
Uz dobar plan i pospremanje namirnica na pravi način doslovno ništa što preostane od blagdanskog ručka ne morate baciti, sve možete iskoristiti kroz tjedan ili za nedjeljne obiteljske ručkove
Lifestyle
Komentari 1Uz dobar plan i pospremanje namirnica na pravi način doslovno ništa što preostane od blagdanskog ručka ne morate baciti, sve možete iskoristiti kroz tjedan ili za nedjeljne obiteljske ručkove
Većina domaćica pretjera s količinom hrane koju pripremaju za blagdane, jer uvijek računaju da ničeg ne smije pofaliti, te da mora biti rezerve za slučaj da dođu nenajavljeni gosti. Posebno je to slučaj za Uskrs, kad je običaj da zovemo obitelj i prijatelje, zanemarujući da mnogi od njih dolaze nakon što su već ručali kod kuće ili kod obitelji, pa će od ponuđenog uzeti samo kavu i kolač.
POGLEDAJTE VIDEO: Prije nekoliko godina Jacques nam je čestitao Uskrs svirajući na šunki
Pokretanje videa...
Dobra je stvar to da se sve ono što ste pripremili za blagdan može odlično iskoristiti u tjednu iza njega, kao 'materijal' za doručak ili ručak, tako da nećete morati kuhati. Bitno je samo imati dobar plan te započeti s pohranom ili pripremom obroka od ostataka, kako se hrana ne bi kvarila.
Za stolom se često nađe i previše hrane, koju odlično možete iskoristiti i kad prođu blagdani
Prije svega, dobro procijenite što od hrane morate iskoristiti odmah, jer ne može stajati i ne možete to zamrznuti, pa odmah oko toga napravite plan. Na primjer, jaja ne mogu stajati dugo i jedan od najjednostavnijih načina da ih iskoristite je da za utorak ili srijedu pripremite salatu od jaja. Jednostavno ih narežite na kriške, dodajte narezani luk, malo češnjaka, te začinite s maslinovim uljem i malo aceta balsamica. Možete dodati i listove zelene salate, narezanu papriku, nekoliko maslina ili kapara, ovisno o ukusima.
Druga stvar koja ne može stajati u hladnjaku predugo je i juha: Ako ste pripremili previše juhe, podijelite ju u manje posudice s poklopcem i zamrznite. Osim što tako imate gotovu juhu za nedjeljni ručak, juhu iz ledenice možete iskoristiti i kao osnovu za pripremu variva, ili safta za dinstano meso, pogotovo ako mrkvu, celer i dodatke u njoj - smiksate štapnim mikserom. Ako imate veći komad purice, patke, odojka ili janjetine koji je preostao od blagdanskog ručka, zamrznite ih za obiteljske ručkove tijekom mjeseca. Uz to meso možete pripremiti povrće zapečeno u pećnici, lešo povrće i(li) veliku zdjelu salate od raznog povrća i začas ćete imati gotov obrok.
Puricu, patku, pa i janjetinu možete iskoristiti i tako da meso narežete na tanje kriške, pa ga iskoristite za pripremu mesnih sendviča, koje nakon Uskrsa možete ponijeti sa sobom i na posao. Bitno je samo dodati mu povrće, poput narezane paprike, kiselog krastavca, listova salate i slično, te neki lagani umak koji će djelovat osvježavajuće. Za takve kombinacije, naravno, posebno je pogodna šunka: Ostatke narežite na kriške i iskoristite za omlet, sendviče, pripremu muffina za klince, ili kao šunku za pizzu. Šunsku, osim toga, možete iskoristiti i tako da ju narezanu na komade ubacite u grah varivo koje ćete kuhati ovih dana.
Uz malo truda i mašte, sve te sastojke možete iskoristiti i tako da od njih pripremite novi obrok. Donosimo vam nekoliko ideja.
