
Smeđa, bijela, basmati, arborio, jasmin, crna, crvena... samo su neke od mnogih vrsta riže. Znamo sve o njima, te koja je najbolja za koje jelo i kako je koju najbolje pripremiti
Lifestyle
Komentari 0Smeđa, bijela, basmati, arborio, jasmin, crna, crvena... samo su neke od mnogih vrsta riže. Znamo sve o njima, te koja je najbolja za koje jelo i kako je koju najbolje pripremiti
Riža nije samo neki dosadan dodatak jelima – u rukama pravog kuhara može postati glavna zvijezda svakog obroka. Od rižota do sushija, otkrij sve što trebaš znati o ovoj svestranoj namirnici.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Širom svijeta, riža se koristi u brojnim receptima – od bogatih curryja i laganih salata, preko kremastih rižota, pa sve do deserata. Iako mnogima dobro poznata, malo tko je svjestan njezine izvanredne raznolikosti. Odabir između različitih vrsta poput basmati, arborio ili divlje riže može biti izazovan, ali razumijevanje osnovnih razlika među njima može značajno unaprijediti jela.
Zanimljivo je da sve vrste riže počinju kao smeđe zrno. Način obrade određuje hoće li ostati smeđa, postati bijela, crna ili crvena. Tri ključne karakteristike koje definiraju rižu su dužina zrna (kratka, srednja ili duga), tekstura i način na koji reagira tijekom kuhanja. Što je zrno kraće, kuhana riža će biti ljepljivija, dok duža zrna ostaju prozračna i odvojena.
Nije svaka vrsta riže namijenjena ispiranju – to ovisi o njenoj vrsti i načinu pripreme. Za ispiranje, stavi rižu u fino cjedilo i pusti hladnu vodu sve dok ne postane bistra. Bijeloj riži to traje nekoliko minuta, dok smeđa zahtijeva samo kratko ispiranje. Kad voda više nije mutna, riža je spremna za kuhanje.
Različite vrste riže zahtijevaju specifične omjere vode i vremena kuhanja. Primjerice, dugozrnata riža poput basmati riže treba manje vode i kraće kuhanje, dok smeđa ili crna riža zahtijevaju više vode i strpljenja.
Ključ uspjeha je slijediti upute na pakiranju. Za one koji žele dodatnu praktičnost, kuhalo za rižu (popularni 'rice cooker') može biti odlično rješenje jer automatski regulira vlagu i vrijeme kuhanja i svaki put daje savršene rezultate.
Kratkozrnata riža ima zaobljena zrna s visokim sadržajem škroba, zbog čega postaje ljepljiva kad se skuha. Idealan je izbor za sushi, rižine pudinge ili azijska jela poput nigirija i poke zdjela. Sushi riža zahtijeva ispiranje, natapanje i omjer 1:1 vode i riže za savršenu teksturu.
Srednjezrnata riža kombinira kremastu teksturu kratkozrnate riže i prozračnost dugozrnate. Savršena je za jela poput paelle i rižota jer lako upija bogate okuse temeljca, vina i začina. Arborio riža, primjerice, ključni je sastojak za rižoto. Dugozrnata riža, poput basmati i jasmin riže, ostaje lagana i odvojena nakon kuhanja. Basmati je idealan za pilave i curryje, dok jasmin donosi nježan miris i savršeno se uklapa u pržena jela, kokosove salate ili juhe.
Basmati riža, aromatična i dugozrnata, dolazi u bijeloj i smeđoj varijanti. Bijela basmati riža se kuha kraće, oko 18 minuta, dok smeđa basmati riža zahtijeva gotovo sat vremena te je izvrsna za curryje, pilave i bogata jela. Jasmin riža, slična je basmati riži, ali nježnijeg mirisa, koristi se u azijskim jelima poput prženih riža i kokosovih deserata, pri čemu omjeri vode iznose 1:1,5 za bijelu rižu i 1:2 za smeđu.
Crna riža prirodno je bogata vlaknima i antioksidansima. Kuha se u omjeru 1:1,75, a njezina dramatična boja čini je savršenim izborom za egzotična jela i salate. Arborio riža, talijanska kratkozrnata riža, nezaobilazna je za rižoto i kremaste pudinge, jer postupno dodavanje toplog temeljca stvara bogatu i kremastu teksturu. Divlja riža, koja tehnički nije prava riža već sjeme močvarne trave, ima jedinstvenu teksturu i kuha se 45 minuta u omjeru 1:2,25.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+