Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Nisam mimoza! Geni određuju koliko boli možemo podnijeti

Nisam mimoza! Geni određuju koliko boli možemo podnijeti
1

Specifične razlike u genetskom kodu utječu na to da li lakše ili teže podnosimo bol, a to otkriće može dovesti do razvoja novih tretmana u liječenju kronične boli

Ljudi koji lakše podnose bol jačeg intenziteta to mogu zahvaliti svojim precima, pokazala je studija Kraljevskog koledža London na 2500 ljudi. Oni su naslijedili određeni set gena koji međusobno surađuje u boljoj regulaciji boli, piše Daily Mail.

Oni osjetljiviji na bol, koji teže podnose i manje fizičke smetnje skloniji su nastanku kronične boli, izvijestili su istraživači koji vjeruju da nova saznanja mogu doprinjeti razvoju djelotvornijih tretmana i analgetika.

- Kronična bol težak je osobni, društveni i financijski teret koji nose pojedinci, a ometa ih u svakodnevnom životu. Jedan od najvećih zadataka današnje medicine je otkriti bolje načine ublažavanja te boli - izjavio je voditelj studije, dr. Frances Williams.

Njegov je tim analizirao DNK kod ispitanka te su otkrili da ljudi koji su osjetljiviji na bol imaju specifične varijacije u svom genetičkom kodu. Naglasio je kako 77 posto ljudi koji pate od kronične boli godinama pate, a 10 posto njih priznaje da su u jednom trenutku razmišljali o samoubojstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 7
Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože
OPREZ U PRIRODI

Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože

Krpelji su najaktivniji tijekom svibnja i lipnja pa treba voditi računa o zaštiti, pogotovo ako planirate odlazak u prirodu. Nosite duge rukave i nogavice, a gole dijelove tijela zaštitite repelentima
Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost
ODLIČAN SASTOJAK

Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost

Ne treba je brkati s poznatim kuhinjskim kimom koji često posipamo po pecivima – ova biljka dolazi iz sasvim druge botaničke obitelji i ima drugačija svojstva