
Zamijenite meso koji put ribanom mrkvom pa napravite odličan, pomalo slatkasti umak čiji okus savršeno ide uz češnjak, rajčicu i parmezan. Ili, poželite li pojesti nešto drugačiji desert, ispecite fini kolač od mrkve
Lifestyle
Komentari 0Zamijenite meso koji put ribanom mrkvom pa napravite odličan, pomalo slatkasti umak čiji okus savršeno ide uz češnjak, rajčicu i parmezan. Ili, poželite li pojesti nešto drugačiji desert, ispecite fini kolač od mrkve
Mrkva ne samo da je jako zdrava, već je i vrlo svestrana. Možete je grickati sirovu, u slanim jelima, juhama, kolačima, sokovima...
POGLEDAJTE VIDEO o zdravoj prehrani:
Pokretanje videa...
Donosimo vam tri zgodna recepta - od glavnog jela, preko deserta do večernje grickalice:
Sastojci:
Priprema:
Mrkvu lagano pržite na ulju tako da dobije lijepu smećkastu boju i malo se karamelizira. Dodajte sok od rajčice, sol i papar pa ostavite neka se krčka dok mrkva ne omekani.
Potom ubacite zobene pahuljice, sitno sjeckani češnjak i origano. Poklopite i maknite s vatre. Neka stoji nekoliko minuta prije posluživanja.
Ukoliko vam se učini da je umak previše gust, dodajte još malo soka od rajčice, a ako je previše rijedak, ubacite još malo zobenih pahuljica.
Na tanjur stavite kuhanu tjesteninu, na to umak i posipajte obilato ribanim parmezanom.
Sastojci:
Za biskvit:
Za kremu:
Priprema:
Biskvit: Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj umutite jaja i šećer da budu pjenaste teksture, potom u to dodajte ulje. Lagano izmiksajte pa polako umiješajte sitno ribanu mrkvu i suhe sastojke. Pecite u protvanu, koji ste prethodno premazali uljem i pobrašnili, na 170 stupnjeva oko pola sata.
Krema: Maslac neka bude mekan pa ga izmiksajte sa šećerom u prahu. Dodajte sve ostale sastojke i promiješajte tako da se sve dobro sjedini. Kremu potom stavite na ohlađeni biskvit, posipajte s malo sjeckanih oraha i stavite u hladnjak da se krema stisne.
Vrlo je jednostavno. Najprije zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva, a dok čekate da postigne željenu temperaturu, pripremite mrkvu.
Izrežite je na trake kao što bi rezali krumpir za pomfrit pa je pomiješate sa malo ulja i soli. Nakon toga je rasporedite na protvan, na papir za pečenje.
Pecite 10 do 15 minuta ili dok ne postane meka iznutra, a hrskava izvana. Ovu zdravu grickalicu poslužite uz neki umak, recimo kečap ili namaz od slanutka.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+