
Poremećaj ravnoteže između 'dobrog' (HDL) i 'lošeg' kolesterola (LDL) može narušiti zdravlje srca i krvnih žila. Visoke razine LDL-a i triglicerida mogu dovesti do stanja koje povećava rizik od aterosklerotskog plaka
Lifestyle
Komentari 1Poremećaj ravnoteže između 'dobrog' (HDL) i 'lošeg' kolesterola (LDL) može narušiti zdravlje srca i krvnih žila. Visoke razine LDL-a i triglicerida mogu dovesti do stanja koje povećava rizik od aterosklerotskog plaka
Kod pacijenata s koronarnom, perifernom ili karotidnom arterijskom bolesti nema sumnje u koristi lijekova za snižavanje kolesterola, poput statina. No što je s onima koji žele izbjeći ove bolesti? Postoje dokazane metode za prirodno snižavanje razine kolesterola.
Kolesterol je voštana, masna tvar prisutna u tijelu i mnogim namirnicama. Potreban je za normalno funkcioniranje stanica, proizvodnju hormona, vitamina D i probavu hrane. Međutim, poremećaj ravnoteže između "dobrog" (HDL) i "lošeg" kolesterola (LDL) može narušiti zdravlje srca i krvnih žila. Visoke razine LDL-a i triglicerida mogu dovesti do hiperlipidemije, stanja koje povećava rizik od aterosklerotskog plaka, srčanih udara i moždanih udara.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Dva glavna uzroka visokog kolesterola su stil života i genetika. Dok su prehrana i tjelovježba dugo smatrani glavnim čimbenicima, novija istraživanja ukazuju na važnost genetike u razini kolesterola. No bez obzira na genetsku predispoziciju, pravilna prehrana može značajno pomoći.
Dr. Deepak L. Bhatt sa Mount Sinai Heart ističe: "Iako prehrambeni kolesterol ima mali utjecaj na ukupne razine kolesterola, i dalje je ključno pridržavati se prehrane s niskim udjelom zasićenih masti."
Metode za prirodno snižavanje kolesterola:
Trans masti i zasićene masnoće zamijenite mononezasićenim i polinezasićenim masnoćama iz biljnih izvora poput maslinovog ulja, orašastih plodova i avokada te ribe poput lososa. Izbjegavajte prerađenu hranu s "djelomično hidrogeniranim uljima".
Prehrana bogata vlaknima (25–35 g dnevno) pomaže u izlučivanju kolesterola iz tijela. Topiva vlakna, poput onih iz zobi, mahunarki i jabuka, posebno su korisna. Uvedite ih postupno kako biste izbjegli probavne smetnje.
Lan je bogat omega-3 masnim kiselinama i lignanima, koji su snažni antioksidansi. Konzumirajte 2–3 žlice mljevenog lana dnevno u žitaricama, jogurtu ili salatama.
Biljni steroli, prirodni spojevi iz žitarica, orašastih plodova i sjemenki, blokiraju apsorpciju LDL kolesterola. Potražite proizvode obogaćene sterolima poput margarina, soka od naranče i žitarica.
Riba poput lososa i tune sadrži omega-3 masne kiseline, koje povoljno djeluju na lipide. Biljni izvori proteina, poput tofua ili veganskih kobasica, također su odličan izbor.
Biljna ulja, poput maslinovog ili ulja suncokreta, sadrže nezasićene masnoće koje su zdravije od maslaca ili margarina.
Aerobne vježbe poput brzog hodanja, plivanja ili vožnje bicikla (150 minuta tjedno) mogu povećati HDL kolesterol i održavati zdravu tjelesnu težinu.
Pušenje snižava razine HDL-a i šteti kardiovaskularnom sustavu. Nikotinski nadomjesci mogu olakšati prestanak.
Samo osam badema dnevno može podići razinu HDL-a za 16% nakon 12 tjedana.
Pretjerana konzumacija alkohola povećava rizik od srčanih bolesti. Umjereno pijenje – jedna čaša dnevno za žene i dvije za muškarce – može biti prihvatljivo.
Šećeri povećavaju razinu triglicerida. Smanjite unos bijelog kruha, slastica i pića zaslađenih visokofruktoznim kukuruznim sirupom.
Biljna prehrana smanjuje unos prehrambenog kolesterola, što povoljno djeluje na razinu lipida u krvi.
Preporučeni jelovnik:
Prilagodite prehranu vlastitim potrebama uz konzultacije s liječnikom. Iako su promjene stila života ključne, pacijenti s postojećim bolestima srca često trebaju terapiju statinima za regulaciju kolesterola.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+