
Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge, napominju hrvatski liječnici koji su pripremili jelovnik za brže ozdravljenje
Lifestyle
Komentari 33Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge, napominju hrvatski liječnici koji su pripremili jelovnik za brže ozdravljenje
Hrvatski zavod za javno zdravstvo je detaljno je na svojim stranicama objavio što učiniti prije dolaska gripe te kako se zaštitit kad bolest nastupi:
1. Simptomi
Simptomi su gripe visoka temperatura, drhtavica, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, a u djece nerijetko i mučnina, odnosno povraćanje. Mogu se pojaviti kašalj i šmrcanje, simptomi inače izraženiji kod prehlade.
Uzimanje preparata protiv povišene temperature i boli može pomoći da se osjećate bolje, no treba paziti da se upotrebljavaju prema uputstvu. Djeci se smiju davati samo preparati koji su izričito za njihovu dob!
POGLEDAJTE VIDEO (važni savjeti protiv gripe):
Pokretanje videa...
2. Mirovanje
Najbolje je mirovati, preležati gripu kod kuće, dati organizmu priliku da se oporavi i ujedno ne prenositi virus na druge! Primjereno mirovanje i odmor ključni su za oporavak od gripe – ako se potpuno ne oporavite, možete produžiti trajanje bolesti ili izazvati komplikacije.
3. Obratite se doktoru
Zapazite li da se ne oporavljate (danima ne možete sniziti tjelesnu temperaturu, imate teškoće sa disanjem, gutanjem i slično), obavezno se javite liječniku.
POGLEDAJTE VIDEO (što jesti i piti da se zaštitimo od gripe?):
Pokretanje videa...
4. Virusna bolest
Gripa je virusna, a ne bakterijska bolest, pa nema smisla liječiti je antibioticima na svoju ruku. Bude li bakterijskih komplikacija, liječit će se antibioticima, ali o tome odlučuje liječnik!
5. Osigurajte ukućane
Najbolje je upotrijebiti rupčiće za jednokratnu upotrebu. Zaštitite nos i usta kad kišete i kašljete te održavajte higijenu ruku. Provjetravajte prostorije u kojima boravite.
6. Tekućina
Uzimajte dovoljno tekućine. Čajevi i juhe osobito su pogodni zato što su bogati mineralima.
POGLEDAJTE VIDEO (limun je odličan protiv gripe):
Pokretanje videa...
7. Cijepljenje
Najbolja specifična zaštita protiv gripe je cijepljenje. Vitamin C, cink i različiti biljni pripravci nisu specifična zaštita protiv gripe. Organizam će biti najotporniji uz pravilnu prehranu, redovitu tjelovježbu, izbjegavanje cigareta, alkohola i stresa te dovoljno odmora.
Premda je gripa ozbiljna bolest, nema razloga za paniku, najvažnije je pridržavati se liječničkih savjeta i preležati gripu.
Raznovrsna prehrana bogata vitaminima i mineralima glavni je alat za jačanje imuniteta i borbu organizma protiv prehlade i viroza koje se javljaju s prvim hladnijim danima, kao i gripe, čija nas sezona uskoro očekuje.
POGLEDAJTE VIDEO (kako razlikovati gripu od prehlade?):
Pokretanje videa...
treba jesti puno voća i povrća bogatog vitaminom C i K, te željezom. Dobro je uvesti u prehranu i namirnice bogate cinkom, karotenima i folatima (vitaminima B skupine).
Kombinacija tih vitamina i minerala djelovat će preventivno, ali i ojačati tijelo za slučaj da vas ipak uhvate prehlada ili gripa, kao i pomoći u ublažavanju simptoma i skratiti razdoblje bolesti ako vas gripa ipak uhvati.
Doktori preporučuju oboljelima jesti kiseli kupus, kao i onima koji zbog komplikacija prehlade ili gripe moraju biti na terapiji antibioticima, jer je velika podrška ravnoteži crijevne flore.
Kako i manjak željeza može negativno utjecati na imunitet, korisno je obogatiti prehranu mahunarkama, posebno grahom, slanutkom i lećom.
