Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Najbolji recepti za uskrsne slastice: Pripremite kuglof, orahnjaču, mousse od limuna...

Najbolji recepti za uskrsne slastice: Pripremite kuglof, orahnjaču, mousse od limuna...
9

U Dalmaciji i Istri domaćice prave najbolje pince i sirnice, a donosimo i recepte za kuglof, čokoladnu tortu i tiramisu s jagodama. Ne propustite probati orahnjaču i puslice s čokoladom

U Dalmaciji i Istri vrijedne ruke domaćica pripremaju najbolje pince ili sirnice. Bilo da ih volite s grožđicama ili bez, mi vam donosimo klasičan recept s kojim nema pogreške, a u smjesu uvijek možete dodati i grožđice koje ste prethodno natopili u rakiji. Za ljubitelje kuglofa tu je provjeren i jednostavan recept koji mogu isprobati i oni manje iskusni kad je u pitanju priprema slatkog stola. Za ljubitelje čokolade imamo najbolji recept za jednostavnu i finu čokoladnu tortu koja će vas sigurno oduševiti. Na cheesecake možete dodati maline, ali i neko drugo sezonsko voće po želji. Najmlađi će se sigurno radovati puslicama s čokoladom, a za vas imamo upute za jednostavnu pripremu. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mladi Zadranin Josip Tadić stvara jestiva umjetnička djela 01:06

Tiramisu s jagodama

Sastojci: 300 g piškota, 200 g jagoda, 70 g šećera u prahu, 300 g mascarponea, 2 dl slatkog vrhnja, 3 dl crne kave, 1 dl ruma

Priprema: Jagode očistite, operite i narežite na tanke ploške. Slatko vrhnje istucite u šlag. Mikserom razradite mascarpone i dodajte mu šećer pa još malo miksajte. Zatim ručno u mascarpone umiješajte šlag. Pripremite pravokutnu zdjelu po želji (vatrostalna, keramička, pleh...) u koju ćete slagati sastojke. Pomiješajte kavu i rum. Na dno zdjele poslažite sloj piškota koje ste prethodno sa svake strane kratko umočili u mješavinu kave i ruma. Zatim na to rasporedite polovicu kreme od mascarponea i šlaga. Na taj sloj poslažite narezane jagode. Zatim opet slijedi sloj piškota na koje ide druga polovica kreme. Na tiramisu na kraju možete prosijati malo kakaa u prahu ili naribati malo tamne čokolade.

Kroštule kao bakine

Sastojci: 3 jaja, 3 žlice ulja, 3 žlice octa, 3 žlice rakije, 2 žlice šećera, oko 500 grama brašna, sol, ulje za prženje, šećer za posipanje

Priprema: Prvo razmutite jaja. Dodajte jajima ulje, ocat, rakiju, šećer i sol, a zatim sve zajedno dobro izmiješajte. Dodajte brašno po potrebi kako biste dobili čvrsto tijesto poput onoga za rezance. Tijesto dobro izradite rukama i razvaljajte ga na tanko. Izrežite na šire trakice. Svaku traku zarežite okomito po sredini, pa provucite donji dio trake kroz rupicu. Primijetit ćete da nalikuju na krila. Pržite ih u vrućem ulju, pa ih još vruće pospite šećerom.

Orahnjača

Sastojci: 400 g brašna, 35 g suhog kvasca, sol, 200 ml mlijeka, 125 g maslaca, pola limuna, 125 g šećera, 3 jaja, 1 limunova korica, 2 žumanjka. Za nadjev: 500 g oraha, 150 g šećera, 50 ml soka od limuna, 1 vanilin šećer, pola limuna, 10 g maslaca, 100 g grožđica, 200 mlijeka, 30 ml ruma

