Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Recepti koji ublažuju prehladu

Recepti koji ublažuju prehladu

Dobro nahranjen imunološki sustav ima veću sposobnost borbe protiv bolesti, a ako isprobate ove recepte, definitivno ćete se osjećati bolje i simptomi će brže nestati

Još uvijek imamo mnogo toga za naučiti o tome kako hrana može pomoći u ozdravljenju. No, jedno je sigurno, a to je da stara dobra pileća juha može pomoći kod začepljenog nosa, a đumbir može smiriti uznemiren želudac. To su samo neke od ideja - ima ih još, iskoristite prednosti jednostavne kuhinje.

baby špinat

Tamnozeleno lisnato povrće, poput špinata, bogato je vitaminima A i C, dok je losos izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje djeluju protuupalno. Zato se hranite zdravo, ne samo tijekom sezone prehlada, već tijekom cijele godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Gozba za pse 02:37

U nastavku donosimo nekoliko recepata iz kuhinje dr. Charlotte Mathis.

Charlotteina pileća juha

Sastojci:

  •     1 pile narezano na 8-10 komada (uklonite kožu, ali ostavite kosti)
  •     8 šalica pilećeg temeljca (domaći je najbolji, ali može i kupovni, nezasoljeni i s malo masnoće)
  •     3 velika češnja češnjaka, nasjeckana
  •     ½ šalice nasjeckanog luka
  •     2 mrkve, oguljene i narezane na tanke ploške
  •     2 stabljike celera, narezane
  •     8 unci širokih suhih rezanaca ili 1 šalica sirove dugozrnate riže
  •     ½ šalice sitno nasjeckanog svježeg peršina
  •     2 žlice svježeg timijana ili 2 žličice suhog timijana
  •     Sol i papar po ukusu
  •     1 žličica ulja od repice
Molekule svjesnosti – znanost dešifrira blagodati meditacije
Molekule svjesnosti – znanost dešifrira blagodati meditacije

Priprema:

  •     Pileće komade posušite i začinite solju i paprom. U velikom loncu zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i pržite pileće meso dok ne poprimi zlatnu boju, otprilike 6-8 minuta, okrećući jednom.
  •     Dodajte pileći temeljac, zakuhajte, smanjite vatru, pokrijte djelomično i ostavite da se kuha dok meso ne bude kuhano, oko 20 minuta.
  •     Izvadite piletinu iz lonca i ostavite da se malo ohladi. Uklonite kosti i meso natrgajte na manje komade.
  •     Žlicom uklonite višak masnoće s površine temeljca.
  •     U temeljac dodajte luk, mrkvu, celer i timijan te kuhajte dok povrće ne omekša, oko 8 minuta. (Ovo možete napraviti dan unaprijed, ali temeljac i meso čuvajte odvojeno u hladnjaku.)
  •     Dodajte rezance, peršin i natrganu piletinu te kuhajte još 5 minuta dok rezanci ne omekšaju. Ako koristite rižu, kuhajte dok ne omekša.
  •     Posolite i popaprite po ukusu, poslužite u zdjelama i, ako želite, ukrasite peršinom.

Ako koristite konzerviranu juhu, možete joj poboljšati okus tako da je kuhate 45 minuta s nekoliko stabljika celera, mrkvom, pola nasjeckanog luka, malo češnjaka, paprom u zrnu i lovorovim listom. Procijedite prije posluživanja.

Meditacija smanjuje kortizol, a to povoljno utječe na krvni tlak
Meditacija smanjuje kortizol, a to povoljno utječe na krvni tlak

Čaj od đumbira i cimeta

Sastojci:

  •     ½ šalice tanko narezanog svježeg đumbira
  •     6 šalica vode
  •     2 štapića cimeta
  •     2 žlice meda ili smeđeg šećera
  •     Limun za dekoraciju (po želji)

Priprema:

  •     U loncu zakuhajte đumbir, cimet i vodu te pustite da lagano kuha 20 minuta (ili dulje za jači čaj).
  •     Dodajte med ili šećer, a zatim procijedite kroz cjedilo.
Dijeta s jajima: Brzi gubitak kilograma ili rizik za zdravlje?
Dijeta s jajima: Brzi gubitak kilograma ili rizik za zdravlje?

