzdani. Nakon ove edukacije treba im samo prilagodba na konkretnu radnu sredinu – zaključio je ravnatelj.

Od školskih lonaca do vlastitog restorana: Kako izgleda put uspješnog chefa u Hrvatskoj
Od školskih lonaca do vlastitog restorana: Kako izgleda put uspješnog chefa u Hrvatskoj
Ova škola u Splitu ima sve uvjete za vrhunsko obrazovanje budućih kuhara, ali mnogo ugostiteljskih škola u Hrvatskoj tek čeka svoju priliku. Podravka je zato organizirala akciju prikupljanja novca za opremanje praktikuma u ugostiteljskim školama "Donirajmo za škole i jela koja se vole", koja traje od 1. travnja do 30. svibnja. Za dobivanje donacije mogu se prijaviti sve škole u kojima se školuju kuhari, slastičari, pekari i ugostitelji.

Za sudjelovanje u natječaju potrebno je ispuniti prijavu i snimiti video dug najviše dvije minute, a koji opisuje zašto donacija treba stići upravo u tu školu. Video treba uploadati na web stranicu projekta od 9. travnja do 7. svibnja. Stručni žiri i javnost imat će priliku glasati za prijavljene škole od 15. do 31. svibnja, nakon čega će biti proglašeni pobjednici - tri škole s najviše glasova osvajaju novac! Podržite ovu vrijednu akciju i kupite tijekom kampanje bilo koji proizvod iz asortimana Podravka rajčice i Zlato polje tjestenine jer se od prodaje svakog proizvoda izdvaja 5 centi za ovu hvalevrijednu donaciju. 

Pravila nagradnog natječaja pogledajte OVDJE.

Sadržaj donosi Podravka

Komentari 4
Istražili smo što sve može Perplexity AI asistent. U jednoj stvari zaista mu nema ravnog
NEZAMJENJIV POMOĆNIK

Istražili smo što sve može Perplexity AI asistent. U jednoj stvari zaista mu nema ravnog

Umjetna inteligencija omogućila je svakome da u svakom trenutku kraj sebe ima digitalnog asistenta koji će odgovoriti na sva njegova pitanja. A kad je riječ o točnosti i preciznosti, sad imate priliku besplatno isprobati najnaprednijeg AI asistenta
Veliki tjedni horoskop: Bik treba vježbati, Rak će šarmirati, a Djevice će kritizirati na poslu
od 23. do 29. ožujka

Veliki tjedni horoskop: Bik treba vježbati, Rak će šarmirati, a Djevice će kritizirati na poslu

Ovan će biti pun ideja i proširit će poslovnu mrežu, no ljubavni izazovi dolaze s Venerom. Također, Ovnovi bi trebali razmisliti o prestanku pušenja i biti na oprezu zbog Marsa koji donosi umor
Evo što nas čeka u omiljenim sapunicama: Mato je došao do dokaza tko je zapravo ubio Anu
PREGLED TJEDNA

Evo što nas čeka u omiljenim sapunicama: Mato je došao do dokaza tko je zapravo ubio Anu

Doznajte što vas očekuje ovog tjedna u omiljenim serijama i sapunicama na domaćim programima, 'Sjene prošlosti', 'La Promesa', 'Chicago u plamenu', 'U dobru i zlu', 'Kumovi', 'Cacau...