
Ono što tikvice čini savršenim kandidatom za kolače je činjenica da biskvitu daju sočnost, a opet nemaju neki okus koji bi mogao prevladati. Odlične su i u palačinkama, punjene, pečene...
Lifestyle
Komentari 2Ono što tikvice čini savršenim kandidatom za kolače je činjenica da biskvitu daju sočnost, a opet nemaju neki okus koji bi mogao prevladati. Odlične su i u palačinkama, punjene, pečene...
Tikvice su toliko svestrano povrće da od njih možete raditi gotovo što god vam padne na pamet. Odlične su pohane, punjene pa pečene, kao zamjena za pecivo u burgerima, u juhama, varivima, palačinkama, kolačima...
POGLEDAJTE VIDEO kako se hrani Meghan Markle:
Pokretanje videa...
Ono što tikvice čini savršenim kandidatom za kolače je činjenica da biskvitu daju sočnost, a opet nemaju neki okus koji bi mogao prevladati.
Donosimo vam pet odličnih recepata za jela s tikvicama, slana i slatka:
*Mala napomena: U svim receptima kojima se kao mjera spominju šalice, računajte da se radi o šalicama od 2,4 dl
Priprema: Pomiješajte meso sa začinima, peršinom i češnjakom i napravite tri male pljeskavice pa ih ispecite u tavi, pećnici ili na roštilju. Ispecite i kolutove tikvica. Kada je gotovo, na tikvicu stavite vruće meso, na njega topljeni sir pa tikvicu - učvrstite čačkalicom.
I tako još dva puta da na kraju dobijete tri komada. Naravno, ukoliko ovaj obrok radite za više ljudi, povećajte količinu svega. Također, na topljeni sir po želji možete staviti šnitu rajčice, zelenu salatu, sjeckani luk, feferone...
Sastojci:
Priprema: Prerežite tikvice po dužini, žlicom ih izdubite da dobijete lađice, ali to što ste izvadili iz nje ne bacajte, već nasjeckajte. Na ulju prepržite luk, radite to na laganijoj vatri, a kad omekša dodajte sve ostale sastojke osim lađica od tikvica i sira.
Potom svaku lađicu premažite maslinovim uljem, slažite ih na protvan i pecite 10-ak minuta na 180 stupnjeva. Potom ih napunite smjesom od povrća, na to stavite naribani sir (ili komadiće svježeg) i zapecite još 10 do 15 minuta.
Sastojci:
Za polpete:
Za umak:
Priprema: Izribajte tikvice pa ih pomiješajte sa ostalim sastojcima. Nauljite tavu i neka se dobro zagrije pa žlicom uzimajte smjesu i stavljajte na ulje. Pecite sa svake strane dvije do tri minute dok ne dobije zlatno smeđu boju, a tekstura bude hrskava.
Poslažite polpete na papirnati ubrus da se upije višak masnoće. Ostavite da se skroz ohlade. Za umak pomiješajte sve sastojke pa poslužite uz polpete.
Sastojci:
Priprema: Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva, nauljite protvan velik otprilike 22 x 33 cm i posipajte ga brašnom.
Pomiješajte brašno, šećer, kakao, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, cimet i sol pa u to dodajte ulje i jaja. Miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U to potom polako umiješajte tikvice i orahe pa smjesu izlijte u protvan.
Pecite otprilike 45 minuta, a kolač je gotov kad test čačkalicom to pokaže. Umetnite čačkalicu u sredinu kolača i izvadite - kolač je gotov kad se na čačkalicu ništa ne zalijepi.
Kolač izvadite iz pećnice i ohladite, a tad ga možete preliti nekom omiljenom glazurom ili samo posipati šećerom u prahu.
Sastojci:
Priprema: U zdjeli pomiješajte brašno, sol, sodu bikarbonu, cimet i muškatni oraščić. U drugoj mutite jaja, ulje, šećer, mlijeko, jogurt i vaniliju dok ne postanu glatka smjesa. Dodajte tikvice, promiješajte pa ubacite suhe sastojke.
Zagrijte tavu, premažite s malo ulja i pecite palačinke. Imajte na umu da ove palačinke moraju biti malo deblje od onih na koje smo navikli. Poslužite ih s jogurtom i bobičastim voćem ili omiljenim preljevima za palačinke.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+