Priprema: Malo brašna, sol i kvasac pomiješajte sa 100 ml toplog mlijeka i ostavite na toplom da se diže. U međuvremenu pjenasto umutite 125 g maslaca, dalje miješajući dodajte tome isto toliko šećera, zatim tri jaja, jedno po jedno. Ovoj umućenoj smjesi dodajte dignuto rijetko tijesto, naribajte koru limuna i dodajte toliko brašna, podlijevajući sa 100 ml toploga mlijeka, da se umijesi glatko, ne tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruku i posude. Tako dobiveno tijesto stavite na toplo da se diže do dvostruke zapremnine. Za to vrijeme u posebnu posudu stavite 500 g mljevenih oraha, dodajte 150 g šećera, sok od jednog limuna, vrećicu vanilin šećera, kockicu maslaca, te sve zalijte s 200 ml mlijeka. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne dobije gusta kaša. U tu kašu umiješajte 30 ml ruma i ostavite da se ohladi. Kad se tijesto udvostručilo, još ga jednom dobro promiješajte, podijelite na dva podjednaka dijela, oblikujte kugle, prekrijte čistom krpom i ostavite još neko vrijeme da se tijesto “odmara” kako bi se lakše razvijalo u kore. Valjkom razvaljajte dvije kore približno četvrtastog oblika i podjednake debljine, poprskajte ih rastopljenim maslacem, po cijeloj površini namažite ohlađenom filom od oraha, savijte u roladu i stavite u podmazani lim za pečenje. Rolade u limu pokrijte čistom krpom i ostavite da odleže još oko pol sata. Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva, a prije nego što ste ih stavili u pećnicu, rolade s gornje strane premažite umućenim žumanjkom. Rolade pecite na temperaturi od 180 stupnjeva, otprilike jedan sat.

Puslice punjene čokoladom

Sastojci: 145 g bijelog šećera, 50 ml vrhnja za šlag, 50 g tamne čokolade, 20 g tostiranih lješnjaka, 2 jaja, 1 čajna žličica limunova soka

Priprema: Zagrijte pećnicu na 120 Celzijevih stupnjeva. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke upotrijebite za neki drugi recept, a bjelanjke pretvorite mikserom u gusti snijeg. Postupno dodajte šećer i limunov sok u bjelanjke sve dok se sastojci ne povežu. Prebacite dobivenu snijeg u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje količine smjese na papir za pečenje. Od ove smjese možete napraviti 20-ak puslica promjera tri centimetra. Ako koji vrh strši, nježno ga stisnite prstom koji ste prethodno namočili u hladnoj vodi. Pecite puslice u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta. Potom ugasite pećnicu, ostavite odškrinuta vrata i pustite da se puslice ohlade i dodatno osuše. Za nadjev zagrijte vrhnje za šlag u maloj posudi i prelijte ga preko sitno nasjeckane čokolade. Dobro promiješajte dok se ne otopi. Kremu namažite između dvije puslice i tako dok ne potrošite sastojke.

Uskrsni kuglof

Sastojci: 500 g glatkog brašna, pola žličice soli, 1 svježi kvasac (20 g), 250 ml mlijeka, 150 g maslaca, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, 1 žlica naribane korice bio naranče, 1 jaje + 4 žumanjka, 50 ml soka naranče, 100 g grožđica, 60 g kandiranog voća, 1 žlica voćnog likera; Za bijelu glazuru: 200 g šećera u prahu, sok limuna

Priprema: Grožđice i kandirano voće prelijte sokom naranče i likerom te ostavite sa strane. Kvasac razmrvite, prelijte s malo toplog mlijeka i pustite da se digne (pet minuta). Jaje, žumanjke i šećer pjenasto umutite, dodajte vanilin šećer, koricu naranče, omekšani maslac, brašno, sol, dignuti kvasac i toplo mlijeko. Umijesite mikserom za glatko i meko tijesto. Na kraju umiješajte grožđice s tekućinom. Kalup za kuglof premažite maslacem i pospite brašnom. U njega rasporedite tijesto i ostavite na toplom da se diže dok ne ispuni cijeli kalup (1 sat). Kuglof pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 40 minuta. Kad se kolač ohladi, izvadite ga iz kalupa. Šećeru u prahu postupno dodajte sok limuna dok ne dobijete glazuru koja nije ni premeka ni pregusta te je odmah prelijte preko hladnog kuglofa i ostavite da se osuši.

Uskrs nikad skuplji! Evo cijene košarice za tročlanu obitelj! Bakalar i šunka? Malo sutra...
Uskrs nikad skuplji! Evo cijene košarice za tročlanu obitelj! Bakalar i šunka? Malo sutra...

Cheesecake od bijele čokolade i malina

Sastojci: 150 g digestive keksa, 75 g maslaca, 250 g mascarpone sira, 300 ml vrhnja za šlag, 200 g bijele čokolade, 1 žličica ekstrakta vanilije, 400 g svježih ili zaleđenih malina

Priprema: Namastite kalup maslacem te ga obložite papirom za pečenje. Kekse sameljite te otopite maslac, dodajte ga u kekse i pomiješajte. Smjesu utisnite u kalup i stavite u hladnjak. Otopite čokoladu na pari i ostavite je sa strane. U drugoj zdjeli umutite mascarpone s vanilijom i vrhnjem za šlag. Kad dobijete ujednačenu smjesu, u to lagano umiješajte čokoladu. Za umak od maline, pola količine malina smiksajte u blenderu, a zatim sitom uklonite sjemenke. Pola smjese od mascarponea ulijte na kekse, napravite nekoliko udubina i u to stavite umak od maline. U kalup ulijte ostatak smjese od mascarponea. Pokrijte kalup folijom i stavite u hladnjak preko noći. Na vrh torte poslažite ostatak malina i prelijte umakom.

