
Čak sedam od deset testiranih velikih prijevoznika dobilo je ocjenu ispod tri (od pet mogućih), što sugerira mogući zdravstveni rizik...
Viral
Komentari 0Čak sedam od deset testiranih velikih prijevoznika dobilo je ocjenu ispod tri (od pet mogućih), što sugerira mogući zdravstveni rizik...
Putovanje zrakoplovom za mnoge je rutina, no jeste li se ikada zapitali što kabinsko osoblje doista misli o hrani i piću koje se poslužuje? Stjuardese i stjuardi imaju jedinstven uvid u ono što se događa iza kulisa, a njihovi savjeti mogu biti zlata vrijedni. Jedna od njih, Kat Kamalani, koja je stekla popularnost na TikToku, podijelila je upozorenje koje je privuklo milijune pregleda: postoji piće koje ona, kao i mnogi njezini kolege, nikada ne konzumira tijekom leta.
Glavni razlog za oprez, prema Kamalani, leži u vodi koja se koristi za pripremu toplih napitaka poput kave i čaja. Ta voda dolazi izravno iz spremnika zrakoplova, a Kamalani tvrdi da se ti spremnici 'nikada ne čiste' i da su 'apsolutno odvratni'. 'Pravilo broj jedan: nikada nemojte konzumirati tekućinu koja nije u limenci ili boci', izjavila je u viralnom videu.
Njezine tvrdnje nisu 'usamljene'. Sue Fogwell, koja je kao stjuardesa letjela 22 godine, za Travel + Leisure je potvrdila: 'Nikada nisam pila vodu iz slavine. Kava i čaj rade se od vode iz slavine, koja dolazi iz spremnika zrakoplova.' Njezin savjet? 'Ako želite kavu, kupite je u terminalu, a ako trebate dozu kofeina, zatražite Colu ili Pepsi.'
Zabrinutost oko kvalitete vode u zrakoplovima nije novost. Studija Centra za politiku hrane Hunter College NYC i DietDetective.com iz 2019. analizirala je kvalitetu pitke vode velikih zrakoplovnih prijevoznika. Rezultati su pokazali značajne razlike, pri čemu je kvaliteta vode nekih kompanija ocijenjena kao potencijalno nezdrava. Čak sedam od deset testiranih velikih prijevoznika dobilo je ocjenu ispod tri (od pet mogućih), što sugerira mogući zdravstveni rizik. Još ranije, uzorkovanje EPA-e (Američke agencije za zaštitu okoliša) iz 2004. na 158 zrakoplova otkrilo je da 13 posto sadrži koliformne bakterije, a dva su imala opasne razine E. coli.
Osim same vode iz spremnika, problematični mogu biti i aparati za pripremu napitaka. Kamalani ističe da se aparati za kavu rijetko čiste, osim ako se ne pokvare. 'Kuhalo za vodu možda se očisti između letova, ali sami aparati za kavu? Ne baš', kaže ona. Dodatnu zabrinutost izaziva činjenica da se ti aparati često nalaze u blizini toaleta, koji nisu najčišći dio zrakoplova.
Stjuard Kevin, koji je postao komercijalni pilot, podijelio je još jedan uznemirujući detalj za New York Post. 'Za mene je uvijek bio problem način na koji stjuardese moraju čistiti lonce za kavu', objasnio je, navodeći da se talog kave često baca u avionski WC, pri čemu grlić lonca dolazi opasno blizu potencijalno kontaminirane WC školjke. 'Zamišljam da postoji neka vrsta prskanja čestica, bakterija, čega god, koje idu izravno natrag u lonac za kavu, koji se odmah vraća u aparat.'
Stjuardesa Leanna Coy dodaje da je naručivanje kave bez kofeina posebno 'sumnjivo', pitajući se zašto bi netko pio avionsku kavu isključivo zbog okusa, bez potrebe za kofeinom, s obzirom na njezinu upitnu kvalitetu.
Upozorenja se ne odnose samo na tople napitke. Anonimna stjuardesa na Redditu upozorila je putnike da ne uzimaju led u piće. 'Led se stavlja u posudu s hvataljkom, a te se posude ne čiste baš često', objasnila je. Dodala je kako osoblje tijekom posluživanja pića nema uvijek priliku oprati ruke, a površine u avionu dotiču stotine ljudi dnevno i rijetko se temeljito dezinficiraju.
Sue Fogwell također savjetuje oprez s vodom koja se ponekad nudi iz vrča u ekonomskoj klasi. 'Ponekad bi nam na letovima ponestalo flaširane vode. Ako vidite vrč s vodom na kolicima s pićem u ekonomskoj klasi, preskočite ga - to je iz spremnika za vodu. Zatražite limenku.
Ipak, postoje i drugačija mišljenja. Na forumu Reddit, jedan korisnik identificiran kao aviomehaničar ustvrdio je da se sustav pitke vode čisti. 'U osnovi ga napunimo razrijeđenim izbjeljivačem i ostavimo da odstoji nekoliko sati prije nego što cijeli sustav isperemo nekoliko puta', napisao je. Drugi mehaničar dodao je da, iako je vodove teško čistiti, oni se ipak redovito ispiru sredstvima za čišćenje te da zbog česte cirkulacije vode ne očekuje značajno nakupljanje nečistoća.
Vance Hilderman, izvršni direktor tvrtke za razvoj zrakoplovstva AFuzion, rekao je za USA Today da se bakterije ubijaju na temperaturi od oko 80°C, a voda u zrakoplovu ključa na ekvivalentu visine od oko 2100 metara, što je otprilike 90°C. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, bakterije se ubijaju na 77°C, 'tako da su kava i čaj u redu'. Dodao je da je jedina stvarna briga ako let polazi iz zemlje gdje je voda generalno manje pitka.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+