Topla limunada

Odlična je za grlobolju te vrlo ugodna za konzumaciju.

Sastojci:

  •     4 limuna
  •     Nekoliko kriški svježeg đumbira
  •     Med po ukusu

Priprema:

  •     Iscijedite limune, a koru dobro operite i narežite na tanke ploške.
  •     Sve prelijte vrućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji dok se ne ohladi.
  •     Po želji dodajte nekoliko kriški đumbira prije nego prelijete vodom.
  •     Procijedite, dodajte med i razrijedite vodom po ukusu. Poslužite toplo.

Napomena: Nikada ne dajte med djeci mlađoj od 12 mjeseci jer može uzrokovati botulizam.

đumbir

Miješano lisnato povrće i komorač s preljevom od đumbira

Sastojci:

    1 vrećica svježeg špinata ili miješane salate
    2 glavice komorača (očišćene, prepolovljene i narezane na tanke ploške)

Za preljev:

  •     2 mlada luka, sitno nasjeckana
  •     1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  •     2 žlice sezamovog ulja
  •     2 žlice sojinog umaka
  •     2 žlice rižinog octa
  •     1 žlica svježeg naribanog đumbira
  •     1 žlica meda
  •     ¼ šalice ulja od repice

Priprema:

  •     Sve sastojke osim ulja stavite u blender.
  •     Dok blender radi, polako dodajte ulje dok se ne sjedini u glatku emulziju.
  •     Preljev možete pripremiti unaprijed i čuvati u hladnjaku, ali ga ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta prije posluživanja.
  •     Salatu i komorač prelijte preljevom i poslužite.

Sporo pečeni losos s komoračem i narančom

Sastojci:

  •     4 fileta lososa s kožom
  •     Sol i papar po ukusu
  •     3 žlice svježeg začinskog bilja (vlasac, ružmarin ili timijan)

Za salsu:

  •     1 glavica komorača, sitno nasjeckana + 1 žlica nasjeckanih listova komorača
  •     ½ šalice sitno nasjeckanih naranči
  •     10 zelenih maslina, očišćenih od koštica i nasjeckanih
  •     1 žlica svježeg soka od naranče
  •     1 žličica svježeg limunovog soka (ili po ukusu)
  •     Sol i papar po ukusu
Thinkstock

Priprema:

  •     Zagrijte pećnicu na 120°C. Dok se zagrijava, pripremite salsu.
  •     U srednjoj zdjeli pomiješajte komorač, listove komorača, naranču, masline, sokove te začinite solju i paprom.
  •     Filete lososa položite kožom prema dolje na lim za pečenje premazan maslinovim uljem.
  •     Premažite ih još malo maslinovim uljem, posolite, popaprite i utisnite začinsko bilje u meso. Ostavite da odstoji dok se pećnica ne zagrije.
  •     Pecite losos 17 minuta. Za sigurnost, provjerite je li unutarnja temperatura ribe 63°C ili se lako odvaja vilicom.
  •     Poslužite losos sa salsom i uživajte, piše webmd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože
OPREZ U PRIRODI

Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože

Krpelji su najaktivniji tijekom svibnja i lipnja pa treba voditi računa o zaštiti, pogotovo ako planirate odlazak u prirodu. Nosite duge rukave i nogavice, a gole dijelove tijela zaštitite repelentima
Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost
ODLIČAN SASTOJAK

Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost

Ne treba je brkati s poznatim kuhinjskim kimom koji često posipamo po pecivima – ova biljka dolazi iz sasvim druge botaničke obitelji i ima drugačija svojstva