
Pronašli smo nekoliko recepata s pomalo bizarnim kombinacijama namirnica koji su se u starim američkim časopisima nudili kao rješenje da se ništa od hrane na kraju ne baca
Lifestyle
Komentari 8Pronašli smo nekoliko recepata s pomalo bizarnim kombinacijama namirnica koji su se u starim američkim časopisima nudili kao rješenje da se ništa od hrane na kraju ne baca
Ako ste ponekad naletjeli na neku starinsku kuharicu, ili prelistate društvene mreže, vjerojatno ste naletjeli i na neki čudan recept usmjeren na to da se ništa od hrane koju imamo u kući ne smije baciti, za koji se čovjek pita: "Kome je ovako nešto uopće moglo pasti na pamet?!",
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
U većini slučajeva, riječ je o receptima koje su prenosili američki časopisi 30-ih, 40-ih, pa sve do kraja 70-ih godina prošlog stoljeća, s osnovnom idejom da se ništa od hrane koju imamo kod kuće - ne baca. Ponekad se na istom popisu nađu sastojci koji se čine potpuno nespojivi, pa se, kada ih isprobate, pokaže da opaska "pikantno", koja stoji uz recept, zapravo znači: "odvratno". Pritom nije samo riječ o kombinaciji soli i karamela, na primjer, što na prvu djeluje nespojiv, nego o kombiniranju namirnica za koje se na prvu čini da mogu izazvati samo probavne tegobe i proljev.
Pa, opet, to su recepti na temelju kojih su se obroci zaista spravljali i nekim su ljudima bili fini. Štoviše, nije mali broj onih koji ih dijele na Facebooku, Redditu i Tik Toku, s fotografijama istih recepata koje su pripremili sami, uz neke male izmjene.
Pronašli smo nekoliko zaista bizarnih kombinacija namirnica i recepata koje su prenijeli na weightwatchers.com i chronicallyvintage.com.
Sastojci: 1,5 dcl mlijeka, 1,5 dcl SevenUp gaziranog soka.
Priprema: Polako ulijevajte SevenUp u mlijeko, u tankom mlazu, kako se mlijeko ne bi zapjenilo. Majke su znale da sok daje mlijeku poseban okus i dodavale su ga da bi djeca radije pila mlijeko.
Sastojci: 6 srednjih banana, 1/4 šalice limunovog soka, 6 tankih kriški kuhane šunke, 3 žlice senfa, 2 vrećice mješavine za holandski umak, 1/4 šalice laganog vrhnja
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C. Lagano premažite maslacem plitku posudu za pečenje. Ogulite banane i svaku poškropite s 1/2 žlice limunova soka, da ne potamne. Ploške šunke namažite senfom, pa svaku bananu zamotajte u krišku šunke. Rasporedite u jednom sloju u tepsiju. Pecite 10 minuta.
U međuvremenu napravite umak: u malom loncu: Pomiješajte mješavinu umaka s 1 šalicom vode, 1 žlicom limunovog soka i vrhnjem. Zagrijte, miješajući, do vrenja, pa prelijte preko banana. Pecite još 5 minuta, dok blago ne porumeni. Poslužite uz zelenu salatu, za užinu ili ručak.
Sastojci: 4 šalice sitno nasjeckane šunku, pakiranje od 220 grama krem sira, 3/4 šalice preljeva za salatu, 1/3 šalice mladog luka, 1/4 šalice narezanih kiselih krastavaca, 1 šalica badema, tostiranih i nasjeckanih
Priprema: Pomiješajte šunku, polovicu omekšalog sira, 1/2 šalice preljeva za salatu,luk i krastavce te bademe. Dobro promiješajte. Oblikujte 1 veliko ili 2 mala stošca od svega.
Pomiješajte preostali preljev za salatu i krem ​​sir. Stošce premažite time, pa ih stavite u hladnjak da se stisnu. Na kraju ih pospite sjeckanim prženim bademima. Poslužite s krekerima ili party raženim kruhom - radi dojma, neposredno prije posluživanja zabodite vilicom za salatu u svaki 'plast sijena'.