Čokoladna torta

Sastojci: 120 g maslaca, 3 jaja, 50 g kakaa, 250 g šećera, 120 g brašna, žličica ekstrakta vanilije, prstohvat soli

Priprema: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu manjeg promjera, od 20 ili 22 cm, premažite maslacem i pobrašnite. Rastopite maslac pa pričekajte da se malo ohladi. Izmiksajte šećer s maslacem, dodajte jedno po jedno jaje i ekstrakt vanilije. Ubacite pomiješano brašno, kakao i prstohvat soli. Izmiješajte drvenom žlicom ili špatulom. Premjestite u kalup, zagladite i pecite 20-25 minuta. Rubovi bi trebali biti pečeni, ali sredina još mekana. Pričekajte da se ohladi pa kolač pospite šećerom u prahu. Poslužite uz tučeno vrhnje i voće.

Kralj Charles poslao uskršnju poruku: 'Tri su vrline koje svijet treba, to su vjera, nada i ljubav'
Kralj Charles poslao uskršnju poruku: 'Tri su vrline koje svijet treba, to su vjera, nada i ljubav'

Mousse od limuna

Sastojci: 4 jaja srednje veličine (odvoji bjelanjke i žumanjke), 250 g šećera korica i sok od tri limuna, 5 žlica hladne vode, 15 g želatine u prahu, 300 ml slatkog vrhnja, ukrasi po želji

Priprema: Uz pomoć električnog miksera umutite žumanjke, šećer, limunovu koricu i limunov sok dok se šećer ne otopi i smjesa malo zgusne. Ako nemate električni mikser, možete staviti staklenu zdjelu iznad vruće vode i u njoj umutiti spomenute sastojke. Nakon toga zdjelu maknite sa strane i miješajte dok se smjesa ne ohladi. U lonac natočite hladnu vodu, dodajte želatinu i stavite ga na laganu vatru. Pričekajte da se želatina otopi i zatim maknite lonac s vatre i ostavite da se malo ohladi. U zasebnoj zdjeli lagano umutite slatko vrhnje. Umiješajte u njega rastopljenu želatinu i zatim dobivenu smjesu lagano dodajte u smjesu od jaja. Umutite bjelanjke u zasebnoj zdjeli električnim mikserom. Posudu sa žumanjcima stavite unutar veće posude napunjene ledenom vodom. Nježno u nju dodajte smjesu umućenih bjelanjaka uz pomoć metalne žlice. Smjesu miješajte dok se ne počne zgušnjavati, zatim je prelijte u staklenu posudu i stavite u hladnjak na jedan sat ili dok se ne slegne. Po vrhu moussea posipajte dodatak po želji.

Punjena čokoladna jaja ukrašena glazurom

Sastojci: 400 g čoko suza ili kvalitetne čokolade, šalica maslaca od kikirikija, 2/3 šalice šećera u prahu, 1/8 žličice soli; Glazura: 500 g šećera u prahu, 2 bjelanjka, jestive boje

Priprema: Otopite čoko suze ili čokoladu na pari. Rasporedite čokoladu ravnomjerno u kalup i stavite na pola sata u hladnjak. Kratko omekšajte maslac od kikirikija u mikrovalnoj ili na vatri. Umiješajte šećer u prahu i sol pa dobro izmiješajte. Napunite smjesom kalupe i poravnajte površinu. Premažite smjesu otopljenom čokoladom i stavite kalupe u hladnjak na još pola sata. Oprezno izvadite jaja iz kalupa i ukrasite ih glazurom. Za glazuru istucite bjelanjke pa postupno dodajte šećer. U smjesu dodajte željene boje. Mora biti gusta, ali ne pretvrda. Pomoću slastičarske vrećice izradite cvjetove ili ukrase prema želji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'

Bivši barmen objavio je priču o jednom od najgorih vjenčanja na kojima je ikad bio. Iako je to bilo prije deset godina, i dalje mu je muka kad se svega sjeti