Još uvijek imamo mnogo toga za naučiti o tome kako hrana može pomoći u ozdravljenju. No, jedno je sigurno, a to je da stara dobra pileća juha može pomoći kod začepljenog nosa, a đumbir može smiriti uznemiren želudac. To su samo neke od ideja - ima ih još, iskoristite prednosti jednostavne kuhinje.
Foto: Freepik
Tamnozeleno lisnato povrće, poput špinata, bogato je vitaminima A i C, dok je losos izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno. Zato se hranite zdravo, ne samo tijekom sezone prehlada, već tijekom cijele godine.
POGLEDAJTE VIDEO:
02:37
Gozba za pse
|
Video: 24sata/reuters
U nastavku donosimo nekoliko recepata iz kuhinje dr. Charlotte Mathis.
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
Charlotteina pileća juha
Sastojci:
- 1 pile narezano na 8-10 komada (uklonite kožu, ali ostavite kosti)
- 8 šalica pilećeg temeljca (domaći je najbolji, ali može i kupovni, nezasoljeni i s malo masnoće)
- 3 velika češnja češnjaka, nasjeckana
- ½ šalice nasjeckanog luka
- 2 mrkve, oguljene i narezane na tanke ploške
- 2 stabljike celera, narezane
- 8 unci širokih suhih rezanaca ili 1 šalica sirove dugozrnate riže
- ½ šalice sitno nasjeckanog svježeg peršina
- 2 žlice svježeg timijana ili 2 žličice suhog timijana
- Sol i papar po ukusu
- 1 žličica ulja od repice
Priprema:
- Pileće komade posušite i začinite solju i paprom. U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pržite pileće meso dok ne poprimi zlatnu boju, otprilike 6-8 minuta, okrećući jednom.
- Dodajte pileći temeljac, zakuhajte, smanjite vatru, pokrijte djelomično i ostavite da se kuha dok meso ne bude kuhano, oko 20 minuta.
- Izvadite piletinu iz lonca i ostavite da se malo ohladi. Uklonite kosti i meso natrgajte na manje komade.
- Žlicom uklonite višak masnoće s površine temeljca.
- U temeljac dodajte luk, mrkvu, celer i timijan te kuhajte dok povrće ne omekša, oko 8 minuta. (Ovo možete napraviti dan unaprijed, ali temeljac i meso čuvajte odvojeno u hladnjaku.)
- Dodajte rezance, peršin i natrganu piletinu te kuhajte još 5 minuta dok rezanci ne omekšaju. Ako koristite rižu, kuhajte dok ne omekša.
- Posolite i popaprite po ukusu, poslužite u zdjelama i, ako želite, ukrasite peršinom.
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
Ako koristite konzerviranu juhu, možete joj poboljšati okus tako da je kuhate 45 minuta s nekoliko stabljika celera, mrkvom, pola nasjeckanog luka, malo češnjaka, paprom u zrnu i lovorovim listom. Procijedite prije posluživanja.
Čaj od đumbira i cimeta
Sastojci:
- ½ šalice tanko narezanog svježeg đumbira
- 6 šalica vode
- 2 štapića cimeta
- 2 žlice meda ili smeđeg šećera
- Limun za dekoraciju (po želji)
Foto: Dreamstime
Priprema:
- U loncu zakuhajte đumbir, cimet i vodu te pustite da lagano kuha 20 minuta (ili dulje za jači čaj).
- Dodajte med ili šećer, a zatim procijedite kroz cjedilo.
Topla limunada
Odlična je za grlobolju te vrlo ugodna za konzumaciju.
Foto: Dreamstime_/ILUSTRACIJA
Sastojci:
- 4 limuna
- Nekoliko kriški svježeg đumbira
- Med po ukusu
Priprema:
- Iscijedite limune, a koru dobro operite i narežite na tanke ploške.
- Sve prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji dok se ne ohladi.
- Po želji dodajte nekoliko kriški đumbira prije nego prelijete vodom.
- Procijedite, dodajte med i razrijedite vodom po ukusu. Poslužite toplo.
Napomena: Nikada ne dajte med djeci mlađoj od 12 mjeseci jer može uzrokovati botulizam.
Foto: Canva
Miješano lisnato povrće i komorač s preljevom od đumbira
Sastojci:
1 vrećica svježeg špinata ili miješane salate
2 glavice komorača (očišćene, prepolovljene i narezane na tanke ploške)
Za preljev:
- 2 mlada luka, sitno nasjeckana
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 2 žlice sezamovog ulja
- 2 žlice sojinog umaka
- 2 žlice rižinog octa
- 1 žlica svježeg naribanog đumbira
- 1 žlica meda
- ¼ šalice ulja od repice
Foto: 123rf/ILUSTRACIJA
Priprema:
- Sve sastojke osim ulja stavite u blender.
- Dok blender radi, polako dodajte ulje dok se ne sjedini u glatku emulziju.
- Preljev možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku, ali ga ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta prije posluživanja.
- Salatu i komorač prelijte preljevom i poslužite.
Sporo pečeni losos s komoračem i narančom
Sastojci:
- 4 fileta lososa s kožom
- Sol i papar po ukusu
- 3 žlice svježeg začinskog bilja (vlasac, ružmarin ili timijan)
Za salsu:
- 1 glavica komorača, sitno nasjeckana + 1 žlica nasjeckanih listova komorača
- ½ šalice sitno nasjeckanih naranči
- 10 zelenih maslina, očišćenih od koštica i nasjeckanih
- 1 žlica svježeg soka od naranče
- 1 žličica svježeg limunovog soka (ili po ukusu)
- Sol i papar po ukusu
Foto: Thinkstock
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 120°C. Dok se zagrijava, pripremite salsu.
- U srednjoj zdjeli pomiješajte komorač, listove komorača, naranču, masline, sokove te začinite solju i paprom.
- Filete lososa položite kožom prema dolje na lim za pečenje premazan maslinovim uljem.
- Premažite ih još malo maslinovim uljem, posolite, popaprite i utisnite začinsko bilje u meso. Ostavite da odstoji dok se pećnica ne zagrije.
- Pecite losos 17 minuta. Za sigurnost, provjerite je li unutarnja temperatura ribe 63°C ili se lako odvaja vilicom.
- Poslužite losos sa salsom i uživajte, piše webmd.