Sastojci: Za mesnu štrucu: 1,5 kg goveđeg mljevenog mesa, 100 g krušnih mrvica, 6 žličica luka u prahu, 2 žličice soli, 1/8 žličice papra, 300 ml kondenziranog mlijeka (bez dodanog šećera). Za iglu: 325 ml vode, 180 ml kondenziranog mlijeka (bez dodanog šećera), 1/2 žličice soli, 1 žličica maslaca, 100 g instant pire krumpira. Za ukras: kriška crvenog leicester sira, peršin
Priprema: Pomiješajte sastojke za mesnu štrucu i napravite poluloptu od mesa. Skuhajte pire od 325 ml vode, 180 ml kondenziranog mlijeka i dodajte sol i instant pire, pa sve dobro promiješajte. Kad se pire zgusne, oblikujte od njega leedeno dio iglua, pa napravite vrata i otvore od komada sira.
Ovaj su recept domaćice najčešće spominjale kao 'mudar' način za to da djecu navedu da jedu mesnu štrucu - u igluu im je, naime, bila zanimljivija.
Sastojci: 1 paket želea od limete (Jell-O, može se nabaviti na Amazonu), 1 šalica vruće vode, 3/4 šalice hladne vode, 2 žlice octa i 1 žličicu naribanog luka, 1 šalica svježeg sira, 1 žlica majoneze, zelena salata, konzerva salate od plodova mora
Priprema: Otopite 1 paket želea od limete u 1 šalici vruće vode. Dodajte ¾ šalice hladne vode, 2 žlice octa i 1 žličicu naribanog luka. Ulijte ½ šalice te smjese u okrugli kalup od 1 litre, pa ohladite u zamrzivaču da se brzo stegne. Preostali žele također stavite u hladnjak da se zgusne. Zatim umiješajte 1 šalicu svježeg sira i 1 žlicu majoneze. Izlijte to na smrznuti žele, pa pokrijte preostalim želeom koji se hladio i opet stavite u hladnjak. Izvadite ih hladnjaka i ukrasite zelenom salatom. Sredinu napunite salatom od plodova mora, pa podijelite u 6 porcija.
Sastojci: 1 vezica celera, 1 šalica vode, 1 goveđa bujon kocka, 1/4 šalice niskokaloričnog preljeva za salatu, malo čili papričice
Priprema: Celeru odrežite vrh korijena, ali nemojte odvajati stabljike. Uklonite listove i grube vanjske peteljke. Jednom prerežite poprečno, pa donji dio na četvrtine koje ćete zavezati koncem.
U tavi zagrijte vodu do vrenja, pa potopite kocku bujona u vodi. Kad se otopi dodajte celer, poklopite i neka zakuha. Kuhajte oko 15 minuta. Celer ocijedite, stavite u plitku staklenu posudu i prelijte preljevom za salatu. Ostavite u hladnjaku 3 sata, s tim da promiješate salatu svakih sat vremena. Servirajte na tanjur te pospite s malo čili papričice.
Sastojci: 1/2 šačice luka narezanog na kockice, 1/2 šalice celera narezanog na kockice, 1 žlica salatnog ulja (maslinovog ili bučinog), 1 šalica kuhane šunke narezane na kockice, 3 šalice lima graha iz konzerve, 1/2 šalice tekućine od lima graha, 1/4 šalice mlijeka, 1 žlica brašna, 1 žličica soli, 1/4 žličice papra, po želji malo nasjeckanog peršina
Priprema: Na zagrijanom salatnom ulju pirjajte luk i celer 5 minuta. Pomiješajte pirjano povrće, šunku i lima grah; lagano promiješajte i žlicom stavite u lagano namašćenu posudu za pečenje od 1,5 litre. Pomiješajte tekućinu od lima graha, mlijeko, brašno, sol i papar - sve dobro promiješajte i sipajte u lim za pečenje. Pokrijte i pecite na oko 200 stupnjeva 45 minuta. Po želji ukrasite peršinom.
Sastojci: oko 1/2 kg hrenovki, 2 žlice jabukovače, 1 čajna žličica maka, 2 šalice nasjeckanog kupusa, 1/2 šalice kipuće vode, piment
Priprema: Hrenovke kratko prokuhajte. Narežite ih po dužini, ali nemojte ih prerezati do kraja, tako da se polovice i dalje drže. Pecite ih tako da prerezana strana bude gore, na roštilju, oko 5 minuta. U kupus dodajte ocat i mak, pa dobro promiješajte. Naslažite kupus u hrpu u sredini posude za pečenje. Naslonite hrenovke na kupus tako da oblikuju krunu. Učvrstite hrenovke čačkalicama. Prelijte s kipučom vodom. Pecite na 180 stupnjeva 10 minuta, ili dok kupus ne omekša, ali tako da još uvijek bude hrskav. Ukrasite pimentom.
