
Iako je maslinovo ulje u našoj kulturi sveprisutno te možemo nabaviti kvalitetne, domaće opcije, činjenica je da je izbor veći. No, biramo ovisno o tome kako i što pripremamo
Lifestyle
Komentari 2Iako je maslinovo ulje u našoj kulturi sveprisutno te možemo nabaviti kvalitetne, domaće opcije, činjenica je da je izbor veći. No, biramo ovisno o tome kako i što pripremamo
Ulje je ključan sastojak u kuhanju, no nije svako ulje jednako zdravo. Donosimo pregled najčešće korištenih vrsta ulja i njihove prednosti, kako biste lakše odlučili te možda isprobali nešto novo i time obogatili vlastito umijeće pripreme hrane.
Maslinovo ulje najpraktičniji je izbor za gotovo sve vrste kuhanja jer zadržava stabilnost pri različitim temperaturama. Najzdravija varijanta je ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje pomaže u snižavanju krvnog tlaka, smanjenju upala i zaštiti zdravlja srca. Također je bogato antioksidansima koji štite stanice od oštećenja.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Avokadovo ulje odlično je za pripremu jela na niskim i visokim temperaturama. Sadrži oleinsku kiselinu, zdravu masnu kiselinu koja može pomoći u smanjenju upala i simptoma artritisa. Također poboljšava apsorpciju antioksidansa iz povrća i može smanjiti rizik od bolesti desni.
Zbog niske točke dimljenja nije prikladno za kuhanje, ali je odličan dodatak salatama, umacima i smoothiejima. Bogato je omega-3 masnim kiselinama, osobito alfa-linolenskom kiselinom (ALA), koja je korisna za zdravlje srca i može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.
Ovo ulje sadrži malo zasićenih masnoća, a puno jednostruko nezasićenih masnoća, poput maslinovog ulja. Također je bogato fitosterolima, koji mogu smanjiti apsorpciju kolesterola, i omega-3 masnim kiselinama koje blagotvorno djeluju na srce.
Bademovo ulje bogato je vitaminom E i jednostruko nezasićenim masnim kiselinama. Rafinirano bademovo ulje ima visoku točku dimljenja i pogodno je za prženje i pečenje, dok nerafinirano bademovo ulje ima orašasti okus i najbolje se koristi u preljevima za salate ili kao dodatak tjestenini.
Zbog niske točke dimljenja nije pogodno za termičku obradu, ali njegov bogat, orašast okus idealan je za preljeve, umake i mariniranje povrća. Sadrži visoke razine alfa-linolenske kiseline (ALA), koja pomaže zdravlju srca i kože.
Iako popularno, kokosovo ulje nije najzdraviji izbor jer sadrži visok udio zasićenih masnih kiselina, koje mogu povisiti razinu LDL kolesterola ("lošeg" kolesterola) i negativno utjecati na zdravlje srca. Također, sadrži vrlo malo vitamina i minerala.
Za kuhanje je najbolje odabrati hladno prešano kikirikijevo ulje jer sadrži više hranjivih sastojaka, uključujući vitamin E, koji je snažan antioksidans. Ovo ulje ima visoku točku dimljenja, zbog čega je popularno za prženje i pripremu jela na visokim temperaturama.
Mnogi sprejevi za kuhanje sadrže dodatne sastojke poput umjetnih aroma, sredstva protiv pjenjenja i potisnih plinova poput propana. Alternativa je korištenje bočice s pumpicom koju možete napuniti uljem po vlastitom izboru.
Ulje je korisno za razne kulinarske tehnike – od pečenja i pirjanja do prženja i pečenja u pećnici. Također sprječava da se hrana lijepi za tavu, pomaže u začinjavanju lijevanog željeza i može biti zdravija zamjena za maslac u nekim receptima.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+