Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

5 navika koje bi trebali raditi i kada prođe pandemija korone

5 navika koje bi trebali raditi i kada prođe pandemija korone
1

Sada smo naučili koliko je važno često i temeljito prati ruke, nositi masku ako smo bolesni i ostati doma kada nismo dobro, a to bismo svakako trebali nastaviti raditi

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Zbog korone je rodila u komi, bebu upoznala 5 tjedana poslije

Pandemija korona virusa pokazala nam je koliko samo jedna osoba može pridonijeti boljoj ili lošijoj statistici oboljelih od Covida-19. Vidjeli smo mjerenja kako jedan prenositelj virusa može zaraziti barem troje, drugih troje barem šestero i brojka tako ide eksponencijalno dalje. 

Sada vidimo koliko je snažna poveznica između individualnih djela i zdravlja zajednice - ispričala je profesorica epidemiologije i direktorica epidemiološkog programa Sveučilišta Delaware Jennifer Horney za Well and Good. 

POGLEDAJTE VIDEO: Mural u Zagrebu posvećen junacima borbe protiv korona virusa

Pokretanje videa...

mural retkovec 01:03

Iako socijalno distanciranje nije nešto što nužno moramo prakticirati za sezone gripe, dr. Horney ističe da neke navike koje smo sada usvojili bi trebali i nastaviti raditi. 

1. Nosite masku kada ste bolesni

U Aziji je to posve normalno. Ljudi nose maske i zbog zagađenog zraka, ali i kada su prehlađeni pa tako štite i sebe i druge. Maska se pokazala kao dobar način zaštite ako ste asimptomatski nositelj korona virusa jer tako štitite ranjive i rizične skupine. Osjećate li se loše, bilo da ste prehlađeni ili imate virozu, dobro je nositi masku ukoliko izlazite van. 

Izradite doma pinjatu u obliku korona virusa i - razvalite je
Izradite doma pinjatu u obliku korona virusa i - razvalite je

2. Perite ruke često i temeljito

Osobna higijena i često pranje ruku sada je postala krilatica koju svi liječnici svijeta zagovaraju jer drugog načina, osim socijalnog distanciranja, za zaštitu nema. Epidemiologinja Horney smatra da samo pranje ruku može smanjiti rizik od infekcije za 20 posto tijekom sezone prehlada i gripe. 

3. Ostanite doma kada ste bolesni

Korona virus promijenio je naš način razmišljanja o virozama. Mnogi su odlazili na posao s temperaturom preko 37, danas je to nepojmljivo. Sada znamo koliko drugih se može zaraziti ukoliko šetamo okolo bolesni, pa je dobro s tom navikom nastaviti i nakon što prođe pandemija. 

Hrvat smislio toalet koji može otkriti imate li korona virus
Hrvat smislio toalet koji može otkriti imate li korona virus

4. Pokrijte usta i nos kada kašljete i kišete

Idealno je kašljati i kihati u maramicu i potom je baciti, no ako je nemate pri ruci bolje je kašljati u lakat, nego u ruke. Nakon puhanja nosa, kašljanja i kihanja odmah operite ruke, preporuke su američkog CDC-a. 

Fotolia

5. Izbjegavajte dirati lice

Iako je to možda najteže od svih preporuka jer nas kosa i lice često svrbe, nužno je kako bismo spriječili prijenos virusa s ruku na lice i tako riskirali unos u respiratorni sustav. 

Studija iz 2015. pokazala je kako je 26 studenata medicine svoje lice u sat vremena dotaklo 23 puta. Najčešće je to bilo diranje očiju, nosa i usta. 

Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Zbog korone je rodila u komi, bebu upoznala 5 tjedana poslije

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Pokretanje videa...

00:48

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože
OPREZ U PRIRODI

Vrhunac je sezone krpelja: Evo koji su simptomi zaraze i kako ih pravilno ukloniti s kože

Krpelji su najaktivniji tijekom svibnja i lipnja pa treba voditi računa o zaštiti, pogotovo ako planirate odlazak u prirodu. Nosite duge rukave i nogavice, a gole dijelove tijela zaštitite repelentima
Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost
ODLIČAN SASTOJAK

Ovo je namirnica koja najbolje čisti jetru i ublažava nadutost

Ne treba je brkati s poznatim kuhinjskim kimom koji često posipamo po pecivima – ova biljka dolazi iz sasvim druge botaničke obitelji i ima drugačija svojstva