Obavijesti

Potrošač

Komentari 6

Ledeni čaj od breskve u kojem uopće nema tragova breskve

Ledeni čaj od breskve u kojem uopće nema tragova breskve
5

Napici sadrže od 0,1 do 3 posto soka od breskve, a u jednom breskve uopće nema. Svi obiluju šećerom te u samo 100 ml imaju malo manje od žličicu i pol šećera...

Ledeni čaj nije, kako mnogi misle, rashlađena prokuhana voda s biljem. Riječ je o piću u kojem, nakon vode, najviše ima šećera. A umjesto prokuhanih biljaka u čaju su biljni ekstrakti s manje blagotvornih sastojaka. A i ekstrakata biljaka ima malo. 

Naših pet ledenih čajeva uglavnom sadrži samo ekstrakt čaja, i to u rasponu od 0,09 do 0,12 posto, a jedan čaj ima i ekstrakt šipka, 0,36 posto. Na deklaraciji čaja s ekstraktom šipka breskva se ni ne spominje. No na boci piše da je s okusom breskve, pa možemo pretpostaviti da ima aromu breskve. Ostali čajevi imaju od 0,1 do 3 posto soka od breskve.

No svi ledeni čajevi imaju obilje šećera. Šećer se u ovom piću može naći pod raznim imenima, kao što su saharoza ili konzumni šećer, saharozni sirup, glukoza i glukozni sirup, desktroza i dekstrozni sirup, fruktoza i fruktozni sirup, zatim maltozni sirup, glukozno- fruktozni sirup... U pravilu su sirupi jeftinija varijanta od konzumnog šećera, pa ih proizvođači i zbog toga često koriste, a jednako su nezdravi kao konzumni šećer

Ni umjetna sladila nisu najsretnije rješenje

Štetni utjecaj viška šećera, bilo kojeg oblika, nije potrebno posebno isticati. To vidimo u obliku pretilosti, hiperaktivnosti djece, pojave šećerne bolesti i drugih zdravstvenih komplikacija. No kako bi bili privlačniji potrošačima, na deklaracijama mnogih ledenih čajeva često piše da ne sadrže šećer. U tom slučaju šećere mijenjaju umjetna sladila. No ni to nije najsretnije rješenje. Godinama se vode rasprave i ispitivanja sigurnosti uporabe sladila. Iako su mnoga sladila na popisu dobro provjerenih i sigurnih za ljudsku konzumaciju, neka od njih još detaljno istražuju, pa je bolje izbjegavati njihovu prečestu konzumaciju.

Osim šećera i sladila, u ledene je čajeve dopušteno stavljati bojila, a dozvoljena količina, pojedinačno ili u kombinaciji, iznosi do 100 miligrama po litri. Iznimno, zbog potencijalne štetnosti i alergijskih reakcija koje mogu izazvati, za neka sladila vrijedi ograničenje od 50 miligrama po litri

Čajevi čije smo deklaracije analizirali ne sadrže spomenuta bojila, no u svima njima najzastupljeniji sastojak, nakon vode, je šećer, u ovom ili onom obliku. Stoga kupovni ledeni čajevi ne trebaju biti osvježavajući napici kojima ćemo nadoknaditi tekućinu bilo kada i koliko želimo nego je puno zdravije napraviti vlastiti ledeni čaj, koji će ne samo biti ukusnija i ekonomičnija varijanta nego ćemo od njega imati i zdravstvenih dobrobiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 6
Veliki tjedni horoskop: Bik treba vježbati, Rak će šarmirati, a Djevice će kritizirati na poslu
od 23. do 29. ožujka

Veliki tjedni horoskop: Bik treba vježbati, Rak će šarmirati, a Djevice će kritizirati na poslu

Ovan će biti pun ideja i proširit će poslovnu mrežu, no ljubavni izazovi dolaze s Venerom. Također, Ovnovi bi trebali razmisliti o prestanku pušenja i biti na oprezu zbog Marsa koji donosi umor
Evo što nas čeka u omiljenim sapunicama: Mato je došao do dokaza tko je zapravo ubio Anu
PREGLED TJEDNA

Evo što nas čeka u omiljenim sapunicama: Mato je došao do dokaza tko je zapravo ubio Anu

Doznajte što vas očekuje ovog tjedna u omiljenim serijama i sapunicama na domaćim programima, 'Sjene prošlosti', 'La Promesa', 'Chicago u plamenu', 'U dobru i zlu', 'Kumovi', 'Cacau...
Ekspertica u 'Braku na prvu' Iva Stasiow: 'Doživjela sam tešku nesreću, želim pomoći ljudima'
NOVA SEZONA POČINJE DANAS!

Ekspertica u 'Braku na prvu' Iva Stasiow: 'Doživjela sam tešku nesreću, želim pomoći ljudima'

Sociološki eksperiment 'Brak na prvu' spaja sudionike u potrazi za srodnom dušom. Psihoterapeutkinja Iva Stasiow pomaže im kroz izazove uz stručnu analizu ljubavnih odnosa