Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Mnogi ne znaju - evo što su one male točkice na plodu jagode

Mnogi ne znaju - evo što su one male točkice na plodu jagode

Jagode nisu samo sočne poslastice. One sitne točkice na njima su zapravo aheniji - pravi plodovi koji u sebi imaju sjemenku. A mesnati dio jagode? Nabrekla cvjetna stapka

Slatke, sočne i crvene – jagode su omiljeno voće mnogih. No jeste li se ikada zapitali što su zapravo one sitne, žućkaste ili smećkaste točkice koje prekrivaju njihovu površinu? Većina ljudi automatski pretpostavlja da su to sjemenke. Međutim, istina je mnogo zanimljivija i kompleksnija, a odgovor leži u fascinantnom svijetu botanike.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:52

Više od obične sjemenke: Upoznajte ahenij (orašicu)

Ono što obično smatramo sjemenkama jagode zapravo uopće nisu sjemenke. Te sitne točkice stručno se nazivaju aheniji ili orašice (okruglast jednosjemeni plod u tvrdoj drvenkastoj ili kožnatoj ljusci). Prema riječima Aarona Listona, profesora botanike na Državnom sveučilištu Oregon, svaki ahenij je zapravo 'pravi, zasebni plod' jagode. A unutar svakog tog sićušnog ploda nalazi se – prava sjemenka!

Prosječna jagoda srednje veličine na svojoj površini nosi oko 200 ahenija. To znači da kada pojedete jednu jagodu, zapravo konzumirate stotine malenih plodova, a ne samo jedan, kako obično mislimo. Aheniji su definirani kao mali, suhi, jednosjemeni plodovi koji se ne otvaraju sami kako bi oslobodili sjemenku. Oni su ključni dio reproduktivnog sustava biljke jagode i daju joj karakterističnu teksturu.

Top savjeti za vrt pun plodova: Luk se sadi uz mrkvu i salatu
Top savjeti za vrt pun plodova: Luk se sadi uz mrkvu i salatu

Jagoda - Lažni plod koji nije bobica

Ako su aheniji pravi plodovi, što je onda onaj sočni, mesnati, crveni dio jagode koji najradije jedemo? I tu nailazimo na botaničko iznenađenje. Taj dio nije plod u pravom smislu riječi, već 'nabrekla cvjetna stapka', poznata kao 'talamus'. U cvijetu, talamus služi kao baza koja drži sve dijelove cvijeta zajedno. Kod jagode, nakon oplodnje, upravo taj dio počinje rasti, postaje mesnat, sočan i sladak, dok sami plodovi (aheniji) ostaju relativno mali.

Zbog ove neobične građe, botaničari jagodu ne svrstavaju u prave bobice, unatoč njenom imenu (eng. strawberry). Prava bobica, poput borovnice ili rajčice (da, rajčica je botanički bobica), razvija se iz jednog jajnika unutar jednog cvijeta i sadrži sjemenke unutar mesnatog dijela. Jagoda, s druge strane, nastaje iz cvijeta s mnogo odvojenih jajnika, od kojih se svaki razvija u ahenij smješten na površini nabreklog talamusa. Zbog toga se jagoda klasificira kao 'skupni plod' (jer se sastoji od mnogo malih plodova) i 'lažni plod' ili 'pseudokarp' (jer glavni jestivi dio nije razvijen iz jajnika, već iz drugog dijela cvijeta). Čak i samo ime "jagoda" (strawberry) može biti zavaravajuće; jedna teorija sugerira da potječe od prakse stavljanja slame (straw) oko biljaka radi zaštite plodova.

Evo što sada trebate napraviti u vrtu da biste do kraja ljeta uživali u šarenoj cvjetnoj oazi
Evo što sada trebate napraviti u vrtu da biste do kraja ljeta uživali u šarenoj cvjetnoj oazi

Evolucijska prednost i razmnožavanje

Ovakva jedinstvena struktura pokazala se evolucijski vrlo uspješnom. Postavljanjem svojih pravih plodova (ahenija sa sjemenkama) na vanjsku stranu slatkog i primamljivog talamusa, jagoda je postala izuzetno privlačna životinjama. Ptice, gmazovi poput kornjača i guštera, te gotovo svi sisavci rado jedu jagode. Konzumiranjem mesnatog dijela, oni nesvjesno pomažu u širenju ahenija (sa sjemenkama) na nova područja, bilo tako što ih ispljunu ili izbace kroz probavni trakt. Aheniji nisu čvrsto vezani za talamus, što dodatno olakšava njihovo raspršivanje.

Osim razmnožavanja sjemenkama unutar ahenija, jagode imaju još jedan način širenja. One mogu stvarati 'vriježe' – duge, tanke horizontalne stabljike koje pužu po tlu. Na određenim točkama, iz vriježa se razvijaju korijenje i novi listovi, čime nastaje nova, genetski identična biljka. Ovo je posebno važno za komercijalno uzgajane jagode, koje su često hibridi i ponekad sterilne, pa se primarno razmnožavaju upravo vriježama.

Trikovi da dulje traju u vazi: Šećer i voda za svježe tulipane
Trikovi da dulje traju u vazi: Šećer i voda za svježe tulipane

Boja i zablude

storyeditor/2023-04-23/PXL_200423_99469096.jpg

Boja ahenija može varirati ovisno o sorti jagode i stupnju zrelosti. Mogu biti bjelkasti, žuti, zlatni, smeđi, pa čak i crvenkasti ili zelenkasti kod nezrelih plodova. Kako jagoda zrije, boja ahenija često postaje tamnija i izraženija u kontrastu s crvenim mesom.

Postoji nekoliko čestih zabluda o ovim točkicama:

1.  Nisu plijesan: Aheniji su prirodan i zdrav dio ploda.
2.  Jestivi su i korisni: Ne treba ih uklanjati. Štoviše, doprinose ukupnom sadržaju vlakana u jagodi. Naime, pola šalice jagoda sadrži više vlakana od kriške integralnog kruha.
3.  Sadrže sjemenku: Iako su sami aheniji plodovi, unutar svakog se nalazi prava, sićušna sjemenka.

Jagode, uključujući i njihove ahenije, bogate su vitaminom C (često više od naranče na istu težinu), vlaknima, antioksidansima i drugim korisnim tvarima poput kalija i mangana.

Sljedeći put kada budete uživali u jagodama, sjetite se da su te male točkice zapravo stotine sićušnih plodova smještenih na slatkoj, nabrekloj cvjetnoj stapci. Jagoda je doista botanički dragulj, čija nas kompleksnost i ljepota iznova oduševljavaju.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 12
'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'

Bivši barmen objavio je priču o jednom od najgorih vjenčanja na kojima je ikad bio. Iako je to bilo prije deset godina, i dalje mu je muka kad se svega sjeti