Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Šparoge stavite na pizzu, u juhu, pitu ili zapecite s pršutom

Šparoge stavite na pizzu, u juhu, pitu ili zapecite s pršutom
4

Probajte ih upariti s nekim aromatičnim sirom poput ovčjeg ili kozjeg. Njihov okus do izražaja najbolje dolazi u jednostavnim jelima poput fritaje. Dovoljno ih je kratko propirjati na maslinovu ulju i preliti jajima

U Hrvatskoj se samonikle šparoge mogu naći u području krša i priobalja, pa su mnogi već krenuli u berbu. Mesnate stabljike šparoga uvijek su se smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog sočnog okusa i blage teksture. Izuzetno bogat nutritivni sastav čini ih sastavnim dijelom proljetnog jelovnika jer imaju snažno detoksikacijsko djelovanje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Alen (53) iz Pule ubrao je šparogu od gotovo dva metra: 'Nisam ju mogao promašiti!' 00:47

Sadrže vitamin B2, koji pomaže stvaranju energije iz hrane, pa su korisne i protiv proljetnog umora. Tu su cink i željezo, koji pridonose imunitetu. Prisutni magnezij i kalcij su važni za zdravlje mišića i kostiju, a vitamin imena folat za zdravlje mozga i srca. Značajna je i prisutnost beta-karotena te vitamina C i E, koji zaštitno djeluju na kožu. Stručnjaci kažu da su šparoge izuzetno korisne za ljude koji imaju početni stadij bubrežne insuficijencije jer sadrže asparagusnu kiselinu, koja čisti bubrege. Također, potiču čišćenje jetre, pa mogu biti korisne za ublažavanje upala i početnih bolesti jetre. Bogate su i neprobavljivim vlaknima, koja pospješuju peristaltiku crijeva pa izvrsno djeluju protiv zatvora.

Treba posegnuti za onima koje nisu drvenaste te čiji su izdanci mekani i svijetlozelene boje, a vrhovi zatvoreni. Najbolje ih je čuvati do dva dana u hladnjaku tako da stabljike zamotamo u papir bez prethodnog pranja. Želite li da budu hrskave, nakon odstranjivanja drvenastog dijela stabljike ostatak stabljike prije kuhanja ostavite na nekoliko minuta u čaši hladne vode.

storyeditor/2024-02-21/b7a845e5ce3a907a3b5fabd48739f074.jpg

Mnogi ih ne kupuju jer ih ne znaju očistiti, što uopće nije problem. Naime, divlje šparoge treba prelomiti ili odrezati na dijelovima gdje postaju tvrđe, dok pitomima treba odrezati drvenasti nejestivi dio i donju polovicu oguliti nožićem za povrće. Nakon toga ih operite u tekućoj vodi i prokuhajte 5-6 minuta.

Mnogo je recepata sa šparogama koje možemo sami iskušati. Šparoge kuhane na pari zasjat će već uz malo soli, papra i maslinova ulja. Budući da su vrlo aromatične, nisu im potrebni jaki začini. Hladne će biti izvrsne s omiljenim salatnim preljevom ili nekim hladnim umakom.

Njihov okus do izražaja najbolje dolazi u jednostavnim jelima poput kajgane, tj. fritaje. Dovoljno ih je kratko propirjati na maslinovu ulju i preliti razmućenim jajima. Sladokusci mogu ubaciti i malo pršuta, domaće kobasice, očišćenih škampa ili čak naribanih tartufa. No dodaju se i varivima, juhama, salatama, a izvrstan je i rižoto od šparoga. S njima možete upariti i ostale žitarice poput ječma, ali i krumpir, a pokušajte ih začiniti kurkumom. Stavite ih u lazanje, quiche, možete dodati pizzi ili ih samo omotati sirom i pancetom ili pršutom, posipati krušnim mrvicama i zapeći u pećnici...

Rijeka: Prve šparoge na gradskoj tržnici

Ljubitelji slanih pita također se vesele divljim šparogama. Potrebno ih je samo malo prokuhati i umiješati u smjesu svježeg kozjeg sira, vrhnja i jaja uz dodatak muškatnog oraščića. Posebno se dobro slažu s holandez-umakom, koji se napravi tako da se na pari tuku žumanjci s malo rastopljena maslaca, nekoliko žlica temeljca, soli i paprom do gustoće majoneze. Šparoge možete staviti i u proljetni minestrone u kojem će se odlično nadopuniti s drugim mladim povrćem, poput boba, graška i mahuna.

Pizza sa šparogama

Sastojci: tijesto za pizzu; za nadjev: 250-300 g krem sira, žlica narezanog luka vlasca, sol, papar, 300 g smeđih šampinjona, vezica mladog luka, 300 g šparoga, 150-200 g mozzarelle, malo maslinova ulja, malo parmezana, malo gustog aceta balsamica

storyeditor/2025-03-26/102300972_l.jpg

Priprema: Tijesto podijelite na dva dijela pa svaki dio posebno rastanjite na veličinu pleha. Stavite na papir za pečenje pa u pleh. Krem sir pomiješajte s narezanim vlascem, malo maslinova ulja, soli i papra pa namažite oba tijesta. Poslažite tanko narezane šampinjone, na kolutove narezani mladi luk i šparoge. Pecite 15 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici, na najjačoj temperaturi. Kad se tijesto lagano zarumeni, dodajte narezanu mozzarellu i pecite kratko dok se ne otopi. Izvadite pizzu iz pećnice, pospite s malo parmezana, polijte s malo maslinova ulja i gustog aceto balsamica te poslužite.

