Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto

Jedno od najzdravijih povrća još je bolje ako je prije smrznuto

Iako se svježe povrće često smatra najhranjivijim, jedno zeleno lisnato povrće zapravo je zdravije u smrznutom obliku i često je omiljeni prilog u mnogim jelima.

Iako je većina povrća najbolja kad se konzumira sirovo ili kuhano, jedno povrće postaje nutritivno bogatije nakon zamrzavanja.

Špinat, koji je čest izbor u svim obrocima tijekom dana, zauzima 45. mjesto po hranjivosti u svježem obliku. No, kad se zamrzne, ovo zeleno povrće gotovo udvostruči svoju nutritivnu vrijednost i penje se na 24. mjesto, prema listi BBC-ja koja donosi popis 100 najzdravijih namirnica.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:46

Špinat, bogat magnezijem, folatom, vitaminom A, beta karotenom i zeaksantinom, pokazuje iznenađujuće prednosti nakon zamrzavanja. Proces smrzavanja pomaže očuvanju hranjivih tvari, zbog čega je zamrznuti špinat čak bolji od svježeg.

Smrznuti špinat ima nutritivnu ocjenu 64, dok svježi ima 59. Bogat je vitaminom K, važnim za zdravlje kostiju i zgrušavanje krvi, kao i vitaminom A, koji je ključan za dobar vid i imunitet.

Evo koje povrće trebate jesti za određeni zdravstveni problem
Evo koje povrće trebate jesti za određeni zdravstveni problem

Također, špinat je bogat željezom, neophodnim za proizvodnju crvenih krvnih stanica, te magnezijem koji podržava rad mišića i živaca. Tu je i kalcij, ključan za zdrave kosti. Razlog veće hranjivosti smrznutog špinata leži u očuvanju nutrijenata.

Povrće se brzo zamrzava odmah nakon branja, čime se zadržavaju hranjive tvari, dok svježi špinat može izgubiti nutritivne vrijednosti tijekom transporta i skladištenja, pokazala je studija sa Sveučilišta Pennsylvania State. Druga istraživanja otkrila su da svježi špinat gubi čak 75 % vitamina C unutar tjedan dana.

Recepti za fine juhe pune povrća - odlične za jačanje imuniteta
Recepti za fine juhe pune povrća - odlične za jačanje imuniteta

Ako planirate promijeniti prehranu ove godine, razmislite i o dodavanju blitve na svoj popis. Ovo zeleno lišće ima visoku hranjivu vrijednost, s impresivnih 78 bodova na nutritivnoj ljestvici.

Blitva je bogata vitaminima A, C, K i E, a naročito je dobar izvor vitamina K, koji je ključan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Dodatno, blitva sadrži jedinstveni spoj koji pomaže u regulaciji šećera u krvi usporavajući probavu ugljikohidrata.

Kućni vrt: Povrće i biljke koje možete uzgojiti zimi u stanu
Kućni vrt: Povrće i biljke koje možete uzgojiti zimi u stanu

Za sve koji žele smršavjeti ili održati zdravu tjelesnu težinu, blitva je izvrstan izbor jer sadrži vitalne hranjive tvari, a nudi vrlo malo kalorija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2
'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Radio sam na svadbi i vidio kumu kako mladoženji gura ruku u hlače, ali to nije najgore'

Bivši barmen objavio je priču o jednom od najgorih vjenčanja na kojima je ikad bio. Iako je to bilo prije deset godina, i dalje mu je muka kad se svega sjeti