Sastojci: 50-70 dkg krumpira, 4 kuhana jaja, šunka, vrhnje, jaje
Priprema: Skuhajte krumpir i čim se ohladi narežite na ploške. Ostatke kuhanih jaja i šunke također narežite na ploške. Namastite lim za pečenje, prekrijte ga ploškama krumpira, pa dodajte sloj jaja, sloj šunke i na kraju sloj krumpira. Na kraju sve prelijte mješavinom kiselog vrhnja, jednog razmućenog jaja i malo soli. Pecite na 200°C oko 35 minuta ili sve dok korica ne požuti.
Sastojci: 2-4 jaja, šunka, 2 mlada luka, šampinjoni (svježi ili iz konzerve)
Priprema: Nasjeckajte mladi luk na kockice, šampinjone na listiće i dinstajte dok ne omekšaju. Kad tekućina iz šampinjona ispari, dodajte narezanu šunku i propirjate. Razmutite jaja, posolite i popaprite te dodajte u tavu. Pecite nekoliko minuta dok omlet ne požuti. Poslužite uz svježu salatu koju možete začiniti rotkvicama.
Sastojci: 4 jaja, žlica vrhnja za kuhanje, šalica šunke narezane na kockice, 15 grama feta sira, narezanog na kockice, 1 rajčica, prstohvat origana, sol, papar, malo maslinovog ulja
Priprema: Razbijte jaja i dodajte žlicu vrhnja za kuhanje, pa miješajte pjenjačom dok dobro ne zapjenite. Posolite i popaprite. Zagrijte ulje na tavici, dodajte šunku, pa ju malo prepecite. Kad počne dobivati koricu dodajte feta sir, pa prelijte sve skupa s jajima. Prije nego se stvrdne, na vrh dodajte rajčicu koju ste narezali na kockice i pospite origanom. Ostavite na vatri još oko minutu, da se omlet stvrdne.
Sastojci: 250 g brašna, 1 vrećica praška za pecivo, 150 g šunke, 100 g sira (gauda, ementaler), 2 jaja, 250 ml mlijeka, 3 žlice ulja, sol
Priprema: Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Kalup za muffine premažite s malo ulja. Pomiješajte sve suhe sastojke za tijesto u jednoj, a sve mokre u drugoj zdjeli. Spojite ih miješajući električnim mikserom, ili pjenjačom ručno. Dodajte šunku narezanu na kockice i sir koji ste prethodno naribali. Promiješajte kuhačom da se sastojci povežu. S velikom žlicom smjesu prebacite u kalupe za muffine, tako da napunite 2/3 svakog kalupa. Pecite na 190 stupnjeva oko 20 minuta. Poslužite ih tople ili hladne.
Sastojci: 2 konzerve tune, 6 kuhanih jaja, 1/4 šalice nasjeckanih kiselih krastavaca, 3/4 šalice majoneze (ili dio majoneze, dio ostataka francuske salate), 2 nasjeckana mlada luka, 1 žličica češnjaka u prahu, pola žličice soli, pola žličice kopra, masline
Priprema: Narežite kuhana jaja na kockice, pomiješajte sa svim sastojcima i ostavite u hladnjaku da se hladi. Poslužite nakon pola sata.
Sastojci: 2 do 3 rajčice, kuhana jaja, šunka, francuska salata, majoneza, crvena paprika i senf
Priprema: Pomiješajte ostatke francuske salate sa šunkom koju ste prethodno narezali na kockice. Nakon toga prerežite rajčicu na polovice, izdubite i napunite mješavinom. Povrtne košarice ohladite u hladnjaku i poslužite. Slično možete napraviti i s jajima. Kuhana jaja također možete raspoloviti i izvaditi žumanjak. Žumanjke potom pomiješajte s majonezom, crvenom paprikom i senfom i napunite bjelanjke.
Sastojci: 8 kuhanih jaja, 200 g kuhane šunke, 1/3 šalice majoneze, 1 mala žlica curryja (može i kurkuma), 1 žlica vlasca, sol, papar, 4 šnite kruha, 4 žlice maslinovog ulja, 4 režnja češnjaka
Priprema: Narežite jaja i šunku na kockice pa to stavite u smjesu majoneze, curryja, vlasca, soli i papra. Kruh premažite maslinovim uljem i istrljajte češnjakom pa na nakratko zapecite u pećnici. Poslužite tako da na svaku šnitu stavite malo salate.