Krem juha s majčinom dušicom 

Sastojci: 400 g šparoga, 1 veliki luk, 3 žlice maslaca, 5 šalica pilećeg temeljca, prstohvat majčine dušice, 100 ml vrhnja, 1 žlica vermuta, sol, papar

Priprema:Odrežite vrhove šparoga, prepolovite ih po dužini i ostavite za ukras. Sjeckani luk propirjajte na maslacu, dodajte nasjeckane šparoge, sol i papar te pirjajte pet minuta. Dodajte temeljac i majčinu dušicu te kuhajte 20 minuta. Propasirajte, vratite u posudu, dodajte vrhnje i vermut. Posolite i popaprite, dodajte vrhove šparoga i kuhajte još četiri minute.

Topla salata sa šparogama i piletinom savršena je za večeru
Topla salata sa šparogama i piletinom savršena je za večeru

Quiche od svježeg sira i šparoga 

Sastojci: 700 g šparoga, 2,5 šalica svježeg sira, 100 g mozzarelle ili gaude, 1 mladi luk, svežanj svježega kopra ili peršina, 1 jaje, 3 bjelanjka, 1 žličica senfa, 2 žličice ribanog parmezana

Priprema: Uljem premažite okrugli lim. Šparoge prepolovite i kuhajte ih na pari dok ne omekšaju, oko pet minuta. Ohladite ih i nasjeckajte. U mikseru promiješajte svježi sir, mozzarellu, sjeckani luk, sjeckani kopar, jaje, bjelanjke i senf. Umiješajte šparoge. Ulijte u lim, pospite parmezanom i pecite jedan sat na 150°C.

Fritaja sa šparogama iz pećnice

Sastojci: 600 g divljih šparoga, 100 g kozjeg sira, 2 ljutike, prstohvat soli, 1/2 žličice papra, 8 jaja, 6 žlica maslinova ulja, vezica vlasca

Priprema: Šparoge prokuhajte minutu do dvije u slanoj vodi da im skratite pripremu. Na maslinovu ulju kratko pirjajte ljutiku, dodajte pripremljene šparoge, posolite i popaprite. Jaja razbijte i pjenasto umutite pjenjačom. Dodajte u njih šparoge i promiješajte. Posolite ih i popaprite. Kalup za slane pite premažite maslacem. Izlijte jaja sa šparogama. Po svemu namrvite kozji sir. Stavite peći u na 180°Celzijevih stupnjeva desetak minuta. Čim jaja počnu poprimati boju po vrhu, izvadite jer moraju u sredini ostati lagano kremasta.

Zeleni rižoto sa šparogama

Sastojci: 200 g šparoga, 400 g riže, 3 žlice vrhnja za kuhanje, vezica bosiljka, vezica peršina, 3 žlice maslinova ulja, 1 luk, 5 mladih lukova, 150 ml vina, 1,2 l pilećeg temeljca, 90 g parmezana, sol, svježe mljeveni papar

Priprema: Kuhajte očišćene šparoge u posoljenoj vodi oko dvije minute. Izvadite ih i ocijedite. Sačuvajte tekućinu u kojoj su se kuhale. Narežite ih krupnije. Zagrijte ulje u širokoj posudi za kuhanje. Popržite luk i mladi luk dok ne omekšaju. Smanjite vatru, dodajte rižu i stalno miješajte na laganoj vatri. Dodajte vino. Kad riža potpuno upije tekućinu, dodajte malo juhe i tekućinu u kojoj su se kuhale šparoge. Stalno miješajte da se riža ne primi. Ponovno podlijte kad tekućina ishlapi. Nakon 25 minuta pirjanja dodajte natrgani bosiljak i peršin. Miješajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Umiješajte naribani parmezan i vrhnje.

Chef Željko Markus iz Kastva: Šparoga je kameleonka i slaže se sa svime, a bere se cijela...
Chef Željko Markus iz Kastva: Šparoga je kameleonka i slaže se sa svime, a bere se cijela...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3
Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože
OPREZ U PRIRODI

Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože

Krpelji su najaktivniji tijekom svibnja i lipnja pa treba voditi računa o zaštiti, pogotovo ako planirate odlazak u prirodu. Nosite duge rukave i nogavice, a gole dijelove tijela zaštitite repelentima
Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost
ODLIČAN SASTOJAK

Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost

Ne treba je brkati s poznatim kuhinjskim kimom koji često posipamo po pecivima – ova biljka dolazi iz sasvim druge botaničke obitelji i ima drugačija svojstva