Jedna od namirnica koja bi tijekom hladnijega vremena svakodnevno trebala biti na meniju je i češnjak, za koji su brojne studije pokazale da značajno podiže razine aktivnih gena koji potiču proizvodnju bijelih krvnih zrnaca, čiji je zadatak upravo jačanje imuniteta i zaštita organizma od zaraznih bolesti.
No imajte na umu da ga je najbolje koristiti sirovog, jer se kuhanjem gube aktivna svojstva alicina, aktivnog sastojka koji je najzaslužniji za njegovo ljekovito djelovanje.
Zajutrak (175 kcal)
Priprema: Zagrijte vodu. Kad proključa, dodajte nasjeckani korijen đumbira i kuhajte još 5 minuta. Procijedite čaj i dodajte med. Izribajte jabuku srednje veličine te dodajte nekoliko kapi limuna, grožđice i usitnjene orahe.
Zajutrak (170 kcal)
Zajutrak (180 kcal)
Zajutrak (360 kcal)
foto: Dreamstime
Priprema: Proso skuhati u mlijeku te dodati usitnjene kupine i med.
Doručak (350 kcal)
Priprema: Svježi sir pomiješati s usitnjenim vlascem i sezamom. Namazati na kruh
Doručak (420 kcal)
Priprema: Ugrijati mlijeko, dodati zobene pahuljice, ribanu jabuku, cimet i suhe šljive te, kad se malo ohladi, dodati 1 malu žlicu meda.
Doručak (160 kcal)
foto: Dreamstime
Priprema: Namaz od svježeg sira: pomiješati sir s vrhnjem, dodati usitnjeni češnjak, peršin i naribanu mrkvu.
Ručak (640 kcal)
Priprema: Kelj s orzom: Dinstati luk na maslinovu ulju, dodati narezani kelj, podlijevati vodom te u to dodati orzo na pola skuhano i skuhati do kraja (orzo prethodno namočiti preko noći).
Ručak (620 kcal)
Priprema:
foto: Fotolia
Juha - Pirjati na ulju luk i mrkvu, dodati tikvu, zaliti vodom te dodati brokulu i cvjetaču. Kad je juha gotova, dodati skuhani proso i smiksati da se dobije krem juha.
Pečenje - Puretinu, krumpire i jedan luk staviti peći u vrećice za pečenje bez dodatka ulja. Salata: kupus naribati, dodati kukuruz, usitnjene sjemenke suncokreta i začiniti maslinovim uljem te dodati nekoliko kapi limuna.
Ručak (510 kcal):
Priprema:
Rižoto - Pirjati poriluk i mrkvu na maslinovu ulju, dodati 1 žlicu pelate i tikvu nasjeckanu na kockice, kad je na pola skuhano dodati rižu, podliti vodom i skuhati do kraja.
Salata - Sve povrće naribati, malo posoliti te začiniti s maslinovim ulje i nekoliko kapi limuna.
Ručak (550 kcal)
Priprema: Ribu skuhati u malo vode. U juhu dodati 1 malu žlicu maslinova ulja, 50 g luka i 2 češnja te 1 žlicu kuhane integralne riže.
Recepti za užinu:
Užina (150 kcal)
foto: Fotolia
Užina (270 kcal)
Priprema: Jabuku ispeći u pećnici na papiru za pečenje. Pred kraj pečenja posuti je mljevenim bademima i, kad se malo ohladi, preliti medom.
Recepti za večeru:
Večera (370 kcal)
Priprema: Povrće naribati, dodati kukuruz, začiniti uljem i limunovim sokom.
Večera (390 kcal)
foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Priprema: Skuhati raštiku i krumpir te začiniti uljem.
Večera (415 kcal)
Priprema: Batat narezati na pole ili ploške debljine oko 1,5 cm. Složiti u lim na papir za pečenje, ispeći ih po 15 minuta s obje strane na 200°C. Namazati sirom, isjeckani poriluk rasporediti po siru i posuti malo ružmarinom. Peći još 10 minuta.
Večera (440 kcal)
Priprema: Skuhati rižu. U tavi na ulju pirjati izrezani špinat i poriluk. Dodati rižu, preliti vodom i skuhati rižu na pola. Staviti u keramičku posudu, razmutiti jaje i sir, preliti i zapeći.
Sve recepte je izradio stručni tim Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+