Chefovi Hrvoje Zirojević, Ivan Pažanin i drugi svake srijede u korizmi kuhaju za bolničke pacijente. Projekt je pokrenula nutricionistica Olja Martinić
Zdravo i ukusno: Pacijentima u Splitu kuhaju Zirojević, Pažanin
Jednostavna jela, ali s malim chefovskim zapletima priredio je Hrvoje Zirojević pacijentima KBC-a Split uz pomoć ekipe chefova - Ivana Pažanina, Nikole Krcatovića i Antonija Topčića. Riječ je o novom i posve originalnom projektu Food KBC Split, koji je pokrenula nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić u suradnji s bolničkom Službom za prehranu i dijetetiku. Provodi se srijedom tijekom korizme, a kroz njega iskusni splitski chefovi pacijentima i osoblju bolnice slažu nutritivno bogate i uravnotežene obroke, ali i posebno gurmansko iskustvo dok borave na odjelima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...

- Svake srijede do kraja korizme, u suradnji s bolničkim kuharima, pripremamo posebne jelovnike prilagođene zdravstvenim potrebama pacijenata. Ideja je bila da u ovo doba korizme napravimo nešto lijepo, a kako se pojavilo malo vremena između obaveza, počeo se jednom tjedno pripremati meni za dio pacijenata KBC-a. Nisam želio raditi ništa nesvakidašnje, već se prilagoditi bolničkome meniju, ali u malo drugačijoj izvedbi i s ponešto izmijenjenim okusima.
Za prvi put skuhali smo finu juhu s timusom, nepalskom inačicom papra koja daje citrusnu osvježavajuću notu kako bi ublažila slatkoću buče. Osim toga, tu je i juneći odrezak u lovačkoj varijanti, gdje smo kombinirali ružmarin, malo vina i sok od limuna, a poslužili smo ga uz jednostavni pire krumpir. Ništa komplicirano, no uz malo drugačiji pristup ova jela mogu biti na karti restorana ili ih svatko može pripremiti kod kuće - rekao je Zirojević.

Jedan je od vodećih hrvatskih kuhara čija su jela oduševljavala Bona Voxa iz grupe U2, Beyonce, španjolski kraljevski par, saudijske i jordanske prinčeve, kao i mnoge druge znane i neznane, koje traže nesvakidašnji spoj tradicije i inovativnog.
Martinić je istaknula da se kroz projekt želi upozoriti na to kako gastronomija može imati humanitarnu i zdravstvenu ulogu te kako znanje i iskustvo vrhunskih kuhara mogu pridonijeti dobrobiti pacijenata. Također je na prvom događanju Food KBC Split pozvala obitelj i posjetitelje pacijenata da ne donose hranu u bolnicu prema vlastitom izboru, nego isključivo namirnice s popisa dozvoljenih koje je preporučio nutricionist iz zdravstvenog tima pacijenta.
- Pri posjeti pacijentima donose se obroci, pića i grickalice. Često pitanje koje se upućuje od obitelji i prijatelja je: 'Jesi li gladan? Što uopće ovdje jedete?'. Ljudi ne shvaćaju da ležeći pacijent treba znatno manji kalorijski unos u odnosu na njegovu potrebu kad je aktivan. Nadalje, sadržaj obroka, kao i sam raspored jedenja, prilagođen je stanju pacijenta, ali i pretragama. Nitko nije gladan i servira mu se terapija, a ne obrok a la carte. Stoga, ne hranite pacijente na bolničkom liječenju. Radije im donesite časopis, knjigu, glazbu ili napišite pismo, ako ih želite ohrabriti i podržati - istaknula je Olja Martinić, inicijatorica projekta.
Dodala je kako je cilj dijetetičara i nutricionista ponuditi obroke koji nisu samo hrana, nego i terapija. Posebice jer su obroci u bolnici nutritivno precizno uravnoteženi te su najbolji pokazatelj koje količine i vrste namirnica treba odabrati.

