
Iako nije lijek, svakako je dobra za zdravlje, bez obzira na sortu. Neke su ranije, neke kasnije i sve se ubrajaju u vrlo zdravo voće koje možemo jesti na niz načina
Lifestyle
Komentari 6Iako nije lijek, svakako je dobra za zdravlje, bez obzira na sortu. Neke su ranije, neke kasnije i sve se ubrajaju u vrlo zdravo voće koje možemo jesti na niz načina
Danas se uzgaja mnogo vrsta jabuka i svaka vrsta ima drugačiji oblik, boju i teksturu. Jabuka može biti slatka ili kisela, a njen okus može varirati ovisno o vrsti koju jedete. Bogate su vlaknima i zato ih je dobro konzumirati na razne načine. I kora je dobra, ako jabuka nije špricana - u njoj ima puno vlakana.
Postoji mnogo sorti, a neke od najpopularnijih su:
Jabuke mogu učiniti mnogo za naše zdravlje, zahvaljujući biljnim kemikalijama zvanim flavonoidi. Također sadrže pektin, vlakno koje se razgrađuje u crijevima. Ako ogulite jabuku prije konzumiranja, nećete unijeti toliko vlakana i flavonoida.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
To su tvari koje se nalaze u biljkama i mogu biti korisne za ljudsko zdravlje. Ove tvari imaju mnoge nazive, kao što su fitonutrijenti, polifenoli, antioksidansi, fitokemikalije i flavonoidi. Ne biste trebali guliti jabuke, jer se većina fitokemikalija nalazi u kori.
Vlakna mogu usporiti probavu, čime ćete se osjećati siti nakon jela. To može spriječiti pretjerano konzumiranje hrane. Jedenje hrane bogate vlaknima pomaže u kontroliranju simptoma i ublažava učinke žgaravice. Vlakna u jabukama također mogu pomoći kod proljeva i zatvora.
Neka istraživanja pokazuju da biljne kemikalije i vlakna iz kore jabuke štite od oštećenja krvnih žila i srca. Također mogu pomoći u snižavanju kolesterola i štititi DNA stanica od oksidativnog oštećenja, što može dovesti do raka.
Istraživanja pokazuju da antioksidansi u jabukama mogu usporiti rast stanica raka. Također mogu zaštititi stanice u gušterači, čime se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.
Znanstvenici također pripisuju jabukama pomoć u:
Nemojte se brinuti zbog šećera u jabukama. Iako sadrže ugljikohidrate koji utječu na razinu šećera u krvi, ti ugljikohidrati su različiti od drugih šećera koji uklanjaju vlakna korisna za vas.
Jabuke su niske u natriju, masti i kolesterolu. Ne pružaju proteine, ali su dobar izvor vitamina C i vlakana.
Jedna srednja jabuka sadrži oko:
Jedna srednja jabuka s korom ima oko 4 grama vlakana, dok jedna bez kore ima oko 2 grama. Jedna srednja jabuka sadrži oko 100 kalorija.
Iako jabuke imaju zdravstvene prednosti, prekomjerno konzumiranje (kao i bilo koje druge hrane) može biti štetno. Naime, previše voća može uzrokovati debljanje.
Treba pripaziti na sljedeće:
Kada kupujete jabuke, provjerite da su čvrste i teške. Kora ne bi trebala imati modrice, rezove ili mekana mjesta.
Jabuke su najzdravije kada se jedu svježe i s korom. Narezane jabuke brzo potamne zbog procesa poznatog kao enzimatsko tamnjenje. Potamnjelo voće nije štetno, ali može izgledati manje privlačno. Kako biste spriječili enzimatsko tamnjenje, uronite jabuke u otopinu limunovog soka.
Čuvajte jabuke u hladnjaku kako bi dulje ostale svježe. Mogu se čuvati na sobnoj temperaturi, ali će brže zrijeti.
Kada jedete jabuku, ostavite koru jer ona sadrži više od polovice vlakana u jabuci.
Vrste jabuka koje su najbolje za pečenje obično su kisele i blago slatke, uključujući:
Sočne, slatke vrste najbolje su ako želite jesti jabuku sirovu. To su:
Isprobajte ove jednostavne, ali zdrave načine da jedete više jabuka:
Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na trajnost jabuka:
Neke vrste jabuka dobro se skladište, dok je druge bolje brzo konzumirati. Idealna temperatura za čuvanje jabuka je između 0 i 1 °C, s 90%-95% relativne vlažnosti zraka. U ovim uvjetima, jabuke mogu trajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o vrsti:
Savjeti za produljenje trajnosti jabuka:
Većina jabuka trajat će 4-6 tjedana u hladnjaku. Nakon što ih narežete, brzo će potamniti i neće trajati toliko dugo. Neke vrste jabuka mogu dulje trajati u hladnjaku od drugih, piše webmd.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+