Sastojci: pola kg mahuna, 100 g kuhane šunke izrezane na kockice, malo ulja ili masti, žlica brašna, žlica sitno izrezanog crvenog luka, 3 režnja sitno zgnječenog češnjaka, 1 žlica kiselog vrhnja, žlica isjeckanog peršina, sol, papar, oko 1,5 litre vode
Priprema: Prepržite luk pa dodajte mahune, vodu, peršin, češnjak i začine. Neka se sve kuha na laganoj vatri. Pred kraj dodajte šunku i vrhnje pomiješano s brašnom. Kuhajte još nekoliko minuta pa maknite s vatre.
Sastojci: 100 g šunke, 100 g sira, 2 mlada luka, 100 g kruha, 4 jaja, 1 dcl vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca, sol, papar, malo griza
Priprema: Luk narežite na kolutiće, a šunku i kruh na kockice pa sve dobro promiješajte. U drugoj posudi pomiješajte jaja s vrhnjem, solju i paprom pa u to ubacite mješavinu luka, šunke i kruha. U smjesu dodajte i ribani sir. Nakon toga kalupe za muffine namažite maslacem, pospite s malo griza i rasporedite smjesu. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Poslužite toplo.
Sastojci: glavica kelja, 300 g krumpira izrezanog na kocke, 300 g narezanog mesa od pečenke, jedna do dvije mrkve (izrezano na kolutove), pola isjeckanog luka, 2 češnja češnjaka (nasjeckanog), malo ulja i brašno za zapršku, sol, papar, crvena paprika, vode po potrebi
Priprema: Propržite luk pa u lonac stavite kelj izrezan na trakice, krumpir i mrkvu. Kratko propržite pa dodajte vode, sol i papar. Kuhajte dok povrće ne omekša pa ubacite i meso. Kuhajte nekoliko minuta, a nakon toga napravite jaču zapršku u koju ste dodali crvenu papriku i češnjak. Dodajte u jelo, dobro promiješajte i ostavite kratko da prokuha.
Sastojci: 2 šalice (šalica od 2,4 dl) cvjetova brokule sitno isjeckane, 1 šalica cheddar sira - izribanog, 7 svježih jaja, kuhana šunka narezana na kockice (količinu odredite po ukusu), 1 veliki crveni luk, 1 žličica soli, pola žličice papra, pola žličice čilija u prahu, 2 žlice mlijeka, malo parmezana za dekoraciju
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200˚C. U velikoj zdjeli dobro pomiješajte jaja, mlijeko i začine. Dodajte brokulu, šunku i sir pa nastavite miješati dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Odrežite krajeve crvenog luka, a zatim ga prepolovite. Lagano izvadite kolutiće luka pa ih poslažite na zagrijanu tavu od lijevanog željeza (ili na protvan). Ulijte malu količinu smjese od jaja u svaki kolut i pritisnite rubove prstima kako ne bi curilo, već se zapeklo, a potom kolutove napunite smjesom do vrha.
Pokrijte folijom pa stavite u pećnicu na 25 minuta, ili dok jaja nisu gotova, malo se napuhnu, a kolutovi luka omekšaju. Odmah izvadite, posipajte parmezanom i poslužite.
Sastojci: 2 žemlje ili 2 do 3 šnite kruha, 1,25 dl mlijeka, 20 g maslaca, 30 g brašna + brašno za uvaljati krokete, 250 g šunke, 2 jaja, 100 g mrvica, 200 g masti, sol, papar
Priprema: Žemlje (ili kruh) kuhajte u mlijeku s maslacem i 30 g brašna dok ne dobijete gustu kašu. Smjesu potom ohladite pa dodajte jaje, isjeckanu šunku i malo papra. Ukoliko je smjesa previše rijetka, dodajte malo brašna ili krušnih mrvica. Od te smjese oblikujte krokete koje potom uvaljajte u brašno, razmućeno jaje i mrvice. Pecite ih u vrućoj masti.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+