
Bundeve dolaze u različitim oblicima, veličinama, bojama i težinama. Neke vrste teže manje od pola kilograma i više su ukrasne nego jestive, dok druge dosežu težinu veću od 500 kg
Lifestyle
Komentari 11Bundeve dolaze u različitim oblicima, veličinama, bojama i težinama. Neke vrste teže manje od pola kilograma i više su ukrasne nego jestive, dok druge dosežu težinu veću od 500 kg
Bundeva pripada porodici Cucurbitaceae i jedna je od stotina biljnih vrsta koje se često nazivaju tikvama. Njezini "rođaci" uključuju lubenicu, krastavac i tikvice. Vrlo je hranjiva, sadrži proteine, ugljikohidrate, karotenoide, vitamine i minerale te kao zdrav i svestran sastojak u kuhinji, bundeva poboljšava mnoge recepte svojim okusom i živahnom bojom na tanjuru.
Tehnički gledano, bundeva je voće jer dolazi iz dijela cvjetnice koji nosi sjemenke (plodnica), ali mnogi je smatraju povrćem zbog njezina pretežno slanog okusa.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Možete jesti i bogatu pulpu i ukusne sjemenke ove velike voćke. Bundeve se često kombiniraju sa začinima poput muškatnog oraščića i cimeta za obogaćivanje deserta i sezonskih napitaka.
Tijekom jesenskih mjeseci, bundeve su lako dostupne u trgovinama i na farmama, a dostupne su cijele godine u obliku konzerviranog pirea. Konzervirana bundeva nudi iste zdravstvene prednosti kao svježa, što olakšava dodavanje bundeve receptima tijekom cijele godine. Sjemenke bundeve obično se peku i prodaju kao grickalica ili dodatak jelima.
Bundeve dolaze u različitim oblicima, veličinama, bojama i težinama. Neke vrste teže manje od pola kilograma i više su ukrasne nego jestive, dok druge dosežu težinu veću od 500 kg. Bundeve od 5 do 12 kg često se izdubljuju za izradu ukrasa za Halloween ili koriste za pečenje pita.
Neke vrste bundeva uključuju:
Prednosti bundeve za zdravlje:
Bundeva obiluje hranjivim tvarima koje su korisne za zdravlje kože i hidrataciju, uključujući minerale, vlakna, vitamin C, karotenoide i esencijalna ulja. Sadrži beta-karoten, koji smanjuje upale i može pomoći u sprječavanju raka kože uzrokovanog izlaganjem suncu. Alfa-karoten iz bundeve također može usporiti proces starenja.
Istraživanja pokazuju da ekstrakt bundeve može, u kombinaciji s drugim terapijama, pomoći u liječenju kontaktnog dermatitisa – upalnog poremećaja kože. Ulje bundeve također se koristi za smanjenje oštećenja kože kod ekcema te može smanjiti potrebu za kortikosteroidnim lijekovima.
Bundeva je niskokalorična i bogata vlaknima, što može pomoći pri mršavljenju. Vlakna pomažu kod osjećaja sitosti, smanjuju apetit, pospješuju redovitu probavu i poboljšavaju apsorpciju minerala.
Jarko narančasta boja zrele bundeve ukazuje na visok sadržaj beta-karotena, snažnog antioksidansa koji štiti stanice od slobodnih radikala, čime se smanjuje rizik od bolesti poput raka i demencije.
Beta-karoten se u tijelu pretvara u vitamin A, važan za očni protein koji omogućuje ispravno funkcioniranje vida i održava zdravlje rožnice, koja fokusira svjetlost.
Bundeva je bogata vitaminima A, B1, B6, C, te mineralima poput kalcija, kalija i magnezija, koji podržavaju zdravlje srca, reguliraju otkucaje i snižavaju krvni tlak.
Vitamini A, E i C, omega-3 masne kiseline, cink, selen, željezo i beta-karoten u bundevi jačaju imunitet i pomažu u bržem oporavku od infekcija.
Bundeva sadrži polisaharide u kori, koji potiču rast korisnih bakterija u želucu i smanjuju rast štetnih bakterija. Također je bogata cinkom i vitaminom A, koji podržavaju funkciju crijevne barijere, sprječavajući ulazak štetnih tvari u krvotok.
Vlakna i cink u bundevi mogu pomoći u reguliranju probavnih problema, a aminokiselina kukurbitin može pomoći u uklanjanju parazita iz crijeva, piše Webmd.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+