Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Naučili smo izraditi sami svoju čokoladu: 'Prvo u kalup ide posip, pa se ulijeva čokolada'

Naučili smo izraditi sami svoju čokoladu: 'Prvo u kalup ide posip, pa se ulijeva čokolada'
4

Postanite majstor čokolade u zagrebačkom koferu! Izradite vlastitu čokoladu s maštovitim posipima i ponesite kući ne samo slatke kreacije, već i diplomu 'čokoladnog stručnjaka'

U zagrebačkom dućanu kofer. sudjelovali smo u Chocopop radionici, gdje smo naučili kako izraditi vlastitu čokoladu i pritom se baš zabavili. Uz puno smijeha, maštovitih kombinacija okusa i miris rastopljene čokolade u zraku, kući smo ponijeli ne samo slasne kreacije, već i diplomu kojom smo postali "chocoladni stručnjaci".

Na samom ulazu u kofer. dočekala nas je nasmijana Rea, koja je nas osmero vodila kroz cijelu radionicu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Naučili smo izraditi sami svoju čokoladu: 'Prvo u kalup ide posip, pa se ulijeva čokolada' 01:17

Prvi korak je bio odabir posipa koji su karakteristični za sve kofer. čokolade, a koji im daju poseban okus i "osobnost". Ovaj korak je bilo važno napraviti odmah na početku kako bismo imali vremena staviti ih na čokoladu prije nego što se ohladi.

Na izbor smo imali cijelo mnoštvo posipa, od čokoladnih bombona, nekoliko vrsta keksa, orašastih plodova, liofiliziranih malina, dehidriranih naranči i krušaka, perzijskih ruža i pereca pa sve do onih odvažnijih poput soli, chillyja i crvenog papra, koje su odabrali oni hrabriji. Preporuka je bila odabrati najviše četiri posipa kako bi se svaki mogao istaknuti pa smo tako i učinili.

Najbolji okus: Evo kako čuvati čokoladu za savršenu teksturu
Najbolji okus: Evo kako čuvati čokoladu za savršenu teksturu

Zatim je slijedio najbolji dio - izlijevanje čokolade u kalup u koji smo prethodno stavili dio željenih posipa. Da bi čokolada bila idealne teksture i glatkog, sjajnog izgleda kad se stegne, prvo je prošla proces temperiranja u stroju koji se zove temperirka.

Tekuću čokoladu smo u kalup izlili vrlo jednostavnom tehnikom - od kutova prema unutrašnjosti pa smo je potom, lupkanjem kalupa o stol, ravnomjerno rasporedili i uklonili višak zraka. Dodali smo i ostatak posipa za zanimljiv izgled.

Neodoljivi čokoladni tart pravi je užitak i lako ćete ga napraviti
Neodoljivi čokoladni tart pravi je užitak i lako ćete ga napraviti

Kako bi se čokolada u potpunosti stisnula, potrebno je da se 24 sata hladi na 16 stupnjeva, a kako smo svoje personalizirane slastice željeli imati što prije, naše su čokolade "šokirane" temperaturom od 2 stupnja na kojoj su se hladile otprilike jedan sat. Svoje radove smo na kraju vješto zapakirali u prozirni omot i kartonsku kutijicu u ružičastoj ili crnoj boji te im dodijelili i imena po želji. Polaznici su ovdje bili vrlo kreativni pa su se tu našla imena poput Ruškica, Kruškica, Missica, Barbara…

Ova radionica održava se gotovo svakog radnog dana i subotom, a cijena po osobi iznosi 19 eura. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8
'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'

Bivši barmen objavio je priču o jednom od najgorih vjenčanja na kojima je ikad bio. Iako je to bilo prije deset godina, i dalje mu je muka kad se svega sjeti