
Previše zasoljena ili pržena hrana srcu s godinama sve više škodi, stoga je treba zamijeniti nekim zdravim lokalnim namirnicama koje su nam dostupne
Lifestyle
Komentari 0Previše zasoljena ili pržena hrana srcu s godinama sve više škodi, stoga je treba zamijeniti nekim zdravim lokalnim namirnicama koje su nam dostupne
Uravnotežena prehrana utječe na zdravlje čitavog organizma, a time i stanje srca. Mnoga moderna hrana previše je prerađena ili je naprosto fast food, što treba izbjegavati koliko je moguće.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Masna riba (poput lososa, skuše, sardina) - bogata je omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upalu i rizik od srčanih bolesti.
Orašasti plodovi (poput oraha, badema) - sadrže zdrave masti, vlakna i proteine koji mogu smanjiti loš kolesterol (LDL).
Bobičasto voće (poput borovnica, jagoda, malina) - bogato je antioksidansima, vitaminima i vlaknima koji podržavaju zdravlje srca.
Tamno lisnato povrće (poput špinata, kelja) - puno je vitamina, minerala i antioksidansa koji pomažu u snižavanju krvnog tlaka.
Avokado - sadrži zdrave mononezasićene masti koje mogu smanjiti loš kolesterol (LDL) i povećati dobar kolesterol (HDL).
Cjelovite žitarice (poput zobene kaše, smeđe riže, kvinoje) - sadrže vlakna koja mogu pomoći u snižavanju kolesterola i održavanju zdrave težine.
Maslinovo ulje - bogato mononezasićenim mastima može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti.
Sjemenke (poput lanenih, chia, suncokretovih) - izvor su omega-3 masnih kiselina, vlakana i antioksidansa.
Tamna čokolada (s visokim udjelom kakaa) - sadrži flavonoide koji mogu poboljšati zdravlje srca, ali treba je konzumirati umjereno.
Mahunarke (poput graha, leće) - bogate su vlaknima, proteinima i antioksidansima te pomažu u smanjenju kolesterola i održavanju zdrave težine.
Prerađeni mesni proizvodi (poput slanine, kobasica, hrenovki) – imaju visoku koncentraciju zasićenih masti i soli te time povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Brza hrana (poput pomfrita, hamburgera) - često je bogata zasićenim mastima, trans-mastima i soli.
Slatkiši i deserti (poput kolača, keksa, bombona) - sadrže visoke količine šećera i nezdravih masti, što može dovesti do debljanja i povećanog rizika od srčanih bolesti.
Gazirana i zaslađena pića – imaju visok udio šećera koji može dovesti do debljanja, dijabetesa i povećanog rizika od srčanih bolesti.
Bijeli kruh i rafinirani ugljikohidrati - nedostatak vlakana i visok glikemijski indeks mogu povećati rizik od srčanih bolesti.
Pržena hrana - sadrži trans-masti koje povećavaju rizik od srčanih bolesti.
Soljene grickalice (poput čipsa, krekera) - imaju visok udio soli, što može povećati krvni tlak i rizik od srčanih bolesti.
Margarini i namazi - imaju trans-masti koje povećavaju loš kolesterol (LDL) i smanjuju dobar kolesterol (HDL).
Konzervirane juhe i prerađena hrana s visokim udjelom soli – jer prekomjeran unos soli može dovesti do visokog krvnog tlaka.
Masni mliječni proizvodi (poput punomasnog mlijeka, maslaca, vrhnja) - imaju visok udio zasićenih masti što može povećati rizik od srčanih bolesti.
Uravnotežena prehrana koja se sastoji od što više zdravih namirnica može značajno pridonijeti zdravlju srca.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+