
Idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva, a u ledenicu nije dobro stavljati umake za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, klice, gazirane napitke...
Lifestyle
Komentari 9Idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva, a u ledenicu nije dobro stavljati umake za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, klice, gazirane napitke...
Ne bi trebalo zamrzavati vakuumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune... Ovo su neke od namirnica koje ne treba stavljati u duboko zamrzavanje i pojašnjenje zašto:
Kuhana tjestenina Zamrzavanjem će se uništiti i okus i tekstura tjestenine. Naime, tada tjestenina uvlači vlagu u sebe pa zbog toga postaje gnjecava.
Već odmrznuta hrana Ponovno zamrzavanje takve hrane može biti opasno za zdravlje jer se bakterije tako brže razmnožavaju. Ali, odmrznutu hranu možete ponovno zamrznuti ako je prije toga skuhate.
POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj hrani:
Pokretanje videa...
Umaci Posebno oni na bazi brašna ili kukuruznog škroba, jer gube strukturu.
Kečap Ako pokušate zamrznuti kečap, to neće utjecati na vaše zdravlje, ali hoće na užitak u jelu. Naime, postati će vodenast.
Pržena hrana Duboko zamrzavanje će razvodniti hrskavu koricu na prženoj hrani pa će postati gnjecava i neukusna.
Avokado Vrlo je osjetljiv pa će dubokim zamrzavanjem izgubiti svoju teksturu.
Svježi začini Listići će nakon odmrzavanja postati smećkasti i gnjecavi. Želite li zamrznuti svježe začinsko bilje, napravite to ovako - nasjeckajte ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda, prelijte vodom i zamrznite. Kasnije kockice dodajte u jelo.
Konzervirana hrana To nikako nemojte raditi jer može eksplodirati. Osim toga, kada je hrana konzervirana, nema nikakve potrebe za zamrzavanjem jer i u konzervi može jako dugo stajati.
Krušne mrvice Imaju tendenciju postati mekane, odnosno promijeniti teksturu pa zamrzavanje nije dobra opcija čuvanja krušnih mrvica.
Krastavci Oni sadrže puno vode pa će zamrzavanjem izgubiti teksturu, a time i svoj okus.
U duboko zamrzavanje, također, nije dobro stavljati umake za salate u bocama, nekuhanu tjesteninu i rižu, žitne pahuljice, jabuke, dinje, artičoke, patlidžan, zelenu salatu, krumpir (osim pirea), rotkvice, klice, gazirane napitke i pivo. Također, idealna temperatura zamrzavanja je minus 18 stupnjeva Celzijusovih.
Kruh, pecivo i kolači
Meso
Hrana iz mora
Mliječni proizvodi i jaja
Voće i povrće
Ostalo:
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+