Da prehrana u bolničkom sustavu nije samo puko osiguravanje obroka, ističe i Matea Smoljo, magistra nutricionizma iz Službe za prehranu i dijetetiku KBC-a Split, već je sastavni dio liječenja i oporavka pacijenata.
- Zaposleni nutricionisti u bolnici svakodnevno rade na tome da jelovnici budu nutritivno uravnoteženi, pritom strogo poštujući dijetoterapiju svakog pacijenta, te, koliko god je to moguće, ukusni i privlačni. U KBC-u Split vrijedne ruke naših kuhara dnevno pripreme oko 3000 obroka s puno brige i ljubavi znajući koliko hrana može utjecati na kvalitetu života pacijenata, na njihovu energiju, motivaciju i brzinu oporavka. Nadamo se da će nam savjeti i ideje naših poznatih kuhara donijeti svježu perspektivu unutar postojećih jelovnika - poručila je Smoljo.
Rekla je kako bolnički sustavi u Hrvatskoj nastoje optimalno iskoristiti dane resurse i da određena ograničenja unutar njih nedvojbeno postoje.
- Bili bismo sretni kad bismo ovom inicijativom potaknuli i druge bolnice da uključe u svoj rad suradnju s brojnim hrvatskim chefovima, čije su vještine poznate i cijenjene i izvan granica naše zemlje. Otvoreni smo za suradnju jer je svaka promjena koja čini sustav boljim i učinkovitijim dobrodošla. Moram pritom svakako napomenuti da u KBC-u Split svakodnevno radimo na tome da bolnički jelovnici budu što raznolikiji i kvalitetniji te se naši kuhari izuzetno trude pridonijeti što boljim okusima hrane. Ako nam se u tom nastojanju pridruže i ljudi koji s nama žele podijeliti svoje iskustvo i znanje, to je onda jedna sjajna sinergija koju treba iskoristiti - zaključila je Smoljo.
Bolnički recepti Hrvoja Zirojevića:
Juha od buče s nepalskim timut paprom
Sastojci:
· 800 g butternut buče
· 100 g luka
· 2 režnja češnjaka (10 g)
· 30 g peršina
· 0,08 l maslinovog ulja
· Prstohvat nepalskog timut papra
· Sol, po potrebi

Priprema:
Ogulite buču i narežite je na komade. Začinite solju i poškropite maslinovim uljem, pa pecite u pećnici na 200°C oko 20 minuta. U loncu zagrijte malo maslinovog ulja i pirjajte nasjeckani luk dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckani češnjak i kratko ga pirjajte dok ne zamiriše. Ubacite pečene komade buče, začinite timut paprom i prelijte vodom tako da sastojci budu pokriveni. Kuhajte dok buča ne omekša, a zatim sve usitnite štapnim mikserom do željene gustoće. Po vrhu pospite bučine sjemenke, kockice kruha (krutone) i malo bučinog ulja – ovisno o dostupnim namirnicama.
Juneći šnicel s limunom i ružmarinom
Sastojci:
· 600 g juneće ruže (šnicli)
· 200 g luka
· 2 režnja češnjaka
· Pola vezice peršina
· 1 grančica ružmarina
· 1 limun
· 50 ml bijelog vina
· 50 ml maslinovog ulja
· Sol, papar
Pire krumpir:
· 800 g krumpira
· 80 g maslaca
· 150 ml mlijeka
· Sol, po potrebi

Priprema:
Istucite juneće odreske batom, začinite ih solju i paprom te ih brzo prepržite na maslinovom ulju s obje strane. Izvadite meso i držite ga na toplom. Na istoj masnoći pirjajte nasjeckani luk dok ne postane staklast, zatim dodajte sitno sjeckani češnjak i peršin. Vratite meso u posudu, promiješajte i podlijte bijelim vinom. Dodajte grančicu ružmarina i sok od jednog limuna. Pirjajte nekoliko minuta, zatim podlijte vodom (ili, idealno, goveđim temeljcem) i kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša.
Krumpir ogulite, skuhajte u posoljenoj vodi, ocijedite i protisnite. Dodajte maslac i toplo mlijeko te dobro izmiješajte dok ne dobijete kremasti pire.