So, I tried making ham in aspic. Would definitely recommend making it for someone you hate.
byu/alexandrachronia inshittyfoodporn
Sastojci: 2 šalice aspika (vode u kojoj se kuhala šunka s povrćem, dobro ohlađene i ukuhane dok se ne zgusne), nekoliko punjenih maslina, 1/2 šalice kuhanog graška, 1 tvrdo kuhani bjelanjak, 1 šunka iz konzerve, 8 kuhanih suhih šljiva, 2 tvrdo kuhana jaja, 1 tvrdo kuhani žumanjak
Priprema: Ulijte dovoljno aspika da prekrijete dno malog kalupa za kolače u kojem ćete pripremiti šunku. Ostavite da se stegne, a zatim po tome rasporedite narezane masline, grašak i bjelanjak. Prelijte s još malo aspika i ostavite na hladnom da se stegne do kraja. Šunku narežite na kockice, suhe šljive očistite od koštica i nasjeckajte te pomiješajte s nasjeckanim jajima i žumanjkom. Šunku i šljive stavite u kalup pa opet ulijte dovoljno hladnog, ali ne stvrdnutog aspika da sve skupa prekrije. Stavite na hladno da se i posljednji sloj aspika stegne.
Sastojci: 1 mali do srednje veliki krumpir, 3 kockice crne čokolade bez dodanog šećera, 3 žlice maslaca, 1/8 žličice soli, 1 žličica ekstrakta vanilije, 3 šalice šećera u prahu - više ili manje ovisno o ukusu
Priprema: Operite, ogulite i isperite krumpir pa ga kuhajte u vodi dok ne omekša dovoljno da ga možete zgnječiti. Kad ga izhnječite, nakratko ostavite sa strane.
Stavite čokoladu u lonac i dodajte 3 žlice maslaca. Zagrijavajte na laganoj vatri dok se oboje ne otopi. Kad se otope, dodajte krumpir, sol i vaniliju, pa dobro promiješajte. Prebacite u zdjelu u kojoj možete miješati mikserom, pa dodaje malo šećera u prahu. Miksajte dok se šećer ne sjedini s krumpirom, pa dodajte preostali šećer pomalo. Probajte, tako da ne pretjerate sa slatkoćom.
Na kraju prebacite u posudu veličine kalupa za pitu u kojoj desert možete dobro ohladiti. Na kraju narežite na komade i - uživajte.
Sastojci: 2 2/3 šalice svježeg sira, 230 grama plavog sira, 1/2 šalice mlaćenice, 2 žlice vlasca, 2 čajne žličice naribane limunove korice, 1 žličica začina za roštilj, 1 žličica Worcestershire umaka, 2 šalice sirovih cvjetova brokule, zelena paprika narezana na trake, za ukras
Priprema: Ostavite sireve da odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. Stavite u posudu blendera zajedno s mlaćenicom, vlascem, limunovom koricom, začinima za roštilj i Worcester-umakom, pa miješajte srednjom brzinom dok smjesa ne postane glatka. Premjestite u posudu za zamrzavanje. Zamrznite najmanje 3 sata. Izvadite iz zamrzivača 15 minuta prije posluživanja. Prebacite na tanjur, okružite cvjetićima nrokule i ukrasite paprikom.
Sastojci: 1 okrugla štruca bijelog kruha, omekšali maslac ili margarin, 2 tanko rezane rajčice, malo krem sira, vrhnje; Za nadjev od šunke i celera: 1 šalica mljevene kuhane šunke, 1/2 šalice sitno sjeckanog celera, majoneza; Za nadjev od jaja i karija: 4 sitno nasjeckana tvrdo kuhana jaja, 1/2 žličice curry praha i majoneza; Za nadjev od avokada: 2 potpuno zrela avokada, zgnječena, s 2 žlice jako začinjenog francuskog preljeva za salatu
Priprema: Štrucu kruha izrežite poprečno na četiri debele kriške. Svaku krišku namažite maslacem. Donji dio premažite nadjevom od šunke i celera, pa pokrijte kruhom. Taj kruh premažite nadjevom od kari jaja, pa na to stavite kriške rajčice i treću krišku kruha. Tu krišku namažite nadjevom od avokada; pa pokrijte preostalim kruhom. Zgnječiti krem ​​sir; umiješajte dovoljno vrhnja da se sir počne razlijevati, pa dobro izmiješajte. Namažite pogaču i strane pogače sa time. Ukrasite kriškama maslina i peršinom.
