Učenice Srednje škole Prelog, redovito osvajaju nagrade za barmenske vještine, na natjecanjima u kojima uglavnom sudjeluju dečki
Lana i Ema, barmenice iz Preloga: Naši kokteli za zlato
Djevojke rjeđe nastupaju na natjecanjima za barmene, no Lana Pianec (17) i Ema Krnjak (18) iz Srednje škole Prelog u Međimurju sjajno se snalaze u svijetu šejkera, leda i finih pića. Za svoje autorske koktele redovito osvajaju nagrade, a prije dva tjedna u svoju su zbirku stavile nova priznanja s Badel barmen junior cupa.
Njih dvije dospjele su u vrh među više od 70 učenika koji su se natjecali. Pripremali su koktele na bazi votke, Lana je pripremila kremasti koktel s bademovom kremom, a Ema s malinama. Za 24sata rekreirale su izradu i pokazale koliko je zahtjevno napraviti koktel po pravilima struke.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...


- Na ovim natjecanjima uglavnom sudjeluju dečki, no mi definitivno imamo dobre predispozicije za ovaj posao, eleganciju, brže pokrete, ravno držanje i imamo više oko za estetiku - govori nam Ema dok počinje s pripremom svog koktela.
Uvježbanim elegantnim pokretima ledom hladi čašu i šejker, izlijeva suvišnu vodu, dodaje liker od kreme, sirup, votku, da bi sve zajedno teatralnim pokretima izmiješala. Uskoro se u čaši blista pripremljeno piće.

Izgled, okus, aroma, dekoracija...
- Na natjecanju se ocjenjuju stručni rad, kako su ohlađeni šejker i čaše, je li dobro iscijeđena voda, kako se koristi oprema, puno je detalja. Ocjenjuju se izgled, okus, miris, dekoracija, postava stola, odabir čaša... Biraju se prva tri mjesta prema izgledu, okusu, boji, aromi, biraju se najbolji koktel i najbolji stručni rad. Svi su imali sjajne mentore, pa smo mi iz maloga Međimurja jako ponosni - tumači nam Goran Žižek, strukovni nastavnik ugostiteljskog posluživanja i mentor učenika.
U šest godina, otkako radi u školi, kaže nam, učenici njihove škole redovito osvajaju prva mjesta. A iza tih uspjeha stoji stalni rad cijelog školskog kolektiva, kao i sjajna motivacija učenika. Lana nam priča kako ju je odmalena zanimala izrada koktela te je taj svoj interes pokazala i po dolasku u Srednju školu Prelog. Vrlo brzo ju je nastavnik Žižek uveo u natjecanja.

I o kavi treba puno znati
Na Badelovu natjecanju osvojila je 1. mjesto za najbolji stručni rad, a Ema 3. mjesto u najboljoj kratkoj barskoj mješavini, te ušla u uži krug šest najboljih barmena.
- Naši učenici kroz školovanje stječu zaista vrhunsko znanje i vještine. Primjerice, na međunarodnim natjecanjima sudjeluju i visoke ugostiteljske škole, znači studenti stariji od 20 godina, nimalo ne zaostajemo za njima. Naš cilj je da naše učenice pokažu kreativnost i da se znaju same snaći, i to im sjajno ide od početka - ponosan je Goran Žižek, koji je i sam završio ugostiteljsku školu te ima godine iskustva.

Sjajni i na maturi
Kako ističe, izuzetno je važno stalno educiranje, u čemu nastavnici SŠ Prelog imaju veliku podršku ravnatelja Tomislava Gregura. Redovito obilaze sajmove i edukacije.
- Važno je motivirati učenike da dobiju nekakvu viziju u ugostiteljstvu i da se nađu u tome. Tako, između ostalog, uče barmenske vještine za koktele, barističke vještine, primjerice, priprema kave postaje umjetnost i važno je znati da to nešto vrijedi, kako od namirnice dobiti vrhunski ugostiteljski proizvod. Zbog toga se trudim u nastavu ukomponirati razna znanja - ističe Žižek.
Istovremeno, učenike četverogodišnjih smjerova, hotelijersko-turističkog, te ekonomskog, i gimnazijskog, priprema se i za polaganje državne mature. Ema nam otkriva kako planira ići i na studij, iako će nakon svjedodžbe moći čak i samostalno voditi ugostiteljski objekt. Kroz četiri godine mladi ugostitelji prolaze temeljitu obuku od kuhinje, konobarenja, preko marketinga, pa do organizacije poslovanja. Nažalost, kaže Žižek, u Međimurju je sve manje ugostiteljskih objekata u kojima bi učenici mogli naučiti i neke specifične vještine, primjerice, u Čakovcu više nema nijednog ribljeg restorana.
Svi odmah pronalaze posao
- Učenici nam dolaze iz cijelog Međimurja i Podravine, iz koje imamo 28 učenika za koje sam organizirao besplatan prijevoz. Ove godine imamo ukupno 260 učenika, osjeti se demografski pad, ali borimo se, kvalitetom, ulaganjem u nastavnike, učenike... Učenicima morate stalno nuditi nešto novo, biti u trendu. Vodimo ih na sajmove, Erasmus, tijekom ljeta odrađuju mjesec dana u Lošinju, u Jadranka hotelima - govori nam ravnatelj Gregor.

Za posao nemaju brige.
- Dio ih poslije škole ostaje ovdje, 20 posto odlazi izvan Hrvatske, a dio na more. No svi pronalaze posao. Kad naši učenici idu na Erasmus, u Španjolsku, Njemačku, Sloveniju, svi im odmah nude posao. Mi imamo dobro, široko obrazovanje, nije usko strukturirano i oni se vrlo brzo snađu - hvali ih ravnatelj.
U ovoj školi smatraju kako je neophodno da se stalno nadograđuju, posebno u ugostiteljstvu koje se ubrzano mijenja i osuvremenjuje. A u zemlji koja većinu svoga gospodarstva temelji upravo na turizmu, ovaj sektor ne smije biti zanemaren.