Sastojci: 2 omotnice želatine bez okusa, 1/2 šalice šećera, 1 žličica soli, 1 limenka soka od jabuke, 1/2 šalice soka od limuna, 2 žlice octa, 1 šalica naribane mrkve 1 šalica narezanog celera, 1 šalica sitno nasjeckanog kupusa, 1/2 šalice nasjeckane zelene paprike, 1 limenka nasjeckanog pimienta,
Priprema: U malom loncu pomiješajte želatinu, šećer i sol i dobro promiješajte. Dodajte 1 šalicu vode. Zagrijte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer i želatina ne otope. Maknite s vatre.
Umiješajte sok od jabuke, sok od limuna, ocat i 1/4 šalice hladne vode. Ulijte u srednju posudu. Ostavite u hladnjaku 1 sat ili dok smjesa ne postane konzistencije netučenog bjelanjka. Dodajte mrkvu, celer, kupus, zelenu papriku i pimiento; miješajte dok se dobro ne sjedini. Prebacite u ukrasni kalup i ostavite u hladnjaku 4 sata ili dok se ne stegne.
Da biste odvojili od kalupa, prijeđite malom lopaticom oko ruba i preokrenite salatu na tanjur za posluživanje. Stavite vruću krpu preko kalupa i lagano protresite da biste ga oslobodili.
Sastojci: jedna riba, 2 žlice ulja, ulje za duboko prženje i začini za ribu: 1 žličica soli, 1/2 žličice glutamata, 1 žlica kukuruznog brašna, 1 1/2 žlice. suhog šerija. Za slatko-kiseli umak: 1/3 šalice bijelog octa, 3 žlica umaka od rajčice, 1/2 šalice šećera, 1/2 žličice soli, 1/2 šalice vode, 1/4 šalice luka narezanog na kockice, 1 velika crvena paprika (narezana na kockice), 1 žlic kukuruznog brašna, 1 žlica ulja
Priprema: Operite ribu i temeljito osušite čistom krpom. Prerežite ribu uzduž po trbuhu, pa ju začinite iznutra i izvana. Pržite u dubokom ulju dok ne porumeni. Izvadite iz posude, ohladite nekoliko sekundi, pa vratite na prženje još 5 do 6 sekundi, kako bi bila hrskava.
U drugoj tavi zagrijte 2 žlice ulja, dodajte povrće narezano na kockice i pirjajte nekoliko sekundi. Ulijte smjesu slatkog i kiselog umaka, zgusnite umak kukuruznim brašnom i umiješajte 1 žlicu ulja. Gotovu prženu ribu izvadite i ocijedite od viška masnoće. Stavite na zagrijanu posudu i prelijte umakom. Poslužite vruće.
Sastojci: 1 omotnica želatine bez okusa, 1/4 šalice hladne vode, 3 šalice soka od rajčice, 2 žlice dehidriranih listića zelene paprike, 2 žličice šećera, 2 žličice soka od limuna, 1 paket instant goveđe juhe i mješavine začina ili 1 kocka goveđeg bujona, 1 žličica Worcestershire umaka, 1/4 žličice soli češnjaka, 1/8 žličice mljevenog klinčića, 1/2 srednje zelene paprike, narezane na kolutove (po želji)
Priprema: Želatinu prelijte hladnom vodom da omekša. Pomiješajte sok od rajčice. pahuljice zelene paprike, zaslađivač, limunov sok, mješavinu juhe, Worcestershire, češnjak, sol i klinčići u loncu. Zakuhajte, a zatim maknite s vatre. Dodajte omekšanu želatinu; promiješajte da se otopi. Ulijte u posudu. Stavite u hladnjak dok se ne stegne. Neposredno prije posluživanja. lagano istucite vilicom, pa rasporedite smjesu u 4 posude za desert. Po želji ukrasite kolutićima zelene paprike.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+